6 Ekim 2016

Word: https://drive.google.com/open?id=0B3RIv3pMNaTdemxPTm9tNjMxdkE

OPEC’in informal olarak İstanbul’da toplanması güzel haber. Petrol fiyatlarının hareketlenmesi tüm dünyaya iyi gelecektir. Çünkü dünya ekonomisinde, ABD’de bankalara, şirketlere, Asya’da, Orta doğu da işçilere, Türkiye’deki yerli petrol üretimine…Batılı ülkelerin yöntemlerini doğuda hızlandırılmış olarak uygulamak büyük sorunlara yol açabilir. Yemen’de petrol fiyat artışları ve sonrasındaki çatışmalar. Körfez ülkeleri az zamanda çok şey yapmak istiyor. Ama dünya bankası raporuna göre şimdi daha çok petrol fiyatlarına bağımlılar.

Bilgiler

Rus hükümeti 2016 bütçesinde revizeye giderek daha büyük bir bütçe açığını onayladı. Rusya’nın 2016 yılı bütçesinde petrol fiyatı ortalama 50$ alınmıştı, revize de 40$’a düştü. Bu sene bütçe açığı 49 milyar $ olacak.

ROPEC(Rusya + OPEC) İstanbulda buluşacak. Dünya Enerji Konseyi yan etkinliğinde toplantı yapacak.

Rosneft’in patronu Igor Sechin, Bashneft’i 5.3 milyar $’a almakla Moskova’daki bir iç mücadeleyi de kazandı. Neden böyle diyorlar? Aldığı hisseler hükümete ait olan %50.08’lik kısım.

Hindistan’ın en büyük petrol ve gaz üreticsi ONGC (Oil and Natural Gas Corp), 1 Nisandan başlamak üzere 4.5 milyar $ yatırım yapacak. “Gaz fiyatları dönemseldir, Capex [sabit yatırım] devam eder”. Başbakan Modi’nin ithalat bağımlılığını 10% düşürme hedefi doğrultusunda Krishna-Godavari sahasında yatırımlar devam edecek.

Hafta başında ABD stoklarındaki hızlı düşüşle petrol arttı.PVM isimli aracı kurum “piyasanın anlaşmaya inandığını” iddia etti. İsviçreli Petromatrix’de anlaşma olsa da arzın gelecek sene başından itibaren değişebileceğini söyledi.

MENA(Ortadoğu ve kuzey afrika) bölgesi büyüme beklentisi %2.3’e düştü. Daha önce %2.8di. Körfez ülkelerinin %1.6 büyüyeceği öngörülüyor. Önümüzdeki 2 yıl da da %3.1’den %3.5’e çıkacak. Raporda çok iddialı bir yaklaşım var. 2020 başlarına kadar fiyatların ABD şeyl üreticilerinin marjinal fiyatları seviyesinde olacağı bekleniyor.

Advanced Energy Economy, herhangi bir tasarının kanunlaşma şansını PowerSuite dediği bir yazılım ile öngörmeye çalışacak. Proje partneri Microsoft. O kısımda Heisenberg “belirsizlik ilkesi”nden yanayım. Tahminle gelecek değişir.

Birleşik Arap emirlikleri, yakıt ekonomisi ile %4 verimlilik sağlayarak benzin ve gaz talebini 2030’a 300bin v/g azaltmayı planlıyor. BAE, yaklaşık OPEC’in %9u 3 milyon v/g üretiyor. Bütçe başabaş petrol fiyatı 75$.

ABD Ticari binalar enerji tüketim anketine göre data merkezi olan binalar diğerlerine göre daha çok enerji tüketiyor. Kendi veri merkezi olan büyük binaların tüketimi diğer binaların en az iki katı. Soğutma+sunucu tüketimleri

Suudiler 2018’de Suudi Aramco’nun halka arzından önce bazı verileri yayınlayacaklar.Aramco’nun %2si 2 trilyon $ eder diyor Suudiler. Apple şu anda 600 milyar $. Ama kongrenin 9/11 mağdurlarının diğer devletleri dava edebilmesi kararının ardından halka arz Londrada olacak gibi. Petrol rezerv açıklaması finansal açıklamalarda olmayacakmış.

Dünyada ulaştırma yakıt verimliliği verileri. Bu göstergeler VW’den sonra ne kadar anlamlı?

Otonom bir araç içinde bir hamile bir kadın ve karşıdan karşıya geçen bebekli kadınlar olduğunda, fren çalışmadığında sağa kırıp duvara vurarak yolcuyu mu yoksa düz giderek karşıdan karşıya geçen öğrencileri mi ezmeli. Bir robot öldürmek zorunda kalırsa, kimi hangi hesap ile öldürmeli. MIT’nin moral makinesi önemli bir soruya cevap arıyor.

Petrol fiyatları 2018’de 65$/varil civarında seyredebilir. Kuyu açmak için 40$ yeni 70$. Analist yorumu

Clipper data’ya göre: Kuveyt’in ABD’ye ithalatı 300bin v/g’e çıktı, daha çok Texas civarına; Ocak’tan beri ilk defa ABD petrol stokları 500 milyon varil’e düştü, stoklar 23 günlük rafineri girdisi ile 35 günlük seviyede dalgalanıyordu; ABD’den LNG ithalatı 33 kargo, 13 ülke; Eylülde sadece ABD’de 500bin elektrikli araç satılmış.

Grafik

Ortadoğu ve Afrika ülkeleri için başabaş noktası petrol fiyatları ve finansal rezervler

ABD’den LNG ihracatı

İstatistik

Körfez ülkeleri Petrol bağımlılığı

 

Tarih

Türkiye de elektrifikasyon aslında çok yeni bir durum. Küçük Çekmeceye elektrik 1950’lerde geliyor. 13 Mayıs 1950