25 Eylül 2024

Avrupa’ya nasıl bir sanayi politikası lazım? Düzenleme sorununu ikiye ayırmış, teknoloji ve istihdam. MIT’den Andrew McAfee’nin kritiği ise “”Bu, bu ekosisteme finansmanla değil, yasalar ve düzenlemelerle ve şirketler üzerindeki diğer kısıtlamalar, kısıtlamalar ve yüklerle hükümetin müdahalesidir.”. Çünkü “AB hükümetleri, araştırma ve geliştirmeyi desteklemek için ABD federal hükümetiyle aynı miktarı (ve GSYİH’nın payını) harcıyor”

Bir diğer referansta Bocconi Üniversitesinden Oliver Coste ve Yann Coatanlem : “Bu nedenle, yazarlar, büyük ölçüde istihdam koruma düzenlemesinin bir sonucu olan yeniden yapılanma maliyetlerinin temel olduğunu unutmayın. Yeniden yapılandırma ne kadar pahalı olursa, şirket o kadar temkinli olur.” yazmış.

Draghi raporunda ise : “AB şirketleri, ABD’li emsallerine kıyasla daha yüksek yeniden yapılandırma maliyetleriyle karşı karşıyadır ve bu da onları kazanan en çok alan dinamikleriyle karakterize edilen son derece yenilikçi sektörlerde büyük bir dezavantajlı konuma sokar.” Hatta yeni bir “basitleştirme komisyonu başkan yardımcısı” bile tavsiye ediyor”

OPEC tahminleri yüksek yine

ABD savunma bakanlığı 2026’ya kadar mobil bir nükleer reaktörü sahaya taşayacakmış. Ama en ilginç cümle : “the era of PowerPoint advancd reactors”

Laissez-faire America vs. dirigiste Europe“.

İngiltere’de petrol ve gaz üretimi ve talep

485 milyon yıllık küresel sıcaklıklar

2013-2023 Petrol talep artışı

Gaz fiyatlarında Brent eğrisi

Çin’de kapasite faktörü ve üretim kapasitesi

Image
Image

IRENA, yenilenebilir enerji maliyetleri raporu Excel dosyası

Dünya Bankası Türkiye dashboard’ında ortalama üretim maliyetleri kısmı çok ilginç

Çin petrol talebi son 30 yılda ikinci kez düşüş görecek