28 Şubat 2017

Hidrojenli arabalar pilli arabalardan daha mantıklı olabilir mi, bence yakıt hücresi maliyetleri önemli olur. Temiz kömür santral projelerinden önde gelen Kemper’da gaz yakmak daha ucuza geliyormuş. Okyanus enerjisi stratejik yol haritası. Çin’in devlet istatistikleri enerji talebinde de emisyonlarda bir durgunluk görüyor. Shell’in 1991 yılında iklim değişikliğini anlattığı video izlemeye değer. Rusya Hindistan, Suudi Arabistan Malezya… Petrol de coğrafik olarak stratejik varlık alımları. Gaz OPEC raporundan LNG boru hattı tahmin grafiği, tarihte İran-Almanya gaz anlaşması

Bilgiler

Toyota Mirai 5 kg hidrojen ile 340 mil yapıyor. Hidrojende yakıt hücreleri ile temiz ulaşım batarya teknolojisine göre daha kolay olabilir. Ama ilk deneme taksilerine binen yolcuların aklına Hidrojen sebebiyle havaya uçan zeplin Hindenburg felaketi geliyor. Toyota ve Shell hidrojen peşinde. 2020’ye Japonya 100 hidrojenli otobüs planlıyor

Çin’in karbon emisyonları 3.sene arka arkaya durgun seyretti. 2017’de de %1 düşmesi bekleniyor. Hükümet raporuna göre enerji tüketimi %1.4 arttı, kömür tüketimi toplamda %1.3 düştü. Kömürün payı %63.7’den %62.0’a düştü.

Kemper santrali(582 MW) – ABD’nin önde gelen temiz kömür projesi, düşük doğalgaz fiyatları sebebiyle kömür gazlaştırma yerine gaz ile çalışsa daha iyi olur demiş CEOsu.7 yılda 7.1 milyar $’a mal oldu.

Avrupa için Okyanus enerjisi stratejik yol haritası. Destekleyici ortamda, AB elektriğinin 2050’de %10 okyanuslardan karşılanabilir. Küresel Pazar tahmini 653 milyar Euro (2010-2050). Bugün dalga enerjisi şirketlerinin %45i, gelgit şirketlerinin de %50sı Avrupalı. 2050de okyanus enerjisi 337 GW kapasiteye ulaşabilir. 3Te 1’i AB’de yapılabilir.

Shell 1991 yılında hazırladığı “Climate of Concern” belgeselinde bugün ki iklim değişikliği sorununu çok net ortaya koyduğu görülüyor. Tüm film 30 dakika, burada

Rusya’nın Hindistan’da dünyanın en kompleks rafinerisi Essar’da çoğunluk hisse alması sonrası, Aramco’da Malezya’da 7 milyar $’lık RAPID projesinde Petroliam Nasional BHD (Petronas) ile ortak oldu. Rafineri talebinin %70’i 300,000 v/g petrolü sağlayacak.Aramco alımları Petrochina/Sinopec rafinerilerine uzanabilirmiş.

Japon Ekonomi Bakanlığı METI, düzenlemelerle tortu petrol kırma (residue cracking ratio) oranını %45’ten MartTa %50’ye çıkarıyor. Rafineriler bu sebeple ya kapasite düşürerek, ya da yeni cracking ünite kurarak cevap verecekler.

Çevresel davalarda, İngiltere’de uygulanan, kişi veya organizasyonların çevre sebebi ile açtıkları davaları kaybetmeleri durumunda ödeyecekleri maksimum bedel sınırı kaldırılıyor. Bu şu demekmiş, eğer çevresel bir dava açtın (mesela devlete), kaybettin, karşı tarafın tüm avukatlık masraflarını da sınır olmadan ödemek gerekecek.

Lityum hava(oksijen) pillerle ilgili çok teknik bir makale

Suudiler petrol fiyatını 2017’de 60$ civarında istiyor.

JP Morgan, Microsoft, BP, UBS, Credit Suise, Intel ve 10larca şirket ortak zincirdizini(blockchain) birliği “Enterprice Ethereum Alliance (EEA)” kuruyor.

Grafik

KPMG 2025’e kadar arz fazlası görüyor. (KPMG)

Gaz OPEC’i GECF’in raporundan LNG ve boru hattının ticaretteki payları

Tarih

1 Mayıs 1974 – Milliyet – “İran Tabii gaz boru hattından”