13 Nisan 2018

IEA aylık petrol raporunda ticaret savaşları petrol talebinde negatif etki yapar denmiş. Küresel büyümedeki %1 düşüş 0.69 mv/g talep düşüşü demek. FGE’den @ckazok IMO kararı ile ilgili olarak notunu paylaştı. Marpol Ek 6’da gemiler için EEDI (Enerji verimlilik tasarım endeksi) tanımlanıyordu. Ton mil başına gram CO2. İlk faz 2015-2019 ve %10 emisyon azaltımı sağlayacak. 3.faz 2025 sonrası ve %30 azaltım sağlayacak. Cüneyt’in notuna göre sadece daha yavaş giderek gemiler 2007’den 2012’ye 1 mv/g yakıt tasarrufu sağladılar. Latin Cuma aynen devam ediyor. Bu sefer Platts’dan da bir iki haber var. Aramco’nun bilançosu haberleri de çok iyiydi.

Özetler

Günün kararı IMO’dan. 2050’ye kadar denizcilik sektörü emisyonları 2008’in %50sine çekecek. Avrupa’nın hedefi %70di, olmadı.

Saudi Aramco’nun 2017 ilk yarıda kazancı(earned) 33.8 milyar $. FT’ye göre bu şirketin değerini 1.1 trilyon $’a(64$/v için) getiriyor. 93$ üstünde 1.5 trilyon $. Suudi hükümetine ise 18.5 milyar $ devlet hakkı ve 39.9 milyar $ vergi, hissedarlara da 13 milyar $ ödedi.

IEA aylık petrol raporunda, küresel talep artışı 1.5 mv/g bekleniyor. Ama ABD-Çin ticaret savaşı talepde aşağı yönlü bir risk. Dünya ekonomik büyümesinde %1 düşüş 690,000 v/g talebi düşürür. “Yüksek fiyatlar kalıcı mı göreceğiz”

Bu hafta IMF, Guyana’nın ExxonMobil ile yaptığı anlaşmanın çok cömert olduğunu belirtti. ExxonMobil’de hükümetler yüksek riskli petrol aramalarını desteklemeli dedi. Raporda devlet hakkının çok düşük olduğu söylendi. Stabroek petrol sahası 2020’de 700 milyon $ getirecek

Brezilya’nın yeni enerji ve maden bakanı 73 yaşındaki Wellington Moreira Franco oldu. Daha önce Rio valiliği ve Başkan Temer’in sekreterliğini yaptı. Electrobras’ın özelleştirmesini hızlandırabilir. BP ile Petrobras’ta stratejik işbirliğini tamamlayıcı mutabakat zaptı imzaladı.

Çarşamba günü Meksika başkan adayı AMLO, yani Lopez Obrador, enerji fiyatlarını donduracağını söylemişti. Enerji bakanı cevap verdi, “dondurmak kolay fakat sonra açmak zor”. En iyisi vergileri fiyat oynamalarına göre ayarlamak demiş.

Ekvator devlet petrol şirketi Petroamazonas, geçen hafta acha Norte sahasında yeni gaz santrali açtı. Petroamazonas 2020 gibi dizel ithalatını tamamen elimine etmeyi planlıyor.

Sao Paulo’da EECC(Elektrik enerji ticaret merkezi) ihalesinde Brezilyalı Steelcons 270 MW güneş kapasitesi kazandı. 4 yıl içinde yapacak. Fiyat tavanının %59 altında gerçekleşti

Çinli JinkoSolar, Meksika’daki 754 MW’lık güneş parkına modül sağladı. Amerikalardaki en büyük proje. 2018 ikinci yarısında çalışmaya başlayacak. JinkoSolar’ın 8 üretim tesisinde 12000 çaışanı var.

Arjantin’in önde gelen yenilenebilir enerji üreticilerinden Genneia, San Juan’da 82 MW’lık 3 güneş parkının hisselerini satın aldı. Halka arz gündeminde.

Ekvator’da Elektrik ve Yenilenebilir Bakanı Carlos Perez Garcia, geçen hafta göreve başladı .Daha önce Hidrokarbon bakanıydı. Mayıs 2017’den beri bu bakanlığa getirilen 4. bakan

Arjantin’de son yılların en kurak döneminden dolayı, soya fasulyesi işleyicileri tedarik için ABD’de döndü. ABD tarım bakanlığı Arjantin için üretim tahminini 47’den 40 milyon tona düşürdü. Kasımdan veri sıcak ve kuru hava üretimin %40’ını bitirdi. Dana sayısı da 1 milyon düşecek.

