22 Aralık 2017

Batı’da Noel tatili ile enerji haberlerinde düşüş başladı, yıl değerlendirmesi vs. Gazprom Stockholm tahkim mahkemesinde Naftogaz’a karşı davayı kazandığını açıkladı, Çin’de 2013 kritik yıldı, hizmet sektörü ilk defa sanayiyi geçti, aynı yıl dünya kömür talebi de zirve yaptı. Avrupa depolama pazarında beklenti İtalya’nın en büyük olması. En büyük pil vanadium 200MW/800MWh, ama 2019’da devreye girecek. BNEF, IEA’in 1996’dan 2016’ya petrol talep tahmin grafiği ile, petrol taleplerinin hep aşağı revize edildiği ve edileceğini söylüyor. Çin’de doğalgaz talebini herkes beklenenden düşük tahmin edince, devlet şirketleri suçladı. Bu sıralar Irrational Exuberance kitabını okuyorum, Nobel Ödüllü İktisatçı Shiller’in, Yale’deki derslerini de izleyebilirsiniz. Bitcoin niye düşüyor? Çünkü kısa pozisyon kontratları devreye girdi, düşeceği yönünde yatırım yapmak mümkün oldu.

Özetler

FT Energy‘ye göre 2017’nin 5 olayı: OPEC çaptan düşmediğini bir kez daha dünyaya gösterdi, Suudi Prens ülkesini değiştirmekte ciddi, ABD’de kömürü geri getirmek zor, Çin’de ise kömürden kurtulmak zor, enerjinin dekarbonizasyonunda öncü özel sektör.

Gazprom’a göre Stockholm tahkim mahkemesi, Ukraynalı Naftogaz’a 2 milyar $ ödeme ve her yıl 5 bcm gaz alma yükümlülüğü ile kontratın ana maddelerinin geçerli olduğuna karar verdi.

Dünyanın en büyük pili Çin, Dalian’da 200 MW/800 Mwh vanadium akış pilinde saha çalışmaları devam ediyor. Haziran 20019’da devreye girecekmiş @vanadiumworld’un tweetine göre. Tesla’nın ki 100 MW/129 Mwh’ti, Güney Kore’de 150 MW devreye girmesi de konuşuluyor.

2013’te Çin’de ilk defa hizmet sektörü GSYİH’da sanayi sektöründen daha büyük bir paya sahip oldu. Aynı yıl dünyada da termal kömürün en yüksek tüketime ulaştığı yıl oldu.

Yeni rapora göre İtalya 2021 gibi depolama pazarında Almanya’yı geçerek Avrupa’nın en büyüğü olabilir. İtalya ve Almanya sübvansiyonla hareket ediyor. İngiltere’de çok ekonomik mantığı yok ama Ikea hazır güneş+depolama sistemler satıyor, 12 yılda ödüyor.

Meksika’da 2013 Aralık’taki enerji reformundan bu yana 48 yeni operatör ve 14 ülke enerji sektörüne girdi, 49 milyar $ yatırım taahhütü alındı. Bunlardan 9 ABD şirketi 6.5 milyar $ yatırımı yaptı. 2018 başkanlık seçimlerinin adayı Andres Obrador bu reforma karşı.

BNEF, IEA’e bayrak açtı sanki. Petrolün sonu, çünkü IEA 1994’ten 2016’ya petrol talebini ne kadar düşürdü grafiğini vermiş. Açıklamalara bakılırsa 2020-2025 arası elektrikli arabaların girişi hızlanacak. Petrol şirketleri de 2040’a kadar yolu var modunda.

Almanya’ya kömürden çık baskısı artıyor. Ülkede primer enerji talebinin artışı üzerine, “enerji tüketimi ekonomik büyümeden ayrışmadı” yazmış bir yorumcu. Deutsche Post’un Streetscooter elektrikli aracı soğuk havada problem yaşıyor. BMW’nin başı dizeli savundu.

Baharda Çin’de talebin artışı Sinopec tarafından 30 bcm’e kadar çıkar denmiş. İlk 9 ayda %18 talep artışı ve %40 LNG ithalat artışı var. CNPC’de talep artışı %5.9 olur demişti, ilk 11 ayda %19 oldu. Gaz kısıntılarının suçluları ise Sinopec’in geciken LNG terminali ve CNPC’nin orta asya boru hattı.

Almanya’da 20,000 hane, enerji depolama şirketi Sonnen’in başlattığı, sanal bağlantı ile hanelerin birbirine elektrik sattığı sistemi kullanıyor. Sonnen’in 2010’da 25000€ olan pilleri bugün 5000€.

Çin gaz tüketiminin %64’ünü de yerli üretimden karşılıyor.Çin’in LNG talebinin yarısı Avustralya’dan. %20 Katar. Doğalgaz Çin’in elektrik üretim kapasitesinin %4’ü.

Grafikler

IEA’in petrol talep tahmini nasıl aşağı doğru evrildi (BNEF)