Word: https://drive.google.com/open?id=0B3RIv3pMNaTdN1pOb3FzVDVqbTQ
Bugün yorumu Thomson Reuters’den Petrol analisti Serkan Şahin’e bıraktım. OPEC diyetim devam ediyor. Bugün kafamda kalan kavramlar: Şirketlerin “Internal Carbon Tax” belirlemesi, şirket yöneticilerinin sibergüvenlik deyince akıllarına Matrix filminden sahnelerin gelmesi, elektrik şebekesinin “Edison çağından kalma, yeryüzündeki en büyük makine” olması….Serkan’ın dönem dönem mail ile EAK’lara verdiği en önemli feedback’lerde açıklanan istatistiklerin hangi kavramları içerdiği hangisini içermediği, çok dikkatli olmak lazım.
Yorum
OPEC toplantisi sonrasi kafa karisikliginin devam ettigini goruyorum. Benim analizlerimize gore Iran, Irak ve Suudi Arabistan uretim verilerine ham petrol yaninda kara stoklarini ve kondensat karisimindan ortaya cikan urunleri de katiyor. Benim tahminlerimde Eylul OPEC ham petrol uretimi toplam 32.04 milyon varil/gun. OPEC’in Cezayir toplantisi sonrasi inecegini iddia ettigi uretim seviyesi halihazirda mevcut uretimin ustunde. Bu kesinti soyleminin stratejik oldugunu ve fiziki piyasada onemli olmadigini dusunuyorum.
Matthew Kasirgasi tahminlerden cok daha guclu. Karayipler’de en uzun sure Kategori 4 etkisi gosteren kasirga, Bahamalar’i gectikten sonra kuzeyde Florida ve North Carolina arasindaki bolgede ciddi zararlar olusturacak gibi. Model tahminlerime gore Florida sahillerinde ruzgar hizi 150-200 km/saat olacak. Hermine’de oldugu gibi ABD’deki uretim sahalarina dogrudan etkisi yok ancak biz PADD 1 ve PADD 3 ithalatlarina negatif etki yapacagini ve gasoline ve petrol stoklarinda dusus olarak yansiyacagini dusunuyorum. Colonial Boruhatti’ndaki sorundan beri zaten gasoline arzinda sorun yasayan Dogu Yakasi, Matthew oncesi halkin panikle depo ihtiyaci duymasindan ve Atlantik otesi ithalat kesintisinden etkileniyor. ABD benzin fiyatlarinda artisi tetikliyor. Bu hafta fiyatlarda ve gelecek hafta ABD stok verilerinde bunu dikkate almakta fayda var.
Serkan Sahin, Petrol Analisti, Thomson Reuters
serkan.sahin@thomsonreuters.com
“Buradaki gorusler tamamen yazarin kendi gorusleri olup Thomson Reuters ve bagli kuruluslari kesinlikle baglamaz ve goruslerini yansitmaz.”
Bilgiler
Nordik piyasasında ilginç şeyler oluyor. EPEX SPOT’un Nordik elektrik piyasasına girme kararı sonrası, tüm tekliflere erişerek future-forward uzlaşmalarını yapan Nord Pool’un bir kısım tekliflere erişemeyecek olması traderları endişelendiriyor.
ABD Kritik altyapısının %85’i özel sektörün ve özel sektör tarafından işletiliyor. Sibergüvenliğe özel sektörün yaklaşımı ise “biraz beklersek geçer/unutulur”. Sibergüvenlik deyince yöneticilerin aklına Matrix’den sahneler geliyor.
Akdenizde Yüzen LNG gizemi: 1 ay önce Cheniere Energy Sapine Pass’dan yüklenen Maran Gas Delphi isimli gemi Yunanistan açıklarında gezerken Kızıl Denize yönlenmiş. Akdenizde istediği fiyatı bulamayınca Asya’ya yönlenmiş. 2020’de bu tip yüzer-sabit anlaşmalı olmayan ticaretin bugün ki 50mton’dan 80 milyon tona çıkması bekleniyor.
Rusya en büyük 5. Sera gazı emisyonu yayan ülke olarak, iklim değişikliği anlaşmasını imzalamaya sıcak. Gazprom gazın kömüre göre temiz fosil yakıt olmasına vurgu yapıyor. Fakat Sibirya’daki geniş fosil yataklar, kömürcüler ve ağır sanayi süreci yavaşlatıyor. Ruslar sadece anlaşmanın etkilerini görüp geçiş planlamak istiyorlar.
Karbon fiyatını iş stratejilerine yerleştiren firma listesi CDP raporunda var. Eylül 2016 tarihli raporda, karbon fiyatını iş stratejilerinde dikkate alan firma sayısı %23 artmış. Ne kadar bir fiyat ile iş stratejisine entegre ettiğini firmaların %30’u açıklamış. Societe General 10€ “Internal Carbon Tax” belirlemiş. Türkiye’den 20 firma var. Veri seti güzel
Çok çok güzel bir soru: “Elektrik şebekesini kim koruyor”. Elektrik şebekesi : “Edison çağından kalma, yeryüzündeki en büyük makine”.“Elektrik olmazsa kendimizi 1850’lerde buluruz”. ABD şebekesinin belirli kısımları BlackEnergy malware tarafından enfekte edilmiş.Akıllı şebekelerle güvenlik sorunları artıyor.“Yapsan da yapmasanda lanetlendin”
Venezüela’da devlet petrol şirketi PDVSA’nın çalışanları yiyecek almak için giysilerini, iş üniformalarını satıyorlarmış.
Faraday, hayatı ilginçtir.[Manyetizma] ne işe yarar sorusuna cevabı “yeni doğan bir bebeğin faydası ne?”
Zeytin ağaçları TAP projesinde tartışma konusu ama İtalya’da. Roma, boru hattı güzergahından etkilenecek 10,000 zeytin ağacının yerinden alınarak, boru hattı sonrası tekrar dikilmesini de istemiş. Bazı ağaçlar 400 yaşında olabilir
Norveç ve Kuzey Afrika’dan ithalatın düşmesi sebebiyle Avrupa’nın boru hattından gaz alışlarının %61’i Rusyadan gerçekleşti. Fiyatlar düşük olunca, Norveç uzun bir bakım yapmış
Grafik
Bankaların petrol fiyat tahminleri
Tarih
Petro kimya tarihi kitabı
http://epca.eu/petrochemical-association-about/History