Petrolde düşüş aynen devam ediyor. Rusya ve Suudi Arabistan üretimi arttıracak, gerçi ABD üretimi 10.7 mv/g, Rusya 11 mv/g yakın. Lukoil’in ilk çeyrek karı da %75 artmış. ABD petrolü Brent’e göre farkı açtı (negatif), yani ABD petrolünün satışı -tabi altyapı imkan verirse- artabilir. Bulaşık makinelerinde verimlilik diye 2 saatleri aşan yıkama süreleri, uçaklarda verimlilik diye uzayan uçuş süreleri, elektrik süpürgeleri bile 650 watt civarı… Sıcak hava öğrenmeyi zorlaştırıyor. Çin’in petrol üretimi hariç herşey artmış.
Özetler
Bu hafta Asya’da; artan Dubai ve Suudi OSP petrol fiyatları sonrası Çin’in daha çok ABD petrolü alması bekleniyor. Unipec Haziran için 16 milyon varil ABD petrolü aldı. Asya spot LNG fiyatları da 9$/mmbtu. Koreliler kömür ithalatında kükürt oranını %0.4e sınırlandırdı ve etkisi bekleniyor.
Bu hafta ham petrol tarafında özel bir rapor yok. Bugün ABD piyasaları tatil. Geçtiğimiz hafta ABD’de 15 petrol sondaj kulesi daha eklenmiş. ABD iç üretimi 10.7 mv/g, Rusya 11 mv/g civarı. Petrol Cuma günü %3 düşerek, haftada %2.6 değer kaybedip 6 haftalık artışa son verdi.
Alberto fırtınası, ABD’de Meksika körfezini etkileyecek ama kasırgaya dönüşmedi. Bölge ABD petrol üretiminin %17si, doğalgaz üretiminin %5i ve ülke rafineri kapasitesinin %45’ine sahip.
Bulaşık makinelerinde artan enerji verimliliği standartları ile birlikte, bulaşık süreleri hiç bitmiyor. “Temizleme 2 saat sürüyor, o kadar da temiz olmuyor” şikayetler arasında
Asya’da LNG’de, Çin’in LNG ithalatı ilk 4 ayda %58 artarak 15.8 mton, Korenin ki %18.2 artarak 16.2 mton, Japonya’nın ki de ilk çeyrekte %1.1 arttı. Tüm dünyada ilk 5 ayda 125.1 mton LNG kargolandı(discharged), geçen seneye göre %12 yukarıda
Çin’in elektrik üretimi Nisan’da %6.9 arttı. 510 TWh’lik aylık üretimin 378 TWh’i termal. Rüzgar ve güneş üretimleri yıldan yıla %22.6 ve %26.4 artarak sırasıyla 32.8 TWh ve 7.7 TWh oldu.
ExxonMobil, IMO’nun denizcilik yakıtlarını %0.5 kükürt ile sınırlama kararı sonrasında düşük kükürtlü yakıtlara geçiş kılavuzu yayınladı.
Almanya’da 20 yılını dolduran rüzgar türbinlerinin sökülmesi çevresel problem olabilir. Siemens İsveç’teki Avrupa’nın en büyük lityum ion pil fabrikasına 10 milyon euro yatıracak. Northvolt fabrikası 2023 yılından itibaren 32 GWh pil üretecek.
Çin’in ABD’ye karşı otomobil ithalat vergisini düşürmesi Almanları da sevindirdi. Almanya, Çin’e 260,000 araç ihraç ediyor. Alman şirketler 2017’de Çin’de 4.89 milyon araç imal etti, Alman araç markalarının küresel üretiminin %30’u.
[Makale] Sıcak hava öğrenmeyi de zorlaştırıyor olabilir. Sıcak sınıflar dersin etkinliğini düşürüyor, başarıyı da azaltıyor. Sürekli sıcak havalara maruz kalan yerlerde insani sermaye birikimi azalabilir.
Yapımı devam eden Büyük Etyopya Rönansı Barajı konusunda Mısır, Etyopya ve Sudan tam olmasa da birşeyler de anlaştılar.
[Makale] 100% yenilenebilir elektrik sistemi akademik savaşlarında, olmaz diyenlere “olabilir ki” diyenler cevap yazmış.
Teknolojinin üretkenliğe etkisi gecikmeli. ABD’deki fabrikalarının yarısı, AC elektrik motorunun icadından 30 yıl sonra bile motor kullanmıyordu. Entegre devre icadından 25 yıl sonra bilgisayarlar iş yerlerine girdi. E-ticaret 20 yılda perakende de %10 paya sahip oldu.
Grafikler
Bulaşık makinelerinde yeni verimlilik düzenlemeleri ile artan yıkama süreleri (CEI)