OPEC raporu dolu, Oxford Energy doğalgaz raporunda da bazı ilginç kısımlar var. Düşük fiyatlardan şeyl üreticileri de acı çekmeye başlayabilir, hedge miktarlarını azaltmışlar. Contango=stokluyoruz. Trump’un Paris kararının arkasındaki güç Koch biraderler, rafineri milyarderleri. Met kömürde endekse göre alım satım işine geçiyor. Katar’ın maliyetleri arttı. Apple araba yapmasa da, otonom çekirdek teknolojiyi geliştirecek. Cüneyt Kazokoğlu dün Viyanadaki sunumu paylaştı: dizelde (yük)taşımacılık sektörünün geleceği önemli. Güney Afrika’da platinyumun %70i üretiliyor ama maden çevresinde olaylar dinmiyor. Gazprom’un savunacağı Avrupa piyasa hacmi 150 bcm. Tarihte Osmanlıca tramvay sistemi
Haberler
OPEC Haziran raporu: stoklar erimiyor, ama ikinci yarıda talebin hızlanmasını bekliyoruz.
Fiyatlar yükselince, şeylciler opsiyonları azaltmış. 4.çeyrekten 1.çeyreğe49 milyon varil daha az koruma(hedge) kullanılmış. Morgan Stanley’e göre üreticiler 2017 üretiminin %40’ı ve 2018 üretiminin %12sini korumaya almış. Hizmet maliyetleri bazı durumlarda %10-15 arttı. 30 şirket 483 mv, Hess ve Apache 428 mv koruma almış.
Hindistan petrolün %86sını OPEC ülkelerinden alıyor. Talebi artsa da gelecek 15 yılda sabit kalabilir. Bu sene talebi 200,000 v/g artarak 4.5mv/g’e ulaşacak. FGE’den Cüneyt Kazokoglu’nun “Petrol pik talep tartışması 10-15 sene önceki pik petrol talep talebi tartışmasına benziyor”. 2030larda 1.8- 7mv/g petrol talebini elektrikli arabalar yer.
Suudi Arabistan Mayıs-Ağustos arası 700,000 v/g petrolü elektrik üretiminde kullanıyor, bu sene gaz kullanımı devreye girerse, iç tüketimi de düşecek.
Trump’un Paris kararının arkasındaki güç rafineri milyarderleri Koch kardeşler çıktı. Charles Koch gönülden liberteryan, hükümet müdahalesi “insanların hayatını iyiden çok kötü” yapar diyor.
Metal üretimi için kömürde Japonlar diz çöktü ve ikili anlaşma yerine S&P Platts’ın spot, çelik ve ilgili Argus endeksini kullanacak. İkili anlaşma yapamadılar. İlk çeyrek kontratları 285$ iken, 12 Haziran kontratı 146$dı.
6 ay içinde petrolün bugünkinden pahalı olacağı beklentisi, tacirleri stokçuluğa itiyor.Singapur civarında 15 süpertanker satılmamış petrol ile bekliyor
Shell, geçen seneki 200 milyon $ yerine bu sene ArGE’ye 1 milyar $ harcayacak. Önümüzdeki 20 yılda petrolde büyüme %0.5, güneşte %11, rüzgarda %6.
İlerde işe gireceklere kendi bot programlarını yazabilme şartı gelebilir. Deloitte’a göre işleri otomotize eden botların yazabilmek önemli bir beceri olacak. Bot deyince yeni geliyor da yıllarca VBA ile ne yaptık?
Düşük talep ve daha az bağlantı sebebi ile İngiltere’de National Grid gönüllü olarak 480 milyon pound yatırımdan vazgeçti. Dağıtım tarafında da 206 milyon pound. Bu para da tüketicilere kalacak.
Katar’ın Asya’ya tanker taşımacılık maliyetleri 700$/gün arttı. 2 mv’lik VLCC yerine daha küçük 500,000v lik Suezmax tanklerine yüklemek zorundalar.
İngiliz National Grid: “sistem gereksinimlerinin berraklığını arttırmak, gelecekteki dengeleme sistemlerinin çerçevesini çizmek, strateji gelişimine katkı vermek” için kamudan görüş almaya çıkıyor. Sektörden “piyasalar çok karışık ve yeteri kadar şeffaf değil” geribeslemeleri alıyormuş. Dengeleme sistemleri 20 taneyi bulmuş.
Apple araba yapmayacak, Lexuslar vs ile, otonom çekirdek sistem geliştirecek. Cook ilk defa açık açık söyledi.
Otonom arabalarla ilgili olarak ABD Ulusal Şehir Görevlilieri Briliği de politika önerileri yayınlamış.
BM verisine göre 1970den beri CO2 emisyonlarından oluşan ısının %93’ü okyanuslarca emildi. Bu da mercan resiflerine, okyanus asitlenmesine ve oksijensizleşmesine sebep oldu.
Güney Afrika dünya platinyum %70sini üretiyor. Platinyum son aylarda yükselse de 2008 zirvesine göre %60 aşağıda. Madencilik bölgelerinde eylem var, sebep yoksulluk ve işsizlik.
Grafik
Gazprom’un savunacağı minimum piyasa (Oxford Energy)
Küresel araba filosunun geleceği (FT-FGE)
Arabalarda petrol talebinin değişiminin geleceği ve sebepleri (FT- Barclays Research)
Tarih
Ameli Elektrik – 1926 Ocak, Tramvay sistemi