Çin’in yavaşladığı bir dünyada petrol ve emtia

Bugün ki en önemli rapor (kendi yayınladığımız Karadeniz raporundan sonra) Baker Institute’un “Çin petrol talebindeki yavaşlamanın küresel etkisi“.

Rapor neden önemli:

  1. 2003-2014 arasında Çin’in talebi 5.4 mv/g (milyon varil/gün) arttı. Diğer tüm emtia ithalatçılarının hiçbirinin talebi Çin kadar hızlı artmadı
  2. Hane halklarının borçlanmasında kısa dönemli büyüme uzun dönemli büyümeyi tehlikeye atıyor. Hanehalklarının borcunun GSYİH’a oranının %1 artması uzun dönemli büyümeyi %0.1 düşürüyor. Ve Çin hanehalklarında hızla artan bir borçlanma var.
  3. Japonya’dan örnek vererek giden raporda:Yaşlı nüfustaki hızlı artış ekonomide büyümeyi zorlaştırıyor.Japon Merkez Bankasının 2008-2013 yılları arasında Başkanlığınıı yapan Maasaki Shirakawa’nın sözlerini okuyunuz.
  4. Çin aslında petrol talebini sürüklemişti. Nüfusa göre petrol yoğunluğu çok fazla hız kesti.

Rapordaki önemli noktalar şu:

  • Marjinal üretim gibi, marjinal talep çok önemli ve Çin marjinal (yani fiyat belirleyici) talepti.
  • Demografik denge ve hane halkı borcu Çin büyümesi için kötü bir haber
  • Çin büyümezse petrol talebi artmazsa, petrol talebi güneydoğu Asya’da artabilir.
  • Fakat üretici ülkeler için (ABD şeyl üreticileri dahil) kalıcı bir düşük fiyat dönemi bekliyor olabilir.

Raporu tavsiye ederim

Rapor: https://www.bakerinstitute.org/research/chinas-debt-bubble-and-demographic-stagnation-pose-major-risks-to-global-oil-pricesand-us-shale-pros/

Enerjide en çok atıf alan makaleler, bazı açık dergiler

Elsevier akademik dergilerinden Enerji konulu dergilerde en çok atıf alan makaleler listelerini ara ara takip ediyorum. Bir araya getirmek bir çok insan için faydalı olabilir. Altı çizili dergi isimlerine basınca o dergide en çok atıf alan makale listesi açılacaktır.

  • Energy Research & Social Science Dergisi : Bu derginin güzel tarafı en çok atıf alan makalelerin çoğunun açık erişim olması
    • Enerjide sosyal bilimlerde politik güç, enerji demokrasi ve araştırma konusunda yenilikleri içeren makaleler, rüzgarda sosyal kabul ilginç konular
  • Energy : Energy dergisinde en çok atıf alan makaleler akıllı sistemler, bölgesel ısıtma ve termal enerji sistemleri.
  • Energy and AI : Enerji ve yapay zeka dergisi yeni açıldığından atıftan çok en çok indirilen makaleler var, hemen hemen tüm makaleler açık erişimde. Enerji ve yapay zeka, lityum pillerde kapasite düşüşü, yakıt hücreleri, veri analitiği gibi makaleler var.
  • Applied Energy : Bu dergide en çok atıfta bulunan makalelerin az kısmı açık erişimde. Mesela otonom araçlarda enerji tüketimi iyileştirilmesi, binalarda karbon emisyonları
  • Energy Economics: En önemli dergilerden enerji ekonomisinde en çok atıf alan makalelerin hiçbiri açık erişimde değil.
  • Energy Policy: Bir diğer baba dergi enerji politikasında da çok önemli makaleler var ama burada da açık makale hemen hemen yok gibi.

IEEE’nin de açık erişimli çok başarılı dergileri var. Mesela

  • Journal of Power and Energy: Bu derginin tüm makaleleri açık erişimde…
  • IEEE Electrification Magazine : Tüm makaleler açık değil ama konu başlıkları bile ilgi çekebilir.
  • IEEE Power & Energy dergisi: 2 ayda bir yayınlanıyor. Burada bedava indirip okuma imkanı var. Linki değiştirerek başka sayıları da okuyabilirsiniz… Mesela sondaki 050620 (5.ay ve 6. ay 2020 demek, 091020 diyerek son sayıya da erişebilirsiniz) https://www.nxtbook.com/nxtbooks/pes/powerenergy_050620/

Enerji hukukunda ise Energy Law Journal kesinlikle ücretsiz ve okunabilecek dergilerdendir. Her ne kadar Avrupalılar da katkıda bulunsa da, daha ABD merkezli bir bakışı var.

