18 Mayıs 2017

General Motors 5 ülkeden çıkıyor bunlardan biri de Hindistan. GM’in Hindistan gibi bir ülkeden çıkmasının arkasında çok detaylı bir analiz vardır. Bence günün haberi. Hindistan’daki bir çalışmada güneş enerjisi mikro şebekesinin sosyal ekonomik kalkınmaya sistemik etkisi bulunmamış. Axios ile ilgili çok reklam var, yerküre mühendisliği ve güneş ym konusu çok özet ve güzel. Çin’de metan hidrat yaktı ama “küresel devrim” habercisi görüyor. ABD baz yük raporu yayınlayacak, yenilenebilirlerin zararı anlatılacak diye endişe var. Otonom sürüş teknolojisi bir Uluslar arası ilişkiler konusu da olmuş. İklim değişikliği ile bitki örtüsü kuzeye gidecekti batıya gitmiş ABD’de. Tarih de “Türkiye Petrol Piyasası” ama 1963’den.

Haberler

İklim değişikliği ile hayvan ve bitkilerin kuzeye doğru hareket etmesi beklenirdi. ABD’de yapılan araştırmada ağaçların ABD’de kuzeye değil batıya doğru gittiği görülmüş. Yağışa tepki veriyor olabilir.

Intel 15.3 milyar $’a İsrailli otomotiv teknoloji şirketi Mobileye’i aldı. Otonom araba teknolojisini geliştirmenin İsrail-ABD ilişkilerine etkisi ve sağlayacağı fayda makalede detaylıca anlatılmış.

Cumhuriyetçi senatör Grassley, ABD Enerji Bakanı Rick Perry’nin yenilenebilir artışının baz yüke ve sistem güvenliğine verdiği zararın araştırılması raporunu eleştirdi. “Sonuçlar belli, yenilenebilirin önünü kesecekler”e getirmiş. Senatör rüzgarcı, eyaletindeki elektriğin %35’i rüzgardan. Raporun konusu “base load power review”, bakalım bitince ne olcak

General Motors CEOsu Mary Barra, Hindistan’a gidip, 1 milyar $’lık yatırımın kötü fikir olduğunu söyledi. Sorduğu sorulardan biri Hindistan’ın diğer gelişmekte olan ülkelerden bu kadar farklı olup olmadığı. Güney Afrika, Rusya dan çıkmışlar.Endonezya ve Tayland’dan da çıkmış. FT’de “GE küresel bir şirketten çok karlı bir şirket” hedefinde iması var.

ABD’de ham petrol ihracat yasağı Obama döneminde kalkmıştı. 2016’nın son 10 haftasında 509,000 v/g olan ihracat bu hafta 767,000 v/g. Çoğu Asya’ya ama kaynağı şeyl değil, körfezdeki deniz kuleleri. Peki nasıl ortadoğu değil de ABD Asya’ya mal satıyor. WTI, Dubai benchmarka göre düşük.

Çin, Güney Çin denizinde metan hidrat yakmayı başardı. Yanan buz diye tanımlanan bir tür doğalgaz hidratı. Haberde ilginç olan “bu büyük başarı, küresel bir enerji devrimiyle sonuçlanabilir” deniliyor.

Axios’da bulutlara güneş ışığını yansıtıcı parçacık atarak, okyanusları gübreliyerek karbon emen plankton büyümesini hızlandırarak, dünya ekseninde büyük bir gölgelik yaparak yer küre mühendisliği incelenmiş: Anthropocene

Yerküre mühendisliği (geo-engineering), potensiyel olarak yapılabilir ve Paris iklim değişikliği ve ABD dahil bazı ülkeler bazı yerküre mühendisliği projelerini meşru görüyor. Fakat güneş ışığını yansıtan teknolojilerin hukuki durumu belirsiz.

Dünyanın güneş mühendisliği ile soğutulması bilim adamlarına bırakılmayacak kadar önemli. Ama yönetimi önemli… Diğer görüş de yerküre mühendisliğini iklim değişikliği ile mücadelede alet çantasındaki stratejik bir araç olarak görmeliyiz. Güneş yerküre mühendisliği,(solar geoengineering), bilinçli olarak gezegenin yansıtabilirliğini arttırmak.

Dağıtım otomasyonu, telekom, fiber optik, kablosuz ve yazılım ile şebekesini dağıtık enerji kaynaklarına hazırlamak isteyen Southern California Edison (Sce), 2.1 milyar $ daha istedi. 4 kV hatları değiştirecek. Bazıları dağıtığı bahane edip gelir arttırmaya çalışıyor derken, bazıları da dağıtık sistemler daha maliyetli şebeke istiyor diyor.

GE, Edison ve JP Morgan birlikteliği ile kuruldu. Elektrik emtia oldu, Edison patentlerinin süresi bitti. Ama GE ayakta. 2003-2011 arası 40 GE başkan yardımcısı başka büyük şirketlerde CEO oldu.

Güneş mikrogridlerinin sosyoekonomik etkileri … Hindistan’da 1281 kırsal hanehalkı ile yapılan araştırmada, elektrifikasyon %29’dan %36ya çıkmış, ortalama elektrik süresi 0.99’dan 1.42 saate .. Kerosen tüketimi ayda 47-49 rupi düşmüş ama sosyoekonomik kalkınmaya dair sistemik kanıt yok.

Yarın ki İran seçimleri öncesi, ABD İran yaptırımlarını uzatma sinyali verdi.

Eski ama yollarda kaybolan dakikalar ve yakıt görselleri .Mega’dan

Grafik

ABD petrol üretimi ve kuyu (Spencer Welch)

Tarih

31 Mayıs 1963 – Milliyet – Türkiye Petrol piyasası – Milliyet