10 Ocak 2017

Bugün iki anket ilginç geldi. KPMG’nin geleneksek Küresel Otomotiv yöneticileri anketi, sonuç yeni güç sistemleri (elektrik vs) ile dijital dünya arasında bir gelecek korkusu gibi geldi bana. PowerGen Europe anketinde de Türkiye oldukça iyi skorlar almış. Bu tarafta pil teknolojilerinde ümitvar. Vampir kanguru, İngiltere’de GIB’i alan Avustralyalı şirkete verilen isim, gözümün önüne vampir kanguru resmi getiriyorum. Samsung 500 km menzili 20 dakikaya düşürecek teknoloji tanıtmış. Çin’de Hebei’de çelik üretim kesinti açıklaması emtia piyasasında bir artış getirdi. “Araba sektörü kendini ne zaman imha edecek” yazısı bence doğru/yanlış olduğuna bakılmadan okunması gereken tek yazı.

Bilgiler

Samsung gelecek jenerasyon lityum ion pil tasarımını tanıttı. Tam şarj ile 600 km, 20 dakikada hızlı şarj ile 500 km. Tesla superchargerlar, 270 km menzil için 30 dakika harcıyor. Samsung’un üretimi 2021’i bulacak.

İngiltere’de otomotiv sektör temsilcileri 2025 gibi dizel arabaların piyasada küçüleceğini ve elektrikli arabaların domine edeceğini söylemiş. KPMG tarafından yapılan ankete göre araba sahipliği de düşecek denmiş.

Bulgaristan da Pernik santralinde düşük sıcaklık sebebiyle donan kömür yığınları sebebi ile bölge santrali 3’de 1 kapasite ile çalışınca insanlar soğukta kaldı.

Vampir kanguru”, Avustralyalı şirket Macquarie’ye verilen isim. İngiltere’de özelleştirmeden Green Investment Bank (GIB)’ı aldı, tüm varlıklarını satıp içini boşaltacak endişesi var.

Jetlerde kullanılacak yakıtların özellikle çelik üretimindeki atık gazların tekrar dönüşümünden yapılması projesi ABD enerji bakanlığından destek aldı. Gazlar ethanol ara ürünü Lanzanol (firma isminden), sonra da selülozik ethanol ile Alkol’den Jet (Alcohol to jet –AJT) ile jet yakıtına dönüştürülüyor.

“Araba sektörü ne zaman kendini imha edecek” başlıklı yazıda çok fikir var. Mesela Tesla’nın tüm patentlerini kamunun kullanımına açması, Google’in araba değil “sürücü”(yazılım) geliştirmesi, mevcut otomotiv sektörünün de arttırımlı ilerleme ile durumdan yırtacağını düşünmesi.

New York’a en yakın olan Entergy’nin Indian Point santrali, 2021 gibi kapatılacak. 10 yılı aşkın süredir lisans yenileme için uğraşan Entergy sonunda pes etti. 2069 MW gücündeki santral, NYC’nin ve Westchester’in %25 enerjisini karşılıyor.

Çin’de emtia piyasası yükselişle kapattı günü. Neden? Hebei bölgesi çelik üretimini 32 milyon ton kısacağını belirtmişti (hava kirliliği ve verimsizlik), talepte de canlanma var.

KPMG’nin küresel otomotiv yönetici anketine 23 tane de Türkiye’den katılım var. Otomotiv yöneticileri, yeni güç aktarım sistemleri (BEV-bataryalı elektrikli vasıta), ile digitalleşme ve bağlanabilirlik arasında bir gelecek bekliyor. 2015’ten 2017’ye majör bir kırılma görenlerin sayısı çığ gibi artmış (s24)

PowerGen Avrupa anketlerinde ise Türkiye bir çok kalemde en çok potansiyeli olan ilk 6 ülke içinde çıkmış. %17 ortalama ilk 6 içinde gözükmüş.

İstatistik

KPMG’nin Küresel Otomotiv Yöneticileri anketi 2017:

%76, içten yanmalı motorlar kalır

%53, dizel öldü

%62, bataryalı elektrik arabaların altyapıdan dolayı başarısız olacağını,

%78 yakıt hücrelerinin büyük bir atılım olacağını

%85 dijital ekosistemin daha büyük gelirler üreteceğini

%83 önümüzdeki 5 yılda majör bir iş model kırılması yaşanacağını

%59 bugün araba sahibi olanların yarısının 2025’te araba sahibi olmak istemeyeceğini (kiralama vs)

%82, 4 yıl içinde Silikon vadisinin yeni bir araba çıkaracağını,

%84’ü verinin gelecek iş modelleri için yakıt olduğunu

%65, 2030’da batı avrupadaki üretim %5in altında olacak

%12, 2030’da Hindistan’ın Çin’e yakın araba satışları göreceğine inanıyor

%76, tüm dünyada satılan arabaların %40’ı Çin’de satılacak (2030)

Grafik

Avrupa Elektrik sektörünün gelecek 10 sene ve 20 senedeki öncelikleri. PowerGen Europe Survey

Tarih

10 Ocak 1982 – Milliyet, Enerji Tasarrufu haftası yarın başlıyor