 

 

Emre Gençer – Termal güneş

Bu hafta MIT Energy Initiative’de Termal güneş konusunda bir makale dikkatimi çekmişti. Yazarı da Emre Gençer isimli bir araştırmacı olunca mail attım ve sorularımı yazdım, o da sağolsun cevapladı.

Soru) EEW nedir? Niye böyle bir göstergeye gerek duydun?

Cevap) Su arındırma için birçok yöntem mevcut. Ancak bu teknikleri elektrikle çalışanlar ve ısıyla çalışanlar olarak iki sınıfta toplayabiliriz. EEW: electricity equivalent water ya da elektrik eşdeğeri su göstergesini su arındımada kullanılan bu iki temel yöntemi doğru bir şekilde karşılaştırmak için önerdik. Akademik veya çeşitli basın -yayın araçlarında çıkan makaleleri incelediğimiz zaman çoğunluklar elektrik ve ısı ile çalışan su arındırma metodlarının enerji tüketimle doğrudan karşılaştırılıyor ve çabucak elektrikle çalışan tekniklerin (ör. ters ozmoz su arıtma) ısıyla çalışanlara göre çok daha az enerji tükettiği sonucuna varılıyor. Bu tip bir karşılaştırma 100 altınla 100 TL’nin aynı değerde olduğunu söylemekten farksız. Bu karşılaştırmayı doğru yapabilmek için ısının sıcaklığını (kalitesini) bilmemiz gerekiyor. Oda sıcaklığındaki 100 birim ısıyla hiçbir şey yapamazken, 120C sıcaklıktaki 100 birim ısıyla teoride 24 birim ya da 500C sıcaklıktaki 100 birim ısıyla teoride 60 birim elektrik üretebilirsiniz. Bu örnekten yola çıkarak ısıyla çalışan bir sistemin 100 birim enerjiyi hangi kondisyonda tükettiğini hesaba katmadan yapılan karşılaştırma son derece yanıltıcı sonuçlar verecektir. Isı ile çalışan su arındırma teknikleri düşük sıcaklıkta ısıya ihtiyaç duyduğundan iyi tasarlanmış bir sistemde çok verimli bir şekilde kullanılmaları mümkündür.

Soru) Türkiye gibi ülkeler için solar termal yıllarca su ısıtma için kullanıldı, ama senin tasarımın ile hem hidrojen hem de artıma sağlayabiliyor anlayabildiğimiz kadarı ile. Bir solar termal 2.0 ‘dan bahsedebilirmiyiz, politika yapıcılar senin fikirlerini nasıl değerlendirmeli

Cevap) Solar termalin Türkiye’deki en büyük kullanım alanı su ısıtma. Dünyaya baktığımız zaman solar termalin bir diğer kullanımı olan yoğunlaştırılmış güneş enerjisi ile elektrik üretimi yavaş da olsa büyüyor. Hızla büyüyen dünya nüfusunun ve ekonomilerinin su, gıda ve enerji ihtiyaçlarını sürdürülebilir bir şekilde karşılamak için uzun vadede güvenebileceğimiz tek kaynak güneş. Bütün bu ihtiyaçları mümkün olduğunca az yüzey alanı kullanarak karşılamak için yeni sistemler tasarlamamız gerekiyor. Burada önerilen konsept solar termal 2.0’dan ziyade hızla değişen doğa koşullarına ayak uydurmamız için gereken entegre, kendi kendine yeterli bir üretim anlayışının (insanlığın tüm ihtiyaçları için) başlangıcı. Başka bir makalemizde güneş ışınlarının yerel ihtiyaçları yerel kaynaklar kullanılarak ne şekilde kullanılabileceğini göstermiştik. Hızla değişen dünyanın ve ihtiyaçlarımızın giderilmesi için yenilikçi sistemlere mahkumuz. Dünyanın her yerinde politikacıların seçim kazanma kaygısı olduğu için kısa vadede büyük yatırımlar gerektiren ve bir anlamda riskli bu tip teknolojilerle kaybedecek vakitleri yok. 2-3 sene yerine 20-30 sene ileri bakan bir anlayışla hareket edilmediği sürece iklim değişikliği, yenilenebilir ekonomilerin azalan doğal kaynakların yerini pürüzsüz bir şekilde alması imkansız. Bu dünyada her yerde gözlemlenen bir problem ve kısa vadede düzeleceğe benzemiyor.