14 Kasım 2016 – Serkan Şahin

” OPEC’in uretim artirma haberlerini ben ciddiye almiyorum. Bunun nedenlerinin hepsini buraya sigdirmak mumkun degil ancak en onemli nedenim su; Uretimin bu seviyelerde tutulmasi surdurulebilir degil. Suudi Arabistan da dahil bu duruma. Ayrica gozden kacirilmamasi gereken en onemli husus uretimin bugun ne oldugu degil, bu seviyenin ne kadar korunabilecegi. Fiyatlar bugune bakmaz, ilerideki duruma gore hareket eder. Fiyatlar ileride bir arz sorunu sezerse fiyatlar yukselir. Benim sahsi gorusum, bu sorunlarin yakinda baslayacagi. Unutmamak gerek ki her ureticinin bir karlilik beklentisi var bu karliligin altindaki her uretim zarar. OPEC uyeleri bundan bagimsiz degil. Suudi Petrol Bakani’nin uretim kesintisini ‘zorunlu’ diye tanimlamasinin altinda da bu gercekler yatiyor bence.

Iran Cumhurbaskani Ruhani’nin Khuzestan’da uretimin basladigini aciklamasi cok tuhafti. Zaten Bati Karoun bolgesinde uretim devam ediyor. Halihazirda devam eden uretimi yeni baslamis gibi gostermenin altinda iki neden olabilir; Ya piyasaya uretim potansiyeli var sinyali vermeye calisiyor, ya da ulkeye yatirim cekmek icin operatorlere bu seviyelerde yeni sahalari uretime katabiliyorum demeye calisiyor. Her iki durumda da etkisi bence sinirli. Halihazirda Bati Karoun sahalarinda beklentilerin cok altinda bir uretim var. Yasli sahalardaki azalan uretimi yerine koymak icin daha fazla caba gostermeleri lazim. Yoksa artan uretim maliyetleri kapasite kisitlamalarindan daha beter vurur Iran’i.”

Serkan.Sahin@thomsonreuters.com
“Buradaki gorusler tamamen yazarin kendi gorusleri olup Thomson Reuters ve bagli kuruluslari kesinlikle baglamaz ve goruslerini yansitmaz.”