20 Mart 2017

Goodenough’un yarı iletken pil konusu gerçek mi değil mi, tartışmalar başladı. Gerçekse büyük başarı. Vitol ve diğer petrol ticaretindeki büyük yatırımcılar perakendeye de giriyor. Petrol fiyatlarında JPMorgan’da düşer ama sonra çıkar yorumu yapmış. Microgridlerin gerçekten fayda maliyetini sorgulayan yazı da ilginç.

Bilgiler

Lityum pillerin babası John Goodenough’ın makalesindeki pil gerçek mi? Bu pilde elektrolit cam, yani pil gene lityum vs ama katı hal pili. Eleştiriler ağır. Pil de net kimyasal dönüşüm yok deniyor. Pil mevcut pillerin 10 ila 30 misli (8500 watt/kg) enerji yoğunluğuna sahip. “Araya oksijen kaçmıştır, lityum hava pili yapmışsınız” diyenleri de reddetmişler.

Petrol fiyatları düşerken, JPMorgan Chase Cuma geç saatteki notunda “fon yöneticilerinin .. oldukça yüksek seviyede pozisyonlarını likitleştirdiklerini söyledi. Ama gelecek çeyrekte de petrol piyasası sıkılaşabileceğinden bu zayıf seviyeler alım fırsatı olabilir demiş.

Vitol, 6mv/g, petrol taciri PO’yu aldı. Trafigura’da Hindistan petrol üreticisi Essar Oil’de 24% hisse aldı, Glencore da 200milyon$’lık bir petrol perakende işine de ortak giriyor. Craig Pirrong’a göre bu büyük tacirler petrol üreticilerine göre daha ucuza hizmet verebilir. Vitol Avustralya’daki Shell istasyonlarını da almıştı. Varo, Vitol Avrupa istasyon ismi

ABD bastırınca ”İklim değişikliği” G20 finans bakanları toplantısından çıkarıldı. Almanya’da yapılan toplantıda “verimsiz fosil yakıt sübvansiyonları” geçti. Şunu düşünün bugün G20, yarın Trump yönetiminin adam atayacağı tüm uluslar arası kurumlar….

Dağıtık üretim 101, okuma listesi(daha önce vermiştim)

Mikrogridler bir işe yaramaz, askeri tesislerde de çok pahalı geliyor.7 MW’ı 20 milyon $’a geldi. Kaldı ki en önemli microgrid projelerinden biri olan University of California microgrid’i Güneybatı elektrik kesintisinin yaşandığı 2011’de devre dışı kaldı

Suudi Arabistan Mısır’a 17 ve 18 martta iki dizel kargosu gönderdi. Ocakta bir Mısır mahkemesi Kızıl denizdeki adaların Suudilere verilmesini reddetmişti.

Pekindeki en büyük son kömür santrali Huaneng Beijing Termal santrali de kapandı. Artık şehrin elektriği doğalgazdan (haber öyle diyor).

Yale Books Blog’da Dieter Helm’ın son kitabından bölüm “fosil yakıtların ölümcül tehdidi sayısallaşma”

Güney Kore’de petrol ürünleri talebinin 2017’de %2.2 büyümesi bekleniyor. Geçen sene %7.6’ydı. Geçen sene tüketimi 2.52 mv/g’dü.2017’de nafta talebi 439.3 mv olacak. LNG talebi de %12 düşer.

20 Mart 2017 – Serkan Şahin’in yorumu

Aşağıdaki Serkan Şahin’in hafta başı yorumudur:

” ABD kule sayilarinin yine yanlis yorumlanmasi uzerine yazmak istedim tekrar. Nedendir bilemiyorum ama ayni yanlis surekli tekrarlaniyor. ABD’deki tanim ve metodoloji farklarini cok dikkatli anlamak lazim. ABD’deki petrol kulelerinin petrol uretimi ile dogrudan bagi 2016 ortasindan beri kesilmis durumda. Petrol ekonomisi hala petrol uretimini kurtarabilecek durumda degil. Ancak Guney Teksas gibi bolgelerdeki gaz talebi ve artan gaz ihracati, gaz-petrol orani yuksek noktalardaki petrol uretim bolgelerindeki sondaj aktivitelerini tetikliyor. Burada onemli etken gaz uretimi ve gazin ekonomisi. Teksas Permian yatay petrol sondaj kule sayisi son yedi haftadir cok az degisti ve burada ciddi bir toparlanma gormeden petrol uretiminde hevesli olmak icin bir neden yok. Ayrica kuyu tamamlama kapasitesindeki sorunlar da devam ediyor. Bu sorun da maliyet artirmadan cozulemez ki ABD ankonvansiyonel petrol icin basabas fiyatlarda daha yuksek seviyeler demek. En onemli husus ise; basabas fiyatlar spot fiyata degil tum operasyonel dongunun ortalamasina bakar. Bunun icin ise fiyat egrisi hala guven vermiyor.”

Buradaki gorusler tamamen yazarin kendi gorusleri olup Thomson Reuters ve bagli kuruluslari kesinlikle baglamaz ve goruslerini yansitmaz.”