20 Ekim 2017

1816 yılında batı Avrupa ve Amerika’nın bir kısmında yaz gelmiyor, dün bu konuyu anlatan “Yaz mevsimi olmayan yıl : 1816” kitabını bitirmeye çalıştım. 1815’te Endonezya’da patlayan bir yanardağın atmosfere saldığı zerreler, İngiltere, Doğu ABD ve Avrupa’da soğuk, yağış sebebi ile hasatları perişan ediyor. Economist, Suudilere ağır eleştiri vermiş, sebebi Londra yerine Çinlilere hisse olabilir mi? Axios Generate, Clean Energy Wire hemen hemen hergün çok iyi özetlere sahip. Amerikalılar sürücüsüz arabalara güvenmiyor. Siemens büyük fosil elektrik üretim makineleri işinde küçülmeye gidecek. California çevreci gözükse de petrol üretimi Kanadan kirli. IEA’in enerjiye erişim raporu bence gayet iyi.

Özetler

Petrol’de Axios’daki bu post çok iyi bir özet. Dallas FED’in enerji göstergelerinde; WTI-Brent farkı kasırga sebebiyle rafineriler kapanınca daha fazla üretimin depoya atılmasıyla arttı, Brent’de Backwardation, Permian aynen artıyor, aktivite de önceki gibi olmasa da güçlü artıyor.

RBC’ye göre ABD’de petrol ihracatı 3.2 mv/g’e yaklaştıkça fiziksel altyapı sorunları artacak. ABD petrolünü ihracat etme maliyeti 40-50cent/varil (yolculuk dahil değil)

Petrol üretimlerindeki sera gazı emisyon tahmini Excel modeli.

The Economist, Saudi Aramco’nun halka arzı tam bir keşmekeş demiş. Prensin kaprislerinden dem vurarak, 2 trilyon $’dan az olmasın, halka arz kuralları eğilsin vs dediğini anlatıyor. Bloomberg’in kamuyu bilgilendirmedeki kelime analizinde, ABD’de Obama dönemi ile başlayan temiz enerji dalgasının 2011’de Solyndra’nın iflası ile sekteye uğradığı, şirketlerin yeni vs derken ise bunu dudak nafakası olarak yaptıkları, ArGe kelimesinin de çok az geçtiği var.

ABD’nin EPDKsı FERC’in eski başkanları, Enerji Bakanlığının “güvenilir yakıtlı santral” önerisine “yol bu değil,FERC reddetsin” şeklinde resmi görüş vermiş. “10 yıllarca yapılan yatırımları baltalar”(s4)

Alman elektrik piyasasında hakim gücün kötüye kullanılması incelemesi.

Amerikalıların sürücüsüz arabalara bakışı, daha çok kaygı. PEW’in araştırması. Gençler sürücüsüz arabaya daha meraklı. %56sı da imkan varsa sürücüsüz araba istemem diyor.

Berlin şehri 2030’da kömürden çıkıyor. Linyiti yasaklamıştı, taş kömüründe devam ediyordu. Almanya’da Saxony eyaleti rüzgar projelerini blokluyor. Alman rüzgar enerji birliği “linyiti romantize ediyor” diyor. Kömürcü Lusatia bölgesi ise yıllık 100 milyon € ile ancak yapılanır.

“Eminim petrolde 100$’ı da, 25$’ı da göreceksiniz”, Glencore’un küresel petrol yöneticisi. Aslında 2018 sonuna doğru yükselen bir fiyat öngörülmüş.

2000 yılından bu yana 1.2 milyar insanın daha elektriğe erişimi oldu. 500 milyonu Hindistan, 870 milyonu gelişen Asya. Sahra altı Afrika’da da pozitif bir trend görüldü ilk defa. Genelde çoğu merkezi sistem bağlantısı, dağıtık %6’da. Asya’da 1.65 milyar insan biyokütle ile yemek pişiriyor.

Siemens’in “Elektrik ve Gaz” bölümü küçülecek çünkü küresel (küresel fosil yakıt elektrik üretimi ve yenilenebilir dahil) gelişmeler sonucu siparişler %41 düştü. Büyük gaz türbinleri için ise Mitsubishi HI ile ortaklık kurabilir.

OPEC kesintileri petrol tanımı üzerinden yapılıyor. Nijerya üretimi 1.8 mv/g’de sınırlayacaktı. Geçmişte 2.2 mv/g olan üretimi terör olayları ile geçen sene 1.2 mv/g’e düşmüştü. 1.8 mv/g’ün ne kadarı petrol ne kadarı kondensat. Nijerya 450,000 v/g kondensat, diğer kaynaklar %12si diyor.

ACER Gaz hedef piyasa(AGTM) metriklerini takip eden raporda (s10)’da her ülkenin en büyük tedarikçisinin oranı var. Ülkelerin çoğunda en büyük tedarikçi ülke %40-%50’nin üzerinde. 9 metrik var.

California yeşilci gözükse de, Kanada Alberta katran kumları kadar karbon yoğun petrol üretimi var. Dünyadaki en büyük petrol sızıntısı 1910’da California’da bulunan rezervle olmuş. (BP’nin 3.19 mv/g).Ağır olduğundan buharla üretiyorlar. Buharı güneşle üretseler denmiş.

Grafikler

Enerjiye erişimde gelecek daha mini-off grid tarzı olacak. (IEA)