“19 ve 20.yylarda jeopolitik ne ise jeoteknoloji bugün o”, Teknoloji iyimserleri, teknoşövenistler ve gerçeklerin nasıl evrileceğini(muhtemelen bir dengeye gelecek) göreceğiz. ABD enerji bakanı ile Rus enerji bakanı bugün görüşecek. Enerji verimliliği skorlistesinde Almanya toplam, ulusal gayrette birinci. İspanya binalarda, Japonya sanayide, ulaştırmada Fransa birinci. IEA gaz raporunda sanayi doğalgaz talebine vurgu var. Toryum yakıtlı erimiş tuz reaktörler. Soya ve çelikte ABD ticaret savaşının etkileri NYT’nin gözünden. Çin’in 2018 ilk yarıdaki kömür ithalat artışı %14, bu tüketime doğrudan çevrilmez, çünkü yerli üretime bakmak gerekebilir. Grafikte petrol fiyatları ve OPEC payı
Özetler
“19 ve 20.yylarda jeopolitik ne ise jeoteknoloji bugün o”, Yenilenebilir enerji gibi teknolojilerle ile insanlık medeniyetini tekrar şekillendiriyor ve dünya düzenini yeniden oluşturuyor. Çin “Sputnik” anı yapabilir. Yani ABD ansızın geride kaldığını görebilir.
DNV GL’e göre, 813 üst düzey petrol ve gaz profesyonelinin %64’ü, doğalgaz projelerindeki harcamalarda artış bekliyor. %72si’de kömür önümüzdeki dönemde kullanımdan kalkabilir demiş. Düşük karbona geçiş bir gerçeklik denmiş. Basın açıklaması burada.
ABD’deki istihdamın 10 milyonu ihracata dayalı. Tarım sektörüde ürettiğinin %20sini ihraç ediyor. ABD ithalatının %50si ve Çin’den alınanların %95’i ara mal. Ticaret savaşlarında ABD’deki soya fiyatları düştü, çelik fiyatları yükseldi.
IEA doğalgaz raporu yayınlandı. Farklı olarak methan kaçaklarına vurgu, Çin’deki büyümenin sanayiden geleceği. Tüm dünyada da sanayi sektöründe doğalgaz talebinin artacağı, Ortadoğuda iç piyasa için gaz talebinin büyük artışı (petrolü ikame ederse? Appalachia
Toryum yakıtlı erimiş tuz reaktör teknolojisi konusunda çalışan ThorCon’un kurucularından Robert Hargreaves teknoojiyi anlatmış. Yakıt sıvı fazda, tam pasif güvenlik var.
Bugün ABD enerji bakanı Rick Perry ile Rus enerji bakanı Alexander Novak buluşuyor. Ruslar petrol üretimini arttırma karşılığı yaptırımlarda rahatlama isteyebilir. ABD’de İran yaptırımlarında sıkı duruş talep edebilir.
ABD’de 5 büyük petrol şirketine karşı iklim değişikliği ve artan deniz seviyesi ile ilgili açılan davada, federal bölge mahkemesi “kaynakların pozitif ve negatif etkilerinin dengelenmesi politika tarafının işi”ne benzer bir açıklama var. “Modern dünya petrol ve kömürle beslendi”
Geçen Ağustos’ta Houston’ı kasırga vurunca araba satışları da perişan olmuştu, ama Wall Street “değiştirme talebi” ile bu satışların hızla artacağını önermişti ama öyle olmadı. Satılan araçların %70’i kamyonet tarzı
Potsdam Enstitüsüne göre negatif emisyonlar bir tercih değil zorunluluk. Eğer atmosferden 640-950 gigaton CO2 çekilmez ise yüzyıl sonunda sıcaklık artışı 1.5C’yi aşabilir. Almanya güneş PV’de yılda 2.5 GW’ı bu yıl ilk defa yakalayabilir. Kömürden çıkışta büyük umutlar var.
Enerji verimliliği skor listesinde Almanya toplam, ulusal gayrette birinci. İspanya binalarda, Japonya sanayide, ulaştırmada Fransa birinci.
Çin’in ilk yarıdaki kömür ithalatı %14 artmış. Endonezya’da en büyük tedarikçisi. 113 milyon tondan, 126.6 milyon ton’a çıkmış. En güçlü ithalat Mart’ta 23.2 milyon ton iken, Haziranda 25.9 milyon bekleniyor. Endonezya kömürü 4200kcal/kg,düşük kalite ama kükürtü çok düşük.
Grafikler
Petrol fiyatları ve OPEC’in payı (EnergyFuse)