RWE ve Eon varlık değişi bu haftanın konusu oldu. IEA ve OPEC raporları var bu hafta. Elektriğe erişim yoksulluğu azaltıyor mu? Kenya’da kanıt bulunmamış. IEA’in karbon yakalama yorumu, Çin’in hava kirliliği ile mücadelesinin küresel piyasalara etkisi. Çin’in kuşak projesi enerji projelerinde düşüş var. Hindistan’da da petrokimya ve rafineri yatırımları geliyor. Afrika’da da rafineri yatırımları. Labrador energy hub ile İngiltere’de otomatik olarak tedarikçi değiştirilecek. Deniz suyundan arıtmanın enerji karşılığı. ABD kok kömürü ihracatı tarife kararından nasıl etkilenecek.
Özetler
Bu hafta Çarşamba OPEC aylık petrol raporu, Perşembe IEA aylık petrol raporu var.
Geçen hafta atladıklarım: Imperial College çalışmada %77 yenilenebilirde(rüzgar-güneş-hidro), İngiltere talebinin %9’unun karşılanmadığını; 2018de Çin kömür üretiminin %7.3 artarak tüm zaman rekonunu kırabileceği; Ukrayna gaz sıkıntısı sebebi ile 2-6 Mart okulları kapattı.
Çin CEFC ve tacir Noble Group batıyor olabilir. CEFC dedikodulara göre %36 yıllık faizle borç arıyor, Noble ise ödemeyi kaçırdı
IEA’e göre ABD’nin 2018 bütçe kanununda yera alan karbon yakalama teşvikleri 6 yılda 1 milyar $ yatırıma yol verebilir. Büyük sanayi kaynaklarından 29 milyon ton CO2 yakalanıyor, bunun %87’si gelişmiş petrol üretimi için kullanılıyor. 50-100bin varil/gün üretim artışı da getirebilir.
Deniz suyundan tatlı su için m3 başına 3-7 kWh harcanıyor. Kullanılan suyun %35-60’ı mevcut teknolojiler ile tatlı suya dönüşüyor. 1928’de başlıyan tuzlu su artıma kapasitesi şimdi 86 milyon m3/gün
Almanya’da RWE’de diğer taraftan EnBW’nin kömür ve doğalgaz varlıklarına gözü dikti. Alman hükümeti kömürden çıkmayı yayınladığı anda yeni birleşmeler de göreceğiz demiş analist. Fukushima’da %76 olan tüketicilerin yeşil kontrat tercihi %36’a düşmüş.
Elektriğe erişimin arttırılması haneleri yoksulluktan kurtarır mı? Bu araştırmaya göre Kenya’da 18ayda fark olmamış.
Çin’in kuşak ve yol insiyatifinde enerji proje harcamaları 2017’de bir önceki seneye göre %28 düşerek 14.3 milyar $ oldu. 2001’den beri Çin kuşak ülkelerinde 128 milyar $ enerji projesi yatırımı yaptı. 3’te 1’i kömür, sonra petrol, gaz, hidro, nükleer
Petrol fiyat oynaklığı ile borsa oynaklığı son dönemde artan pozitif bir ilinti gösteriyor. Daha önemlisi uzun zamandır ilk defa borsa oynaklık endeksi petrol oynaklık endeksini geçti.
Çin’in hava kirliliği ve çevresel kirlilikle mücadelesi tüm dünyadan hissediliyor. Elektrikli arabalara geçişinden, yenilenebilire, kışın gaz kullanımına… LNG fiyatları, elektrikli araba miktarları, emtida fiyatları
ABD kok kömürü (çelik için) Trump tarifelerinden çok etkilenmeyebilir. ABD, Avustralya’dan sonra en büyük denizaşırı kok kömürü tedarikçisi. ABD çelik üretiminin %70’i hurdadan ark ocağı ile eritmeden. 2017’de 49.5 milyon ton kok kömürü ihraç etti.
Google’ın otonom araç ünitesi Waymo, Atlanta’da otonom kamyonları denemeye başlıyor.
Avustralya, ABD çelik vergilerinden muafiyet aldı. Ülkenin en büyük çelik ihracatçısı BlueScope’un ABD’de 3 milyar $ varlığı ve 3000 işçisi var.
Afrika’da Nijerya Dangote rafinerisi 650,000 v/g 2020’de, Ghana’da Takoradi rafinerisi 150,000 v/g inşa kararı var, Angola’da Lobito’da 200,000 v/g 2022’de devreye alacağı rafineri var. Yani Afrika’dan 1 mv/g hampetrol işlenmek için dışarı gitmeyecek.
İngiltere’de Şubat’ta soğuk havaları gören tedarikçi değiştirdi, geçen Şubat’a göre %60 artış
Labrador’un enerji terminalini modeme bağladıktan sonra sayaç tüketimini (uzaktan okumalı-akıllı sayaç) görerek otomatik olarak tedarikçi değiştiriyor.
İngiltere’de enerji depolama projeleri konusunda çiftcilere uyarı. Sizin arazinizde depolama kuracak olanları iyi araştırın, imza-bonus-hava parası ödemeleri isteyin. Çantacılara dikkat. Tarım arazisi depolama için en uygun yerde olabilir.
Eon ve RWE varlık değiştokuşu. Önce Eon RWE’nin Innogysindeki %76.8 payı alacak. Sonra tüm yenilenebilirleri RWE’ye verecek. EOn Avrupa’nın en büyük şebeke ve perakende, RWE’da ikinci en büyük yeşil enerji şirketi olacak.
Hindistanda yolcu arabaları 2040’a kadar yıllık %8.9 ortalama ile, ticari araçlarda %6.2 ile büyüyecek. Ulaştırma yakıtlarının petrol talebindeki oranı 2016’da %47’den 2040’da %57’ye çıkacak.
Makale – Yanlış haber nasıl yayılıyor
Makale – Şans mı kabiliyet mi?
Grafik
Alman enerji şirketlerinin EBITDA’ları (FT)