2 Nisan 2024

Çin’de yerel hükümetler ve fazla kapasite nasıl işliyor? 2011’de LDK, büyük bir güneş üreticisi batıyor. Fakat istihdam vs den dolayı yüzdürülüyor. 2016’da varlık 13.7, toplam borç 51.6 milyar yuan. Pekingnology’nin Xiaohuan Lan’ın “How China Works” kitabından

Sovyetleri ve KİT’leri ayrıca “soft budget” kavramını detaylı inceleyen Janos Kornai, notlar arasında kalmış.

Altın ve NATO Defence ETF ilişkisi

Ukrayna 1300-1115 km uzakta bir Rus rafinerisi – Taneco’yu vurdu. Mevcutta 1.3 mv/g kapasite zarar gördü

Eskom yapılandırılsın mı?

Almanya’da 15 kömür santrali kapatıldı. “Pazar günü, toplam kapasitesi yaklaşık 3,1 gigawatt olan 15 kömür yakıtlı santralden yedisi, Renish madencilik bölgesinde ve Brandenburg’da zaten şebekeden çıkarıldı. Pazartesi günü, Alman ekonomi bakanlığı, toplam 1,3 gigawatt kapasiteye sahip sekiz ek kömür yakıtlı elektrik santralinin kapatıldığını duyurdu.”

Pazartesi gecesi, İran’ın Şam büyükelçiliği iddialara göre İsrail tarafından vuruldu. 3 kıdemli devrim muhafızı öldü. Sonra petrol fiyatlarında hızlı artış geldi. Bu seneki Suriye’deki 4ncü saldırıymış.

Rosatom neden Afrika nükleer pazarını zorluyor? (archive.is ile okunur). Rosatom Güney Afrika’ya 2500 MW kapasite önermiş. Afrika’daki tek nükleer tesis Cape Town’daki Koeberg santrali. Afrika’yı “büyüme noktası” olarak nükleerde görüyor Rosatom DG’si. Geçen hafta Mali, Burkina Faso ve Cezayir ile işbirliği imzaladı. Ekimde, sadece nüfusun %19’unun elektriği olan Burkina Faso ile de nükleer santral anlaşması imzaladı. Ocak’ta Mısır’daki 30milyar $’lık El Dabaa’da 4ncü reaktör inşaatına başladı. “ClearView Energy Partners’tan Kevin Book, “Nükleer teknolojiler, diğer enerji kaynaklarının olmadığı şekilde diplomatik bağları kilitleme eğilimindedir.”

Güneş paneli fiyatları o kadar ucuz geliyor ki Avrupa’da kurulum ve alan sorunları ana engelleyici etkenler oluyor. Mart sonunda fiyatlar 11 cent/watt’a kadar düştü. Geçen senenin yarısı. 15 cent altında Avrupa’da yatırım mantıklı değil. Çin dampinglerinde bir hızlanma olmuş olabilir ve Avrupa’daki tüm şirketler de nisbeten zorda.

Bill Gates’in de destek olduğu Cubic PV, 8GW wafer fabrikasını yüksek fiyat düşüşünden dolayı iptal etmiş. Janet Yellen’da Çin’i piyasayı ucuz yeşil ürünlerle bozmaması için uyardu.

Dünyanın en büyük güneş üreticisi Longi Green Energy, istihdamın %5’ini işten çıkarıyor. Toplam 80000 istihdamı var. 2022’de 18 milyar $ geliri varmış.Longi, monokristal, elmas tel kesim gibi teknolojilerle maliyet düşüşü sağladı. Geçen ay kapasite kullanımı %70’e kadar düşmüş.

Suudi Arabistan’ın elektrik için petrol kullanımı, 450.000 v/g’e kadar düşebilr. Daha önce 454.000 v/g civarındaymış.