5 Mayıs 2017

Bugün AA Energy Desk yazarlarından Serdar’ın yorumu aşağıda. Serdar finansal ve makro taraftan zaman zaman analizlerini sorduğum sektör analistlerinden. Dün ki düşüşün sebepleri biraz daha netleşti. Anladığımız kadarı ile teknik bir düşüş, fundamentallardan çok da kaynaklanmıyor. Düşüşler Türkiye saati ile 13:30, 15:00, 18:15, 18:45, 20:00 civarında olduktan sonra Türkiye saati ile 06:15’de Asya piyasasında küçük hacimde 45.36’dan 43.88$’a düştü. 520 milyon varil opsiyon el değiştirmiş. Bu da teknik açıklamayı doğruluyor. Çin’deki ani hareket de beklenenden zayıf veriler olabilir. Bret Stephens NYT’de yazdığından beri eleştiriler bitmiyor, iklim karşıtı diye eleştiriliyor. Japonların Jomeg ikinci metan hidrat kuyusunda da gaz yaktı. Demir cevheri de dağılmış, ama buğday stokları iyi. Depoyu fulleme zamanı.

Yorum – Serdar Gürüzümcü

Asıl amacı küresel petrol stoklarını eritmek olan OPEC ve Non- OPEC ülkelerin yaklaşık günlük 1.8 milyon varil petrol üretim kesintisi anlaşmasında, anlaşmaya yüksek uyuma rağmen küresel petrol stoklarını özellikle ABD petrol stoklarını eritme de ne yazıkki henüz istenilen seviyeye ulaşmış değil. Bunda tabiki söz konusu anlaşma tarihinden beri artan fiyatların etkisiyle artmakta olan ABD petrol üretim artışının da etkisi büyük. Ayrıca, bu süreçte fiyatların daha fazla yükselmesinde Trump’ın seçilmesi ve 2 Fed faiz artımının etkisiyle güçlenen doların etkisi de var. Fakat, bu süreçte volatilite sadece, Suudi Enerji Bakanı Khalid’in Mart ayı başında IHS CERA’da OPEC ve non OPEC’in anlaşmayı uzatmasına yönelik olarak yaptığı açıklamalar sonucu oluşmuştu. Bu volatilite zaten piyasanın söz konusu anlaşmanın uzatımına ne kadar duyarlı olduğunu göstermişti. Bu bağlamda dün yani Perşembe günü başlayan ve gecen aylarda aşağıda 50 doları test edip aşağı kırdıktan sonra devam eden düşüşle Brent petrol bu sabah 46.65 dolara kadar düşerek ve ardından hızlıca toparlanıp tekrar 49 dolara ulaşması ile 25 Mayısta yapılacak OPEC toplantısının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Tabiki bu hızlı düşüşte Çarşamba günü açıklanan EIA petrol stok verilerinin hala yüksek seviyelerde olması ayrıca EIA’nın ABD petrol üretiminde artışın devam ettiğini gösteren üretim rakamını yayınlaması ve FED toplatısından Haziran ayında yüksek ihtimalle bir faiz artımının daha gelecek olması da etkili oldu. Sonuç olarak, fiyatlardaki düşüş ve artan volatilite OPEC toplantısından anlaşmanın 6 ay daha uzatılmasını zaruri kılıyor denebilir. Artan ABD üretimi nedeniyle fiyat istikrarı ve şu anki fiyatlardan daha yüksek hedefleyen OPEC şu anki üretim kesintisinden bir miktar daha fazla kesinti ile 6 aylık uzatıma katılması sürpriz olmaz. Çünkü Venezuela gibi ekonomisi zor durumda olan ülkeler OPEC’ten ve tabii ki Suudi Arabistan’dan daha yüksek fiyatlar için daha fazla üretim kısıntısı talep etmesi muhtemel. Anlaşmanın uzatımı hakkında daha az irade beyan eden Rusya’nın liderliğindeki non-OPEC’in ise şu anki kesinti rakamlarıyla 6 aylık uzatıma onay vermesi beklenebilir. 25 Mayıs’ a kadar Brent fiyatlar 45-50 dolar bandında hareket edebilir. Uzatım kararı sonrası 50 dolar üzerinde tutunabilir. Fakat şu an görece olarak düşük dolar indexi olmasına rağmen FED baskısı yani dolar index artışı gölgesinde OPEC ve Non-OPEC uzatımı ile şu an için Brent 50 dolar üzerinde tutunabilir, fakat daha fazla üretim kısıntısı olmadan 50 dolar üzerinde uzun süre tutunması veya hedeflenen 60 dolara ulaşması zor gözüküyor.

