BNEF’e göre bu senenin ilk 10 ayında, şirketler 55.1milyon karbon kredisi kullanmışlar. Geçen seneye göre %28 daha fazla ve 12 milyon araç emisyonuna denk. Nature Conservancy, ABD’de son kalan zarar görmemiş alanları (125 milyon hektar) korumaya çalışıyor, geliri 932 milyon $. Ve ekoloji grubu tehlike altında olmayan mevcut orman alanlarını koruyorum diye kredi üretiyormuş. Şirketler para verdiği için ağaçlar kesilmekten kurtuluyormuş, böylece kredi üretiyormuş.
ABD Henry Hub ve Asya LNG fiyatı arasındaki fark 2 yılın zirvesinde.
Üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisine göre AB uzun dönemde %100 yeşil hidrojen hedefliyor ama piyasayı büyütmek için fosil yakıtlardan karbon depolamalı hidrojene de ihtiyaç duyacak.
Almanların %77’i AB’nin 2030 iklim hedeflerini arttırmalı demiş. Fakat sadece %46sı hedefleri erişilemez görüyor.
Dünya Bankası Paris’ten bu yana fosil projelere 12 milyar $ destek vermiş. Mozambik’te teknik destek diye sağladığı 80 milyon $’da Exxon’un avukatlık firmasına gitmiş. Çin’in ICBC kömür projelerin 14 milyar $, Bank of America şeyl şirketlerine 54 milyar $ vermiş. 2016 başından beri bankalar fosil yakıt şirketlerine 1.6 trilyon $’a yakın desteği devam ettirmiş.
Exxon’da hisse sahibi olan hedge fonlar şirketi sıkıştırmaya devam ediyor. “Engine No 1″‘dan sonra DE Shaw’da Exxon’dan maliyetleri kesmesini istiyor. Exxon yılda 30-35 milyar $ yatırım planlıyordu. Bu 16-19 milyar $’a düşürüldü. Çalışan sayısının %15’ini de işten çıkaracak.
Alman hükümet danışmanları ülkenin tüm politik partilerinin iklim değişikliğini ana konu hale getirmesini istiyor.
Mısır petroldeki hedge miktarını iki misline çıkarmış. Maliye Bakanının sözüne göre 30 Haziran’a kadar kontratlanmış. Detay verilmemiş. Aynı zamanda tahılda da hedge düşünüyormuş.
Rüzgar Norveç’in elektriğinin %4’ünü karşılıyor. Şebeke şirketi Statnett SF elektrik talebinde sanayi ve ulaştırmada elektriklendirmeden dolayı %30 artış bekliyor. Fakat Norveçte kara rüzgar türbinlerine destek 2011’deki %84’ten şimdi %36’ya düşmüş. Petrolün popüleritesi de %16’dan %29’a çıkmış.
Wood Mackenzie’ye göre Çin’in 2060 karbon nötr hedefi için nükleeri 12 kat arttırması gerek (620 GW)
Trafigura, dünyanın en büyük emtia şirketlerinden biri, 27 yılın en yüksek karını yaptı. Oynak piyasada petrol, petrol ürünleri, metal ve mineral departmanlarının başarısıymış. Brüt kar 6.8 milyar $, bir sene önce 2.9 milyar $.
Toyota’nın yeni, ikinci nesil Mirai’si Çarşamba Japonya’da satışta, 850 km menzili var, fiyat 68100$. Mirai ilk defa 2014’te piyasaya çıkmıştı, şimdiye kadar yılda 2000 adet üretiliyordu. Toyota hidrojen tanklarının üretilme zamanını %66 azaltmış. Şimdi yılda 30000 Mirai üretebilecek.
Demir cevheri 7.yıldır ilk defa 150$/ton’u buldu. Aşağıdaki grafikte Avustralya doları olarak fiyatı da var A$
FT’de Saudi Aramco’nun Jizan rafinerisindeki artan sorunlar ve bazı çalışanların yaşadığı acı sorunları dile getirmesi ilginç. Uzun yazıda Güney Afrikalı bir çalışanın Covid kapsamına rağmen yeterli tedaviyi almadığı ve ailesine tazminat ödenmediği, ırkçılık gibi hususlar var. Ama yazı kısaca “Aramco’da kontrol Suudilere geçtikçe çalışma kültürü değişiyor, Aramco’ya çalışmaya gitmeyin” demeye getiriyor ki FT, Suudileri uzun zamandır bu kadar kritik etmemişti