27 Mayıs 2024

Bakır fiyatları %50, elektrik çelik fiyatları 100% yukarıda ve giderek artan trafo bekleme oranı

IEA’in petrol talep tahminleri bir uzmana göre böyleymiş

ABD dizel ve benzin gelecek fiyat eğrileri

SAFGroup’un özetlerine göre S&P’nin gaz ve kömür talebi ile elektrik talebi konusunda ABD analizi ilginç

FT Lex’in hidrojen notu çok iyi. Hidrojen konusunda rakamlar iyimser değil. Mesela Almanya’da 30 MW’lık enerji parkının yatırım ihtiyacı %50 daha artarak 210 mn€’a çıkmış. Bu gidişle 2030’a 16 mt hidrojen zor. Mevcut anlaşmalar da 2 Mtpa. Bu arada sanayi ısı ihtiyacı tüm küresel enerji talebinin %25’i. Hydrogen Bank ise 132 projede toplam 1.58 mtpa kapasiteye destek veriyormuş.

Küresel veri merkezlerindeki elektrik talebi büyümesi de böyle

22 Mayıs 2024

Çin’in orta doğu yatırımlarında, Irak’taki petrol ve gaz sahalarında. Tüm ihale edilen sahalar 1 mv/g petrol ve 100 milyon m3 gaz üretecek. Umman petrol ihracatının da %90’ını alıyor. BAE’de CNPC açık deniz Belbazem’de üretime başladı. Sinopec, Katar’dan LNG almak için 27 yıllık anlaşma yapmıştı. QatarEnergy’de Çin Devlet Gemi inşa şirketinden 6 milyar $’a 18 LNG gemisi siparişi verdi. Çin’de de Aramco rafineri hisseleri alıyor. Aramco şirketi Sabic, Fujian’da 6.4 milyar $ petrokimya tesisi inşa ediyor.

Metallerde spekülatif pozisyonlar tavan

Karbon fiyatları ne kadar gelir üretiyor. Rapor da burada

Güneş ve rüzgar artışı

13 Mayıs 2024

Vitol’den Mike Muller’in açıklamaları ilginç. Bu sene petrol talep artışının en yüksek ilk 5’te yer alacağını belirtti. 1.65-1.8 mv/g talep bekleniyor. Dizelde azalma olabilirmiş. Aramco ise Suudi Petrol üretiminde %3.5 düşüş raporlamış.

Yağış miktarı artınca deprem tetikleniyormuş, örnek Japonya.

İtalyanların pildeki MACSE modeli ilginç bakalım çok yatırım getirecek mi?

Petrol piyasalarında düzen anlaşma yoluyla sağlanırsa, tüketicilerin faydasına olursa neden sorun olsun diyenler şimdi de WSJ’de yazmış.

Eski alarmistlerden kim kaldı? Bu kitap sebebi ile çocuk sahibi olmaktan vazgeçen ve şimdi bunu saçma bulanlar var.

Modern tarımda kullanılan bazı kritik GPS navigasyon sistemlerinin doğruluğu “son derece tehlikeye atıldı”. “Last year, an outage with Inmarsat satellites caused tractors in Australia and New Zealand to “grind to a halt,” and the remote bricking of connected tractors in Ukraine in 2022 showed a type of vulnerability many hadn’t considered before. Experts have warned about the possibility of a cyber attack targeting tractors or the satellites they rely on as a major threat to our food supply. “

Linux Energy’cilerin programları ve bir de aktif youtube kanalları var.

ABD vergi kredilerinde transfer edilebilirlik ve OPEC-12 ham petrol arzı – RBC

LNG haberleri Freeport ve Cameron

Toplam ABD LNG arzı ve gelecek eğrisi