Günün grafiği @salihenergy ‘den. Analistlerin fiyat tahmin medyan değeri mavi(insanlar), petroldeki gelecek eğirisi ise turuncu(piyasalar)
2022’de üç şey: dönemsel olaylar – FID’lerin sonu. Ukrayna savaşı, Rusya’ya bağımlılığın çok düşük olması. 2011’deki Fukushima gibi bir şok oldu sisteme. O zaman Katar yardıma gelmişti.
2023’e bakarken, 2015’ten beri ilk defa Asya talebi %7 düştü. Çin talebi %20 düştü. Fiyatlardan dolayı, Pakistan, Hindis, Bangladeş talebi %15-%20 düştü. Geçen sene Avrupa talebi 100 milyon tonu geçti. Yıldan yıla %60 arttı. Avrupa’ya LNG’nin %45’ini ABD sağladı. Gelecek 10 yılda da ABD sağlayacak. Katar 2028’e 50 milyon ton LNG kapasitesi sağlayacak. Doğu Afrika’da Mozambik’te yüzer FLNG gaz sağlamaya başladı bir de kara terminali olacak. Coral 3.4 mt, karadaki proje 13 mton. Toplamda 15 mton sadece Mozambikten gelecek.
FSRU’larda Almanya’ya bakarsak 9 ayda devreye girebiliyor ve çok yatırım istemiyor. FLNG’de ilgi var. 2023’de Moritanya, Leviathan ve Malezya’da FLNG ihtimalleri var. Talep tarafında ise daha da fiyat duyarlı olan Asya ülkeleri önemli. Bunların önemli kısmı kömür ithalatlarını arttırıyor. Güney Kore ve Japonya’da bu daha çok nükleer üretimi arttırma şeklinde oluyor.
Fransa’nın elektrik üretimindeki payların gelişimi
AB’de yeni ETS – emisyon ticaret sisteminde- fiyat sınırları tartışması var. Eğer, 45 €/ton’u aşarsa 20 milyon izin daha sisteme verilecek
Lityum “beyaz altın” mı? Guardian’a göre elektrikli arabalar madencilikten daha büyük sorun olabilir. Lityum üretimi 2010’lardaki 25.000 ton seviyelerinden geçtiğimiz sene(veya 2021) 100.000 ton seviyesine çıktı. Çok ilginç bir cümlesi var The Guardian’ın ” Limiting the size of EV batteries alone can cut lithium demand by up to 42% by 2050″. Paris 2001’den 2015’e araba kullanımı %30 azalmış, Londra’da da %40.
İngiltere’de elektrikli ve içten yanmalı araba satışları grafiği ilginç ama verilerin olduğu bir Google Sheet’de var.
Küresel jet talebi bu sene başında %20 artış
Avrupa’da 2022’deki sektörler bazında talep düşüşü
Elektrik fiyatını ileri doğru hedgeleyen ENGIE
Bill Gates’in daha fazla yüksek gerilim hat yapmamız gerek yazısı okumaya değer.
FT Özetleri
İtalya’da Başbakan’ın petrol fiyatları düşmediği için benzin pompalarını eleştirmişti. Onlarda eylem yapıyor.
Adani Green Energy’nin, Hindistan, ebitda’sının 9 misli borcu varmış. Nakite sıkışmışlar. Hindistan stokları değerinin oldukça üzerinde. MSCI Hindistan endeksi kazancın 24 katıymış. 7 büyük Adani şirketi için bu çarpan ortalama 374’müş.
Dünyanın en karlı altın madencilerinden Polymetal, Jersey’den Kazakistan’a taşınıyor. Böylelikle Rusya’nın izniyle, Rus ve Kazak madenlerini farklı şirketlere alabilecek. Şirket karının yarısı Kazak madenlerinden. Şirketin Rusya’da 8 altın ve gümüş madeni var, 2 tane de Kazakistan’da. Ana holding Kıbrıs Rum Kesiminde, ama şirketin sahibi Jersey, Londra borsasında işlem görüyor.
BritishVolt, İngiltere’nin dünyanın sayılı pil üreticisi olmasını sağlayacaktı. Bir zamanlar 700 milyon £ değeri olan şirket şimdi 10 milyon £’a alıcı bulamadı. İngiltere hükümeti, şirket tesisin inşaatına başlarsa 100 milyon £ fon önermişt. Şirket kendi yeni pil teknolojisini geliştirmek isterken tüm parayı yakmış. Avustralyalı bir şirket devreye girmiş, Çin’in almasını istemiyorlar gibi.
Hashrate endeksine göre artan Bitcoin fiyatları ile bitcoin madenciliği 280 exahash/saniye’ye çıkmış. Geçen sene enerji fiyatları artınca Bitcoin fiyatları %65 düşmüştü. Quebec’te 270 MW güç kullanıyorlarmış. Kazakistan, Aralık’ta kurum vergisi getirmiş. Texas’ta Ercot, zorunlu kesinti programı uygulayacakmış.
ABD, IRA kanunu ile yerli füzyon sektörü için 1.4 milyar $ ayırmıştı. Avrupalı füzyon startup’ı Marvel Fusion’a yatırımcılar baskı yapıyormuş, ABD’ye git diye. Şirket lazerli füzyon yapıyor. Şirket teknik gösteri için 350 milyon € para toplamaya çalışıyor. Teknolojisini gelecek 5-10 senede ticarileştirmeyi düşünüyor.