31 Mart 2024

1900’den 1913’e atlardan arabalara geçiş

Daniel Yergin “Enerji dönüşümü tartışmalarına hasta oluyorum” demiş. Geçmiş enerji dönüşümlerini “enerji eklemeleri” olarak tanımlamış.Post-Covid’de enerji şokları ve fiyat oynaklıkları ile enerji dönüşümü düşüncemiz de güncellenmeli diye de eklemiş. Petrol ve gazda üretim düşüşünü ise %5 olarak belirtmiş. Kanada en büyük 4ncü petrol üreticisi. “17 milyonluk Hollanda’da işe yarayan, 280 milyonluk Endonezya’da çalışmayabilir”, “Metaller için mücadele ABD ve Çin arasındaki büyük güç savaşının bir parçası”.”Petrolde 3 ülke %40 üretime sahip, bakırda 2 ülke: Şili ve Peru”, “Küreselleşme iyi iken, tedarik zincirleri verimle ilgiliydi, şimdi tedarik zincirleri stratejik”, “Enerji dönüşümünün işe yarayabilmesi için enerji güvenliğinin işlemesi lazım”.

Tesla elektrikli araba üretim rakamları elektrik yük eğrisine dönmüş

Baltimore’daki köprünün yıkılması kömür fiyatlarını arttırmış. Çünkü ABD kömür ihracatının 4’te 1’i Baltimore limanındanmış. 30 milyon ton civarı ihracatı var.

Çin, ABD’yi WTO’ya götürüyor ama kendi yeşil sektörüne sınırsız destek veriyor.

Texas bölgesinde üretimin devam etmesi için gereken petrol fiyatları

Yen kuyudan kar etmek için gereken petrol fiyatları

Çin’de Shanxi bölgesinde JinkoSolar, 56 GW PV panel fabrikası inşaatına başladı. Düşey entegre 14 GW x 4. Yatırım 7.8 milyar $. 2024 Q1-Q2 ve sonra 2025’te de diğer 3-4ncü faz tamamlanabilirmiş.

Sanayi %7 büyürken, sanayi elektrik talebi %9.7 artmış.

Texas’ta daha çok petrol üretimine daha az istihdam