6 Ocak 2017

OPEC anlaşması fiyatlarda bir basamak artışı mı yaptı yoksa trend mi? Bunu stoklar iyice eriyince göreceğiz. İran hızla petrol stoklarını eritmiş. Bugün de ABD Enerji bakanlığı Quadrennial Review’ın ikinci kısmı yayınlandı. ABD LNG pazarında da mevsimsellik var, kuzey yarım kürede kış bastırınca Kuzey doğu Asya, yoksa latin amerika, premium ve destinasyon maliyetleri hakkında fikir. ABD’de kuzey avrupa’da olduğu gibi soğuk kış erken tüketim zirveleri getirdi. 4 bcm/gün.

Bilgiler

ABD Enerji Bakanlığı 4 yıllık değerlendirme(quadrennial review)nin 2nci kısmını yayınladı, 500 sayfaya yakın. “Elektrik sistemini dönüştürmek”. Sibersaldırı kaynaklı geniş bir elektrik kesintisinin, “kritik savunma altyapısına” zarar vereceğini söylemiş. 76 önerisi var.

ABD LNGsinde Aralık ayında 15 kargonun 9 veya 10’u Kuzey doğu Asya’ya gitti. Buraya Argus fiyatı (Anea) Kasım ortasında 8.51$/mmbtu olarak gerçekleşti. 1 Aralıktan beri 9.09 $/mmbtıu. İlginç olan Kasım ortasından önce 38 kargonun 23’u latin amerikaya idi. Kuzey yarım kürede kış bastırınca Asya dominasyonu olmuş.

FT: OPEC anlaşması kutlamaları yerini anlaşmanın yerine getirilme beklentisine bıraktı. Energy Aspects, küresel stoklar azalana kadar bir petrol rallisi göremeyebiliriz demiş. 2017’de ABD üretimi 200bn v/g artar tahmininde bulunmuş. Yani OPEC anlaşması bir basamak foksiyonu oldu, bir trend fonksiyonu değil.

ABD’de ısıtma ve santral yakıt tüketimleri 2015 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 125 milyar feet küp ~ 4 bcm/gün tüketimleri bulmuş.

Iran OPEC anlaşması sonrası gemilerde duran 13 mv(milyon varil) petrolünü sattı. Yüzer stokları Ekimdeki 29.6 mv’den 16.4 mv’e düştü. 2016’da 29.7 mv seviyesindeydi. Büyük terminallerinden Kharg adası aynı anda 10 tanker ile 2016 rekorunu da kırdı.

CSIS, bir sonraki başkana sibergüvenlik önerilerinde, İç güvenlik bakanlığını (DHS)’i saldıranla değil, saldırıyla uğraşmak olmalı demiş. Federal kurumları korumalı, son olarak da bilgi paylaşım terminali olmalı. Aslında özel bir sibergüvenlik kurumu istemiş : “National Cybersecurity Agency”

Clipperdata: Kasımda İran ham petrolünün 620bin v/g kısmı Çin’e gitti. İran petrolü eskiden daha fazla güney Çin’e giderken şimdi orta-kuzey-güney Çin’e eşit bölünüyor. Suudi, BAE, Kuveyt ihracatlarının %50sini Doğu Asya’ya, %70’ini Asya’ya gönderiyorlar. Japonya Suudi ve BAE için en önemli destinasyon.(2mv/g). Çin’de 1.5 mv/g’e yakın

Trump’un enerji politikalarındaki Institute for Energy Research ve alt kolu American Energy Alliance kendilerini serbest piyasacı, düzenlemelerle savaşan bir grup. Eski Enroncu kurmuş, Exxon, Peabody de destek olmuş. 2015 yılnda İspanyada her bir rüzgar sübvansiyon istihdamının 2.2 istihdam kaybına sebep olduğunu iddia etmişler.

Grafik

ABD Kritik altyapı bağımlılıkları (ABD Enerji Bakanlığı)

6 Ocak 2017 – Serkan Şahin’in yorumu

Aşağıdaki yorum Serkan Şahin’in EIA yorumudur:

“EIA ham petrol stoklarinda ciddi bir dusus yasandi. Toplam 7.05 milyon varillik bir dusus var. PADD 3, ham petrol stoklari 7.12 milyon varillik cok muazzam bir dusus yasamis. Cushing 1.07 milyon varil artmis. Ancak islenmis urunlerde, distillate fuel ve motor gasolinede (bunlari ozellikle tercime etmiyorum) cok ciddi bir artis var, sirasiyla 10.05 ve 8.3 milyon varil. Bu artis ham petrol stoklarindaki dususun etkisini keser. Rafineriler icin stoktaki petrolu spotta daha ucuza alarak, kis talebinin artisina ve Asya/Avrupa talebine bir hazirlik yapiyor olabilirler. Ham petrol stoklarindaki artisa ek olarak, ihracattaki dusus de talebin iceriden oldugunu soyluyor.

Libya ile ilgili bir aciklama yapmak istiyorum. Libya’nin acikladigi 690,000 varil/gunluk deger gercekci degil. Bu en iyi ihtimalle bir gunde ulasilabilen en yuksek uretim degeridir ki aylik ortalama uretim degeri gibi algilamak hata olur. Benim sahsi kanim ne gunluk ne de ayllik ortalama olarak bu deger ulasamadiklari. Hem Libya’nin teknik kapasitesi ile hem de maddi imkanlari ile kuyularin, saha techizatlarinin ve tasima altyapsinin bu kadar kisa surede bu seviyeyi tasaiyacak sekilde elden gecmesi mumkun degil. Iran’dan piyasaya miras kalan kotu bir aliskanlik, ihracat verileri uzerinden uretim verisi manipule etmek. Libya’nin ciddi miktarda stok petrolu oldugunu dusunebiliriz. Bunun ihracata yansimasi belki kisa zamanda hizli gorulur ama uzun vadeli etkileri cok onemsizlesir.

Bunun gerceklesecegini varsaysak bile Libya’nin urettigi hafif (light) petrolun piyasada talebi dusuk. Avrupa rafinerileri icin Rusya ve Orta Dogukaynaki orta agirlikta sulfurlu (medium sour) petrolu islemek rafineri karliliklari acisinden daha makul. Italya gibi kendisini Libya hafif petrolune gore ayarlamis bazi ulkeler disinda bunun yogun talebi olmaz. Cin teapot ve Asya’nin az gelismis rafinerileri icin hala Angola ve Nijerya daha karli bir secenek. Libya su an icin bu ticareti yurutebilecek konumda degil. Tahminime gore spot piyasada hizli nakit donusu ile islem yapmak isteyeceklerdir. Vadeli kargolari ise anca uzun sureli kontartlar ile hayata gecirecekler. Her iki durumda da Asya icin cazip olmaz.

Talebi dusuk olacagi icin piyasaya arzi konusunda teredutteyim. OPEC anlasmasindan muaf tutulduklari icin bu uretim artisi (ki olmasi dusuk ihtimal) anlasmaya zarar vermez. Fiyatlar acisindan belki sweet/sour farki daha da acilir ancak uzun vadeli genis bir etki beklemiyorum.”

“Buradaki gorusler tamamen yazarin kendi gorusleri olup Thomson Reuters ve bagli kuruluslari kesinlikle baglamaz ve goruslerini yansitmaz.”