10 Kasım 2016 – Serkan Şahin’in yorumu

“Colonial boruhattindaki sorun nedeniyle dusen ham petrol ihracatina ragmen EIA ham petrol stoklarinda artis gorduk. Uretimdeki artis da bunu desteklemiyor. Gasoline stoklarindaki dusus, Colonial’deki soruna bagli olabilir ancak rafineri kullanim oranlarindaki artis buna paralel degil. Daha once bahsettigim EIA metodolojisi nedeniyle EIA’nin yaptigi duzeltmeleri iyice farkedemez olduk. Ben iyice ABD verileri arasinda zaman farkinin ayni periyotta ilerlemedigini dusunmeye basladim. Uretimdeki artis (ki EIA miktarinin dogru olduguna dair de biraz suphem var) gaz talebini desteklemek icin uretime alinan Permian petrol sahalarindan kaynaklaniyor bana gore. Permian icerisinde ilk gaz uretimi yuksek olan noktalardaki gaz avantajini petrol operatorleri kullanmak istiyor gibi.

Trump’in gelisi en cok ABD petrol ve gaz ureticilerine yarayacak gibi. Isin icinde rafineri karlilik gercekliklerinin onemini kaybetmeden fazla iyimser olmamak lazim ama anlasilan bazi boruhatti projeleri ve kapasite sorunlari Trump zamaninda daha rahat cozulecek gibi. Sektor icinden yakin arkadasini kendisine enerji danismani olarak atiyacagi haberleri simdiden dolasmaya basladi. Simdiki ABD politikasina gore daha iliman bir Orta Dogu politikasi izleyecegi de muhtemelen petrol piyasasi acisindan. Danismani yakindan izlemekte fayda var.

Suudi Arabistan’in Misir’a yaptigi yardimlari durdurmasinin ardindan Misir’dan Suudi Arabistan’a karsi atak olarak bir Sidi Kerir yaptirimi gelirse isler cok cirkinlesir. Hele bir de ustune tum Suudi kargolari icin Suveys’i kapatmak gibi bir cilginlik yaparsa o zaman ortalik cok kizisir. Misir ile daha da kotulesecek iliskiler Suudi petrolu icin Akdeniz piyasasinda risk marjinini yukseltir. Bundan kim karli cikar; yorum sizin.”

Serkan.Sahin@thomsonreuters.com
“Buradaki gorusler tamamen yazarin kendi gorusleri olup Thomson Reuters ve bagli kuruluslari kesinlikle baglamaz ve goruslerini yansitmaz.”