IAEE – Uluslararası Enerji Ekonomistleri Birliğinin çok iyi dergileri ve yazıları var. Ben dersimde de okuttum

LinkedIn’in Enerji tüketimi

Microsoft LinkedIn’i aldığı gibi popüler sitede giderek artan arka kodlar vs sebebiyle bir yavaş çalışma gözüme batıyordu. Bir süredir de LinkedIn’e girince Mac bilgisayarlarda da beliren uyarılar konusunda haberdardım. Bu sebeple LinkedIn’in enerji tüketimini kendim ölçmeye karar verdim.

Peki bu ölçümü nasıl yaptım?

Önce Linux’de bir sanal makine üzerinde anlık gerilim ve akım değerlerini aşağıdaki komutla aldım.

cat /sys/class/power_supply/BAT1/voltage_now

Bu bize anlık gerilim yani voltajı veriyor. Gerilim düşüşü aynı zamanda pilin kalan kapasitesi hakkında da fikir verir.

Anlık voltaj ve akımı çarparak da gücü bulabiliriz. Bunun için basit bir komut yazdım.

echo $(cat /sys/class/power_supply/BAT1/voltage_now)* $(cat /sys/class/power_supply/BAT1/current_now)/1000000000 | bc

Bu komutu daha sonra energy_cons isimli bir kod olarak saklandı ve çalışabilir yapıldı. Komudu her çalıştırdığımda anlık enerji tüketimini miliWatt olarak çıktı yapıyordu.

Komut istemcisinde her saniye bu komudu çağırarak çıktısını linkedin.energy dosyasına saklayacak bir komut çalıştırdım

watch –color -n 1 ‘./energy_cons >> ./linkedin.energy’

Ardından bilgisayara hiç dokunmadan 1 dakikaya yakın bekledikten sonra zaten açık olan internet tarayıcıda yeni bir sekme açarak LinkedIn’e girerek biraz zaman geçirdim. Sonra da sekme kapatılarak (tarayıcı açıkken) tekrar 1 dakika boşta beklendi.

Sonuç

Linkedin sanırım sosyal medya programlarından en çok enerji tüketenlerden biri. Tahmini olarak, LinkedIn kullanınca pil ömrü yarı yarıya azalmış oluyor. Belki de bu tip siteler kolay söylemler yerine, kullanıcılarına daha enerji verimli bir yazılım arayüzü verebilirler.

Polisilikon fiyatlarına ne oldu?

FT haberine göre yaşanan bir patlama sebebiyle polisilikon fiyatları bir anda %50 civarında artmış. Bu Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine yapılan saldırıyı aklıma getirdi. Ama o saldırıda bile bu kadar büyük bir artış olmamıştı.

EnergyTrend’in grafiğinden fiyatlardaki hızlı artış rahatlıkla görülebiliyor.

FT haberine göre Çinli GCL-Poly Energy’nin fabrikasında meydana gelen patlama sebebiyle polisilikon üretimi 48000 ton azaldı. Bu da dünya polisilikon arzını %10’u. Yani polisilikon arzında %10’luk düşüş polisilikon fiyatlarında %50’ye yakın artışa sebebiyet verdi.

Fiyat Temmuz 15’teki 6.83$/kg fiyatından geçen çarşamba itibari ile 10.86$/kg fiyatına yükseldi.

Tongwei Solar, dünyanın en büyük güneş hücre üreticisi de fiyatlarını %11 arttırdı. Çin geçtiğimiz sene dünyadaki polisilikonun %67’sini üretti

Not: Blog yazımın üzerine Ateş Uğurel sel felaketi konusunda da bazı uyarılarda bulundu. Tongwei grubun Çin’deki 80000 ton kapasitesinin 4’te 1’i yani yaklaşık 20000ton’u bu salı (18 Ağustos 2020’de) tedbir amaçlı kapatılmış.

Çin Silikon Sanayi Grubu (China Silicon Industry Assoc.) kısıtlar sebebi ile Eylül’e kadar fiyatlarda artış bekliyor.

FT haberi: https://www.ft.com/content/b3e3f134-2295-46a6-98df-3ef5994539e1

Reuters haberi : https://www.reuters.com/article/us-china-solar-floods/china-flood-forces-tongwei-to-cut-polysilicon-capacity-by-a-quarter-idUSKCN25E0T1