Haberler

Energy Aspects’dan Amrita Sen: piyasadaki fundamentallar değil ama başka şeyler dünki düşüşü sağladı. Rafinerilerin tadilde olması da talebi düşürdü, dengelenmeyi yılın ikinci yarısında bekliyoruz. OPEC kesintileri uzatsa da, ilk 6 ayda çalışmayan kesintiler, ikinci 6 ayda neden işe yarasın.

Petrol dün 5 sebebten düştü: Fibonacci ve hareketli ortalamaları arka arkaya kırdı, gece paniği: 45$’a kadar destek vardı dakikada 100 kontrat hacmi 7000’i buldu, uzun pozisyonları kısa pozisyonlarla dengeleme, 520 milyon varil opsiyon perşembe el değiştirdi(negatif gama), kesinti öncesine geri dönüldü

Ed Morse: Bu düşüş fundamentallardan değil teknik hareketlerden diyor. Bakır, demir Çin hikayesi, verileri düşüşte etkili oldu. Altın Fransız seçimlerinden önce [sigorta] gibiydi. Ama petrol hareketi teknikten yoksa özel bir sebebi yok demeye getirmiş.

NYT’den Bret Stephens’ın ismini daha çok duyacağız “Beklemeyen sonuçlar iklimi” yazısında biyoyakıtlarına getirdiği zararı anlatırken, “birşey yapmalıyız dürtüsü ve doğayı koru baskılamasının hükümet gücü ve sübvansiyonlu sektörlerle yaptığı zararı” anlamalıyız diyor. Emisyon sistemi ETS’nin maliyeti 280 milyar $’mış.

Ulaştırmada mevcut durum, 2 devrim (2R – elektrik +otonom) ve 3 devrim (2R+paylaşım) senaryoları ile yapılan çalışmada, paylaşımlı mobilite olmadan diğer ikisi trafiği kötüleştirir. 3R senaryoda, şehir yolcu taşıma enerji talebini %70 azaltıyor, araç ve işletme maliyetleri %40 azalıyorken yıllık kazanç 5 trilyon $.

Rosneft CEO’su, Putin’in desteği ile rakip şirketleri baskılayarak ele geçirmekle itham edilmiş bu yazıda. En son Bashneft’i alan Rosneft, Bashneft hisselerine sahip olan Sistema’ya 1.9 milyar $ tazminat davası açtı.

Motorlu sistemler, imalat sektöründeki elektriğin yarısından fazlasını tüketiyor. Burada mekanik vites vs kullanmak yerine hız ve hareketleri elektronik VFD( değişken frekanslı sürücü)lerle belirlemek sistemlerin verimliliğini arttırır. SiC, silikon karbit tabanlı VFD’ler ile ilgili raporda 5 yılda pazar büyür denmiş.

Japonya’nın Jogmec şirketi dün açık denizdeki Atsumi ve Shima yarım adalarındaki metan hidrat kuyularından ikincisinde de gaz yaktı. Japonya’nın doğusundaki Nankai’de 1.1 trilyon m3 metan hidratı var, 11 yıllık gaz tüketimi.

Demir cevheri bu hafta Singapurda %12 değer kaybetti. Kasımdan beri en büyük düşüş. Diğer ham maddeler de takip etti. Genelde Bloomberg Emtia endeksine göre %0.7 düşüş oldu. Traderlarda petrole koreleli Norveç kronu ve Malezya ringgit’inden Yen’e geçiş oldu. Altın ise %0.6 arttı. Asya petrol kaybıyla kayıpları hızlandırdı

Buğday stokları 17 yılın en yüksek seviyesinde. ABD’deki kar fırtınası buğday fiyatlarını yukarı göndersede küresel stoklar rekorda. FAO’nun küresel gıda-fiyat endeksi Ağustos’tan beri en düşük seviyede. Nisan’da bir önceki aya göre %1.8 düştü.

ABD’deki ilk rüzgar çiftliği Block Adası Rüzgar Çiftliği, adanın daha önceki dizel tüketimini, ana kara bağlantısı ile birlikte azaltmış. 3,8 milyon litre dizel Trump’un açık deniz arama izninden 3 gün sonra son bulmuş

Nisan’da Suudi Arabistan kesintileri söz verdiği 486,000 v/g’ü de aşarak 600,000v/g’e ulaştı. Fakat yüzen depolarda düşüş yok, artan deniz trafiği var.

Grafik

Petrolde inişler ve çıkışlar – WTI’da 2 günlük dalgalanma (Investing)