18 Ocak 2017

Utility of the Future raporunun podcasti burada. Lityum da bence bir arz-talep salıncağına bindi. Statoil’in yüzer rüzgar çiftliği önemli. Hidrojen Konseyi kuran araba ve petrol üreticileri rapor bile yayınlamış. Japonyada gaz piyasasında gelişmeler. Permian’da alımlar başladı. Tarihte Karababa barajı, Atatürk barajının proje ismi.

Bilgiler

Lityum’un 2023’e kadar pazarı 46.2 milyar $ piyasa büyüküğe ulaşacak ve 2023’e kadar yıllık %11 büyüme görecek. Pil sektörü dünya kobalt talebinin de %41’ini oluşturuyor. Küresel kobalt’ın %95’i bakır ve nikel madenciliğinden. Dünya lityum üretiminin %37si de Şili’de Salar de Atacama’dan. Önce arz yetmez fiyat artar kapasite artar sonra talep çöker

ABD’de National Wind Technology Center (NWTC), kuş ve yarasaların rüzgar türbinlerine çarpmalarını engelleyecek teknolojileri anlatıyor. Kanatlardaki titreşim sensörleri ile çarpmaları kaydedebiliyorlar. Projede uzaklaştırma için çalışmalar da var.

OPEC petrolü için talebin bu sene 0.9 mv/g artması bekleniyor, arz 32.1 mv/g’e çıkacak. Suudi Arabistan yaz aylarında 0.8 mv/g direk petrol yakıyor (elektrik için), ama 2016’da major bir düşüş olmuş. Yıldan yıla 0.2-0.3 mv/g düşmüş.

ABD Permian baseninde hareketlenme var. Noble energy Clayton Williams energy’i 2.7 milyar $’a alıyor. 71,000 hektar alanı var. Exxon da dün 5.6 milyar $’a Fort Worth’da 275,000 hektar arazi aldı.

Statoil, İskoçya’da dünyanın ilk yüzen rüzgar çiftliğini devreye alacak. 30 MW, kıyıdan 15 mil uzakta, 2017’de üretime başlıyor. Yüzer türbinler maliyetleri önemli oranda değiştirir.

Toyota ve dört büyük araba üreticisi, Shell ve Total ile birlikte, 10.7 milyar $ hidrojene yatıracaklar. Hidrojen konseyi kuruyorlar ve senede 1.4 milyar € harcayacaklar. Raporları bile var.

Japon perakende gaz piyasası büyüklüğü 21 milyar $. 26 milyon müşterisi var. 85 bcm civarı LNG ithalatı var. Tokyo elektrik TEPCO ve Chubu Electric Power alımlarını ortaklaştırarak dünyanın en büyük LNG müşterisi JERA’yı kurdular.

LNG arzı artınca LNG üreticileri ürün paketleri oluşturmaya başladılar. LNG-to-power, hem yakıt hem elektrik üretim santralini sağlıyorlar.. Cheniere, Şili’de bir model proje yaptı ve küreselleştirmeye çalışıyor.

Yunan elektrik şirketi Public Power Corp (PPC), hisselerin %51’ini şebeke işletmecisi ADMIEye devredecek. %24’ünü de Çin’in State Grid’İnde 320 milyon €’a satıyor.

Grafik

Hidrojen konseyine göre en iyi depolama hidrojen ile (HydrogenEurope.eu)

Tarih

26 Şubat 1971 – Milliyet –Karababa barajı? Türkiye’nin en büyük barajı Karababa barajı