24 Aralık 2020

Petrol Ekimden beri yeni coronavirüs mutasyon endişeleri ile ilk defa haftalık düşüşte. Ocak’ın ilk haftası sallantıda demişler. Trump bu arada Bağdat’taki elçiliğe saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor.

Çin’de elektrik kesintileri devam ediyor. Guangdong’da donan hatlar ve ekipmanlar, Zhejiang’da yerel hükümet hedefleri için kömür santralleri kapatıldı, Hunan ve Jiangxi’de talep %18 arttı. Sorunun arkasında ise Avustralya kömürüne ambargo var.

Alman araba üreticisi Bosch’un süpervizör kurul başkanı AB’yi “elektrikli arabaların önceliklendirilmesi iklime zararlı” demiş. Piller kömür yoğun Asya’da üretiliyor. Bosch elektrikli arabaları daha önce de hor görmeye çalışmıştı.

Enerji dönüşümünde bir Powerpoint sunumlar bir de gerçekler var. FT’ye göre bir çok kritik materyalin yeteri kadar yeryüzüne çıkarılması zaman alacak ve düşen tenörler de önemli bir sorun.

Almanya‘da yeni şebeke yönetmeliğine göre, dağıtım şirketleri pik zamanlarda 3.7kW üstü, elektrikli araba şarj, ısı pompaları ve depolamaların tüketimini düşürebilecek. Elektriğinin azaltılmasını istemeyenler ek bir şebeke bedeli ile bundan çıkabilecekler ki bu da normalin 5 misliymiş.

Demir cevheri 9 yılın zirvesinde 170$/ton’un üzerini gördü. 2015’de Brezilya’da Fundao atık barajının yıkılması sonucu 19 kişi ölmüştü. Bu olay sonrası BHP ve Vale Samarco’daki cevher üretimini durdurmuştu, şimdi yeniden başlıyorlar. Vale dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi

Asya’da 5 yıl önce planlanan 125 GW’ın %80i yapılamıyor. Sorun sadece çevresel politikalar değil, Asya’nın büyük bankaları da kredi vermiyor, Çin’de yavaş yavaş çekimser

Tesla‘nın Almanya gigafabrikası- şimdi de kum kertenkelesi sebebi ile durdu. Mahkeme ağaç kesimini durdurdu. Gelecek yaz açılması beklenen fabrikanın 500,000 araç üretmesi bekleniyor. “Ağır bürokratik süreçler ve yüksek düzenleyici belirsizlik Almanya’da yatırım projeleri yapmayı maliyetli ve zaman alıcı yapıyor”