2 Mayıs 2018

Kristallerde mikroskobik stres ile güneşten elektrik üretme konusunda ilerlemeler. İklim değişikliğinde bazı sektörler modellerde daha fazla emisyon düşemez (sanayi gibi) görünerek yüklerini diğer sektörlere mi yıkıyor. Petrol fiyatlarındaki premiumların ayrışımı. Baker Institute’ın bugünki doğalgaz jeoekonomiği raporu oldukça şahin ve şaşırtıcı. Çatı güneşi süperkapasitör ile sisteme entegre etme önerisi. İngiltere’de akaryakıttan devletin vergi geliri 28 milyar pound’dan 17 milyar pound’a düşecek (2030), GPSli yol (kullanım) vergileri icat ederek sigorta şirketleri üzerinden ödetmeye kadar geniş bir fantezi dizini var.

Özetler

[Sunum] Oxford Energy’e göre petrolde Nisan fiyatları, jeopolitik risklere daha çok tepki verdi. Riskler 5$/v, talebin güçlü seyri 0.5$/v, OPEC kesintileri 1$/v daha ekledi. İran kararı 0.2-0.4 mv/g İran ihracatını düşürebilir.

[Görüş] Nature Climate Change’de enerji-ekonomi modellerinin eksiklerinden bahsederken, politika maliyetlerinin yüksek hesaplanmasının altını çizmiş, elektrik harici sektörlerin yapması gerekenler,sanayi sektör projeksiyonlarının emisyonları az düşürmesi incelenmiş.

MOBI, Mobilite açık kayıtzinciri insiyatifi bugün açılıyor. BMW, GM, Ford, Renault, Bosch, Hyperledger ve 30 kurucu üye var.

[Rapor] ESMAP’ın SDG7(Sürdürülebilir Dalkınma Gedefleri 7) raporunda bu gidişle 2030’a hedefler tutmaz denmiş. Elektrifikasyon iyi, temiz pişirme geride, yenilenebilir elektrik sektörü hariç geride.

Kristal yapılarında AFM atomik güç mikroskobunun ucuyla stres oluşturarak, geleneksel p-n birleşimi olmadan güneşten elektrik üretimi de yeni gelişmelere eklendi. Mevcut p-n’li -standart güneş hücre kristallerine bir de mikroskobik stres ile verim artışı gelebilir.

[Rapor] Baker Enstitüsünden oldukça şahin bir doğalgaz jeo ekonomisi raporu. Daha çok serbestleşme der iken, raporda kısa dönemde AB’de sanki daha fazla devlet etkisi gösterilmesi istenmiş. ABD AB gaz altyapısına daha çok yatırım yapsın tweet’deki mesaj.

Çatı güneş yanında süperkapasitör tabanlı enerji depolamayı savunanlar var. Kilowatt Labs’ın 1.5 MWh süperkapasitör portföyü var. Süperkapasitörde kimyasal reaksiyon yok. 1 milyon döngüde gücünü koruyor. Maliyeti yüksek, çünkü elektronik devrelerle şarj hızı ayarlanmalı

Akaryakıt satışında dijitalleşme. Büyük oyuncular, perakende satışlardan daha çok büyüme bekliyor. Mesela müşterinin arabası istasyon yakınından geçerken özel teklifler, şarj ederken yaşam alanı, wifi.

IMF raporuna göre Suudi Arabistan’ın bütçe için ihtiyaç duyduğu petrol fiyatı, 2017 82$/v, 2018 87.9 $/v.

Araba şirketleri iki yıl önce yeşil sloganlar atarken, şimdi tüketici istiyor diye büyük araçları tercih ediyorlar.

Enerjide Kayıtzinciri çalışmalarında geçtiğimiz hafta bülteninde Akıllı ESA (Smart PPA, Elektrik satış anlaşması) diye bir kavram var. Diğer taraftan Arizona şirketlerin kayıtzinciri olarak verileri depolamasını sağlayacak kanunu devreye aldı. Çin’de benzin kargolarında kullanıyor.

Çin INE petrol kontratı daha çok yerli oyuncularla hacim oluşturuyor. Daha çok yabancı girmesi için kar marjı oluşması gerek. Oman (DME) vadeli petrol fiyatlarının Şangay’ın altında olması gerek.

ERCOT- Teksas elektrik piyasasında planlanan rezerv %13.75 ve 10 yılda 1 gün kesintiye denk. Ama bu yaz %11 olacak bu rakam. Ağustos’ta fiyatlar 120-150 $/MWh civarında olacak. İkinci Kalifornia vakası olmanın uzağında değil gibi

[Makale]AB’de enerji verimliliği yükümlülüklerinin geleceği

İngiltere de akaryakıt vergileri güncellenmez ise (Mart 2011’den beri aynı seviyede), bugün ki 28 milyar pound’dan 2030’da 17 milyar pound’a düşecek. Yol fiyatlaması (GPS fiyatlaması) öneriyorlar. Rapor burada. Trafik sıkışıklığı 2017’de İngilizlere 37 milyar pound’a mal olmuş.

Özetler

Petrol fiyatına etki eden faktörler (Oxford Energy)