“Nullius in verba”, hiç kimsenin sözünü –hemen- doğru diye kabul etme, Royal Society’nin de mottosu. Petrol fiyatları konusunda bu yanlışa çokca düşüyoruz, hep bizden daha iyi “trader”ların açıklamalarını baz alıyoruz, bu da emtia piyasalarında bir “sürü” psikolojisi oluşturuyor gibi. Ama bence günün önemli haberi GE’nin kömüre daha çok eğileceği haberi, acaba ne gördüler? Yükselen doğal gaz fiyatları, yenilenebilir de bir sorun mu?
İklim konusunda tweetlerden dün akşam ilginç bir öngörü geldi. Türkiye’de ve Avrupa da 1963 kışı –ki çok çetin geçmiş, 2017’de yaşanabilir diye. Sebepler: Güneş aktivitesinin tersine dönmesi (azalması), La nina. En son Çin tahminleri de Aralık-Mart’ı Türkiye’de 2C daha soğuk göstermiş. Hava tahminleri yalan olsa da daha doğrusu şimdilik yok.
Bilgiler
Dünya petrolden kurulu değil, balık da önemli. Güney denizindeki Çin ve Filipinler arasındaki tahkim davalarının asıl sebebi balıkçılık ekonomisiymiş. Alan 3365 tür balığa ve dünya balık avcılığının %12si, 21.8 milyar $lık ekonomisi bu bölgeden geliyormuş. 3.7 milyon insan da bu bölgedeki balıkçılık sayesinde istihdam ediliyor.
Batı Afrika sahilinde Gana günlük 80bin varil/gün üretime başladı. Ayrıca üretilecek doğalgazın da değerlendirilmesi gündemde. Tullow Petrol tarafından yapılan üretimin yanında Fildişi Sahilleri ile Gana arasında 2017’de çözüme kavuşturulması beklenen 10 saha da var. Tüm afrikanın bu sene 2.1 milyon v/g(2015’e göre -30000) üretimesi bekleniyor.
Türkiye’de elektrik talebinin olmazsa olmazı çelik talebidir. Faizlerin düşmesi ve konut ile birlikte çelik talebinde artış bekliyor Çelik Üreticileri Derneği.Çelik talebi elektrik talebini de canlandıracaktır, eğer Çin sübvanseli çelik ile yerli firmaların pazarını küçültmezse
California Hava Kaynakları komisyonu 2030’a kadar metan emisyonlarını %40 azaltmayı hedefliyor. Bu sebeple bölgedeki inekler de bu çevreci amaca hizmet etmek için strateji raporu ile gündeme geldi. Strateji dökümanında tezek yönetim pratikleri, hayvanlar için yeni beslenme reçetesi ve karındaki mikroorganizmalara müdahale ile metan emisyonları azaltılacak.
OPEC+’in üretimi sınırlama anlaşması yanlış soru, asıl soru üretim limiti getirirlerse bir işe yarar mı? Eğer bir anlaşmaya varılsa da bu daha çok ABD şeyl ve Kanada petrol kumu firmalarının üretimini arttırmalarına yarar deniyor. Kaldı ki jeopolitik sıkıntılar sebebi ile üretimi düşen Nijerya gibi ülkelerde bu anlaşmalara girmeyebilir.
Prof Han Wanke(Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Enerji Enstitüsü Genel Müdür) ile röportaj Çin stratejisi için okumaya değer. Wenke, ilk olarak Çin’in kömür tüketimini azaltacağını, ikinci olarak daha fazla rüzgar ve diğer yenilenebilir enerjilere yatırım yapacağını, üçüncü olarak enerji yönetimi ve işleyişinin reforme edileceğini, son olarak da devletin rolünün azaltılarak özel yatırımın öne çıkarılacağını söyledi
Günün haberi GE’nin şimdiye kadar kömürden uzak durmasına rağmen tekrar kömür teknolojileri konusunda iyimser olması. Eski santrallere güncellemeler ile emisyon iyileştirmesi, gelişen ekonomiler (ve özellikle Asyada) yeni kömür santralleri işine girmesi dikkat çekiyor. Acaba orta-uzun vadede yüksek doğalgaz fiyatları da mı görüyorlar.
Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarının ABD’deki ESA (PPA) Elektrik Satış Anlaşmalarına göre çıkardığı grafikte, rüzgardan elektrik üretimi anlaşmalarının 2cent/kWh’e kadar düştüğü iddia edildi. Dikkat edilmesi gereken nokta ABD’de ESA’lar rüzgarda genelde 20 yıl oluyor. Bu arada raporun excel’i sunumu halka açık.
İstatistik
Çin’in 13. Beş yıllık planı (2016-2020) hakkında bazı rakamlar
- 368 milyar dolar akıllı şebekeler, ultra yüksek voltaj ve dağıtım şebekeleri yatırımı
- Rüzgar kapasitesi ikiye katlanarak 250 GW’a çıkacak
- Güneş kapasitesi üç misline -> 160 GW’a yükselecek
- Hidro %40 arttırılarak 420 GW’a arttırılacak
- 2030’da enerjisinin %20sini fosil olmayan yakıtlardan karşılamk istiyor
- 2020’de enerji yoğunluğunu %15, kömür kullanımını %20 azaltmak, fosil olmayan yakıt oranını %15’e çıkarmak istiyor
- 2020’de nükleer 26 GW’tan 58 GW’a ulaşacak, 2030’da ise 150 GW hedefleniyor.
- Önümüzdeki 5 yılda da doğalgazın oranı %5’ten %10’a çıkacak
Rapor
Energy Storage Requirements for Achieving 50% Solar Photovoltaic Energy Penetration in California
National Renewable Energy Laboratory, http://www.nrel.gov/docs/fy16osti/66595.pdf
Türkiye’de çok konuşulmayan ama daha fazla güneş sisteminin devreye gündeme girmesi ile gündeme gelen “üretimden kesinti” (“curtailment”), aslında önümüzdeki dönemde önemli olacak. Raporda daha önceki analizlerdeki %20-25 güneş penetrasyon oranlarından %50ye yakın penetrasyon ve depolamanın potansiyel rolü incelenmiş.
Ne kadar depolama yapılması gerektiği hesaplanırken ne kadar güneş kesintisinin kabul edilebilir olacağı incelenmiş.Sistemde genel olarak esneklik(flexibility) sağlayan üretim santrali, talep yönetimi, ithalat, elektrikli arabalar ve depolama değerlendirilmiş. 6.4 milyon elektrikli arabanın da sistemde olacağı öngörülmüş.
Raporda 2030’da LCOE olarak güneş 3 cent/kWh’a kadar fiyatların düşeceği söylenmiş. Bu sayede güneş üretimi kesilerek sistem dengelense de, güneşın alacağı net fiyat o yıldaki kombine çevrim elektrik üretimi maliyeti 7 cent’in altında kalacağı kabulu yapılmış.
Tarih
Osmanlı da MikroGrid’in Temelleri , 1915.. Daha önce twitter’da bölüştüğüm bu sayfayı bölüşmek istedim.
Kendi koleksiyonumdan, http://www.barissanli.com/calismalar/tarih/elektrikpilleri-1915-bs.pdf
Mustafa Rüşdü
Dar-ül Fünun Mezunlarından
Herkes kendi hanesinde kendi kendine ELEKTRİK Ve AKÜMÜLATÖRLER İle tenvirat (aydınlatma) icra edebilir.
“1” Amperden “40” ampere kadar ceryan hasıl eden müteaddid piller ile muhtelif iktidarda akümülatörlerin sureti imal ve istemalinden bahsi amali bir kitapdır
Müteaddid resimler ve tesisat pillerine havidir
Sahib ve neşir : İlyas
Kafi hukuk mahfuzdır
Dersadet – Kanaat Matbaası 1331 |