3 Kasım 2016

Word: https://drive.google.com/open?id=0B3RIv3pMNaTdWWg4MDRkdFR6aTg

Clipperdata önemli bir kaynak, dün ki ABD stok rekorunu fiktif veri düzeltmeye bağlamış. Enerjide inovasyon garajdan çıkmıyor çünkü sektör yapısal olarak serbest bir sektör değil. Arpa-e yeni program açmış. Fatih Birol petrol ürün büyümesi arabalardan gelmiyor ki elektrikli araçlar bu düşüşe sebep olsun demiş. Çevrecilerin baskısı ile kurum aracınız elektrikli olursa, tekrar yorumunuzu duymak isteriz.Fitch birşeye dikkat çekiyor, eğer elektrik pilleri fosil yakıt talebini etkileyecek bir ihtimal kazanması bile, daha olay gerçekleşmeden fosil yakıtlardan sermaye kaçırır demiş. Sermaye uzun vadede de beklentiyi satın alır demek istiyor.

Bilgiler

Garajdan silikon vadisi çıkıyor da enerji inovasyonu neden çıkmıyor? “Enerji piyasaları dünyada bulabileceğiniz en özgür olmayan piyasalar”. Enerjinin kapalı yapısı inovasyonu tabandan alamıyor. Büyük firmalar yapabiliyor. İskoçya açıklarında Statoil yüzen türbin, Texas’ta süperkritik CO2, Almanya da Siemens’in sıcak kaya enerji depolaması

ABD stokları 1982den bu yana en hızlı haftalık artışını gördüğü için petrol fiyatları çakılmıştı. ClipperData -çok iyi bir referans kaynağı bence-, petrol ithalatını ABD gümrük verilerinden takip ediyor. Farkettiği durum şu, aslında bu artış fiktif olabilir, EIA verileri yayınladıktan sonra düzeltmeyi sonraki haftaya ekleyince işler karışıyor.

Arpa-e ajansı dün açtığı NEXTCAR programı ile bağlı ve otonom arabalar için gelecek jenerasyon enerji teknolojilerini hedefliyor. V2v (Vehicle to Vehicle), V2I (Vehicle to Infrastructure), V2X (Vehicle to everything, CAV (Connected and Automated Vehicle) gibi amma çok terim var, ben de en son VT(vites topuzu)de kalmıştım.

İspanya’nın en büyük petrol üreticisi Repsol, analistlerin 312 milyon € tahminlerinin altında kalarak 307 milyon € kazanç elde etti. Ama yıldan yıla %93 artış var. Üretimi 671bin v/g’e çıkmış. Gas Natural’in %10 hissesini satarak ve verimlilikle borcu 10 milyar €’nun altına çekmeyi başardı.

Fatih Birol’a göre “Petrol talep büyümesi arabalardan gelmiyor, kamyon, havacılık ve petrokimyadan.. buralarda major bir alternatif yok … ben elektrikli arabaların tek başına pik petrol talebine kısa ve orta dönemde tüketim düşüşü[peak] yaptıracağına inanmıyorum”. Sorun büyüyen kısım değil ki, kemikleşmiş OECD benzin/dizel talebinin düşmesi

Iraktaki Kürt yönetimi Eylül için üretim rakamlarının merkezi hükümetin kendileri için açıkladığı rakamın 290bin v/g altında olduğunu söyledi. KRG danışmanı Micheal Howard 531bin v/g dedi, açıklanan 821bin v/g

Kuzey denizinde son 4 yılın en yüksek petrol ihracatı olabilir. Aydan aya %10 artış ile 2.16 mv/g Aralıkta. 483Bin v/g Forties, 193bin v/g Grane’den (Norveç)

Vietnam ve Endonezya 2020 gibi 5000 MW güneş kapasitesi hedefliyor. Ama FIT – sabit alım garantisi ile. Tayland liderliği ile Ağustos’ta 2000 MW’a ulaşmış. Malezya yılda 250 MW hedefliyor, şimdi 267 MW’da. Filipinler de 500 MW hedefine ulaşmış

Dünyadaki şirket borçlarının dörtte biri, 3.4trilyon $’ı enerji hizmet şirketleri ve araç sektörü tahvillerinde, -ki bunlar fosil yakıtlara bağlı, Fitch pillerin bu şirketlerin ölümüne sebep olabileceğine dair uyarıda bulunmuş. Fitch anladığım kadarı ile böyle bir şey olacaksa bunun kokusunu alma ihtimali bile sermayeyi kaçırır demeye getirmiş.

Çin 2020’ye kadar haftada 1 kömür santraline devam ediyor. Japonya nükleer santralleri kömür ile değiştiriyor.

Minnesota’da hangi aracın mil başına ne kadar emisyon kaynağı olduğu belirtilmiş. Benzinli 465 gr/mil, ortalama elektrikli araba 268 gr/mil, 100% yenilenebilir li 21 gr/mil. Bu 21 gr’da pil ve araç üretiminden kaynaklanıyor.

Elektrikli helikopter, 570 kg lityum pil ve elektrik motoru ile 20 dakika havada kalabiliyor.

Çok kesinlikli bilgisayar hesaplamaları tonlarca enerji israfına sebep oluyor. Fikir basit “kesin olmayan hesaplama

Geleceğin kalemi, radyoaktif izotop ısıtmalı Parker [tükenmez] kalem.

Grafik

Çin haftada 1 kömür santraline devam ediyor.

IEEE Smart Grid etkinliğinde Guatemala, El Salvador ve Panama üretim miksi ve elektrik fiyatları

Tarih

Atmosfer dağıttı, iklim değişti, yaz kışı aratmadı (11 Haziran 1997 – Milliyet)