4 Ekim 2017

IEA yenilenebilir raporu yayınlandı 2016’ya göre geleceği daha yenilenebilir görüyorlar. Suudi Arabistan’daki rekor ihaleyi alanlar arasında EDF’de var. Asyalı şirket olmaması garip değil mi? İlk siber saldırı Economist’e göre 1834-1836. Herşeyi elektrikle yaparsak(yenileneblir) enerji talebi yarıya düşer iddiası. İngiltere’de hükümet Ofgem’in fiyatları sınırlayabilmesi için kanun çıkaracak. Rusya merkez bankası altın alımında zirvelerde. Çinko’da Glencore …okunmalı.. ABD 1973’ten bu yana petrol ithalat ve ihracatında pozitif/negatif rekor kırıyor olabilir.

Özetler

IEA yenilenebilir enerji raporunu yayınladı. Yenilenebilir öngörüsü geçen seneki öngörüye göre %12 daha yüksek.2016’daki 6000 TWh yenilenebilir üretiminden 2022’de 8169 TWh yenilenebilir üretimine çıkarız deniyor.

İlk siber saldırı 1834-1836 arası oluyor, Fransız haberleşme sistemindeki bir telgrafçıya(ama tahta kollar ve kuleler ile kurulan bir sistem) para vererek sistemi yanıltıyorlar. Haberleşme, ekstra karakter, geri sili anladım da neyin değiştirildiğini anlayan mail atarsa sevinirim

Rusya en büyük 3. Altın üreticisi ve en büyük altın satın alan ülke. Rus Merkez bankası 2016’da 201 ton altın almış, ikinci Çin 80 ton. Rezervleri 1700 ton ise dünyadaki 6.en büyük altın rezervi. Ama Rusya da yatırımcılar %18 KDV’den dolayı altına o kadar sıcak değil

Dünyada altyapıya GDP’nin %4’ü ortalama harcanırken, Japonya’da %5, Çin’de %8, Hindistan %5. Çin’in kemer yol insiyatifinden(BRI) ABD’de faydalanabilir mi?

ABD’de hafif taşıtları elektrifike etmek, elektrik talebini %20 arttırır. Buna rağmen konut, ticari, sanayi arkasından dördüncü olabiliyor. Evde işte şarj mil başın 4 cent’e mal olurken, halka açık hızlı şarj benzinden pahalı oluyor.

Herşeyi elektrifike etmek enerji talebini yarıya yarıya düşürür mü? Dünyadaki enerjinin %13’ü madencilik, taşıma ve çıkarma için kullanılıyor, %23 daha ulaştırmayı elektrikife edince geliyor.

İngiltere’de Başbakan haftaya kanunla Ofgem’e fiyatları sınırlama imkanı verecek. 15 milyon hanehalkı elektrik bedeli sınırlandırılabilecek.

Güneşte Suudi Arabistan’daki 1.79 cent/kWh ihaleyi Masdar ve Fransız EDF birlikte almış. Daha önceki rekor 2.42 cent/kWh. Zaten daha önceki 800 MW Dubai projesini de aynı ortaklık almış.

2 yıl önce çinko fazlası var iken Glencore Avustralya ve Kazakistan’da üretimi sınırlayarak, fiyatları 10 yılın zirvesine getirdi. Şimdi Latin Amerika’daki en büyük çinko madencisini alıyor: Volcan. Çinko’nun Standart Oil’i.

Avustalya karbon fiyatlamasına erken başlamasına rağmen 2014’te geri çekti. Ama Asya’daki pazarlarının tamamı karbon fiyatlamasına geçiyor. Çin, Kore, Japonya, Yeni Zelanda’da sistemler var. İlerde Avustralya Çin’e karbon kredisi de satar belkiye gelmiş bir yerde.

Alman araç devleri elektrikli araba deyince, Siemens ve ABB milyar oyroluk elektrik şarj işine girmeye hevesleniyor. 1 milyon araç için 70,000 şarj noktasına ihtiyaç varmış. Almanya’da 10700 şarj noktası var. Yeni hükümet dizeli korumak için kömürü feda etmemeli.

Grafikler

ABD’nin petrol ithalatı belki de 1973’ten beri en düşük seviyede (EIA)

ABD ham petrol ithalatıda geçen hafta 2 mv/g’e ulaştı (EIA)