27 Şubat 2023

Çin’de 2022’de 50 GW kömür kapasitesi inşaatına başlandı. 2021’e göre %50 daha fazla. Toplamda 106 GW kömür kapasitesi de yolda. Haftada 2 büyük kömür santraline denk.

Fransa da sıcaklık tahmini Pazartesi için aynı olmasına rağmen talep, tahmine göre 2.2 GW daha yüksek devam ediyor.Kuzey doğudan soğuk rüzgarlar var.

Mevcut kömür proje stoğu ise elektrik santrali kategorisinde şu şekildeymiş CREA’ya göre

Ayrıca ayda izin alınan kömür santrali sayısı da şu şekilde

Ayrıca Çin’de uzun dönemli gelişim de dikkat çekici.

Pazartesi günü

Pazar günü

Pazartesi günü tahmin mavi, gerçekleşme düzeltmesi siyah

Hindistan’da emisyon ve enerji görünümünde ilginç grafikler var. Hindistann “phase out” değil “phase down” yapacak anladığımız kadarı ile.

Hindistan’da dair tüm veriler: https://robbieandrew.github.io/india/

Elektrik kapasitesinde ise kömürdeki hızlı artış görülebilir.

SUV’lerin toplam araba emisyonlarında artışı devam ediyor 2022’de elektrikli araba satışları %60 artmış. İlk defa 10 milyonu geçti. 2022’de araba satış sayısı %0.5 düşerek 75 milyon oldu. Çin’de %25, AB,%20, ABD’de %10 (EV Volumes). SUV satışları ise yıldan yıla %3 artmış. Araba segmentinde %46 SUVs. Şu anda yollarda 330 milyon SUV varmış

ABD’de çip sektörü yeniden canlanacak ama insan gücü problemi büyük. TSMC’nin 600 mühendisi alıp, 1.5 yıl eğitmesi gerekmiş. Toplamda ilk silikon katmanı görmeden 1000’den fazla kişi eğitişmek zorunda kalmış.

Gaz fiyatları ile kömür fiyatları arasındaki ilişkiyi görebiliyor muyuz sanki kömür fiyatları daha katı, gaz fiyatları daha esnek

Yeni depremler devam ediyor.