İleri vadeli kapasite piyasalarının kıyaslandığı makale güzel. Karadenizde sondaj miktarı Hazar’ı aşmış, yeni Akdeniz Karadeniz olur mu acaba. LNG arzı da talebi de güçlü gibi, bi rçok akdeniz ülkesinde su seviyesi düşük. Katolik kilisesi fosil yatırımlardan çıkıyor. İngiltere Faraday pil ensititüsü kurdu, 7 üniversite de kurucusu. Elektrikli araç altyapısı için geç mi kalındı, RMI raporu linkte. Çin hükümeti temiz hava için doğal gazı konutlarda yaygınlaştırıyor. Rus petrol üretimi 3 yıldır ilk defa düştü. Grafikte HSBC’nin emtia fiyat tahmini
Özetler
WoodMac’e göre 3 yıldır ilk defa Rus petrol üretimi yıldan yıla düştü. Yaşlı sahalardaki bakım çalışmalarıdan dolayı
“Consolidated Utility Base Energy(CUBE), ABD ordusunun ileri üslerinde kullanılan büyük boyutlu güç dönüştürücü ve tüm kaynakların bağlanabildiği bir cihaz. Pil, güneş, jeneratör bağlanabiliyor. Dizel kullanımında %25 tasarruf mümkün.
CEFC, 9 milyar $’a Rosneft hissesi alan Çinli şirket, devlet desteklerse alınır demiş kısaca.
(Makale-ScienceDirect) İngilteredeki gibi uzun ileri vadeli kapasite piyasası mı, kısa vadeli yıllık NYISO-ICAP modeli mi? Uzun vadelide maliyet az, ama performans kısa vadeliden çok daha iyi değil. Pil ve talep tarafı da ikisinde de daha yüksek pay alamıyor.
Geçen kışa göre 8.7 milyon ton daha fazla LNG arzı olacak. Kore ve Japonya’da ortalamaya göre ılıman hava bekleniyor. İspanya, İtalya, Portekiz ve Brezilya’da santral su seviyeleri de düşük. İyi bir Çin talebi de gelince LNG fiyatları güçlü.
ASEAN ülkelerinde kömürün toplam enerji talebindeki oranı 2013’teki %20ydi, 2020’de %26.3’ten 2035’de %33’e çıkacak
Çin hükümeti ülkenin kuzeyinde temiz hava için 28 şehirde 4 milyon tüketiciye gaz altyapısı kuruyor. Yeni 1.5 milyonun üzerinde konut bu sene gaz alacak. Wood Mackenzie’ye göre 10 milyar m3 gaz talebini ( bu 4 mü 1.5 mu belli değil,4 içindir sanki) farkettirir.
İngiltere Faraday Pil Enstitüsü kurdu, 65 milyon pound ile 7 kurucu üniversite belirlerdi. 13.7 milyon pound’a merkez yapılacak. İngiliz hükümeti pil teknolojisine 246 milyon pound ayıracak.
ABD’nin federal hükümetin en büyük enerji kalemi jet yakıt, sonra elektrik, sonra doğalgaz, dizel sonra benzin. Yakıtlar 20 milyar $’lardan 10 milyar$’a düşmüş. Elektrik doğalgaz bedelleri 5-6 milyar $/yıl
Suudi Arabistan’ın 300 MW güneş ihalesinde Masdar 300 MW için 1.78 cent/kWh teklif verdi.
Katolik kilisesi fosil yatırımlardan çıkıyor. 4.5 milyar €’luk Alman Kilise Bankası ve Caritas sözcüsü kömür, petrol kumları ve şeyl’den çıkacaklarını belirtti.
Endonezya hükümeti, en büyük bakır madenlerinden Grasberg madenini işleten Freeport-McMoran’ın 450 milyon $ devlet hakkı ödemediğini beyan edince, bakır 10$’artarak 6503$ oldu.
Karadenizdeki petrol gaz sondaj miktarı Hazar denizindekileri geçti. 2018’de de artacak. Linkte sadece bir grafik var.
Elektrikli araba altyapısı için, artık ulaştırmada elektrifikasyon da eğer vs soruları geçtik, daha fazla maliyet hesabına gerek yok, soru zamanında yeterli altyapı olacak mı? Analitik rapor
Shell 1.4 milyar $’a mal olacak 700 MW açık deniz rüzgar projesindeki %45 azaltmak istiyor.
Tesla’nın 100 günde bitirmezsem bedava dediği Avustralya’daki dünyanın en büyük pili (100 MW/129 MWh) tamamlanmada yarıya geldi. 50 milyon $ kaybetme ihtimali var ama anlaşma imzalanmadan tesise başlamış zaten.
Shell yıllık 25-30 milyar $ harcamasının 2020’de sadece 1 milyar $’ını yeni enerjiye yatıracak. CEO, geleneksel işlerinin “2030’a tamamen ilgili ve sağlıklı” kalacağına inanıyor.
Grafikler
HSBC’nin emtia fiyat öngörüsü (HSBC)
ABD hafif araç talebindeki değişim ve 2020’de araç talebinin zirve yapması(RMI)