20 Aralık 2017

BP 2000’lerde “Beyond Petroleum” diye 8 milyar $ düşük karbon yatırımı yapmıştı. Uber dijital servis şirketi değil AB mahkemesine göre ulaştırma şirketi. Çin’de lokal hükümetlerin elektrik teşvikleri kalkacak gibi, bu sebeple Aralık’ta elektrikli araba satışları artıp, 2018’de belirsizliğe gidebilir. Petrol fiyatları ya hızlı düşecek, ya da güçlü devam edecek, pek de ihtimal kalmadı. Atlanta havaalanında 11 saat, Venezüella’da 5 saat elektrik kesintisi. Havaalanı maliyeti 300 milyon $’ı aşabilir. California’da düşük gelirli kiracılara güneş paneli ile yardım. Brezilya petrol üretiminde önümüzdeki yıllarda çok konuşulacak galiba. BP 2010 kazası sonrası zor köşeyi döndü ama hala yol var.

Özetler

AB yüksek mahkemesi, Uber’in AB taksi birlikleri ile mücadelesinde, Uber’in ulaştırma alanında hizmet veren bir şirket olarak sınıflandırmasına karar verdi. Dijital hizmet şirketi değil yani, gelsin ağır AB ulaştırma mevzuatına uyum.

Nijerya, akaryakıt istasyonlarındaki kuyrukları azaltmak için benzin alımına çıktı, Avrupa benzin satışları artabilir-fiyat güçlenebilir, ama kısa sürer anladığım kadarı ile.

Dünyanın en kalabalık havaalanlarından Atlanta havaalanı pazar günü 11 saat elektrik kesintisine maruz kaldı. Şalter alev almış. CHP mikrogrid tavsiye ediyorlar, yani kojenli. Daha önce 5 saat kesinti, Delta’ya 150 milyon $’a mal olmuş.

Bu sene BP tarihinde en yüksek üretime başlama miktarlarından biri gözüktü. 7 petrol ve gaz projesi devreye girdi. 2010’da Meksika körfezi kazasından sonra köşeyi döndü galiba. Ama üretim 3.6 mv/g, 2010’daki 4 mv/g’ün altı. Bu sene üretim artış oranı %14, her sene de %5 artacak.

2018’de petrol fiyatlarının yönüne Teksas karar verecek. Şeylciler deli gibi koruma alıyor(hedge). Ed Morse’da “eğer tedarik [tahmininde] yanlış isek, düşük tahmin ediyoruz demektir” diyor.

BNEF tahminlerini ve başarılı yazmış. Bu sene temiz enerji yatırımları geçen seneki 287.5 milyar $’ın biraz üzeri. Bu sene Kasımda PV’de Meksika 20.77$/Mwh, kara rüzgar’da 18.6$/Mwh gördü. Hindistan ekimde 40.52$/Mwh gördü ama enflasyon düzeltmesi yoktu.

Çin’de tek şarjda 250 km giden elektrikli araçlara 6653$ merkezi destek veriliyordu. Yerel otoritelerde merkezi desteğin %50sinden fazla veremiyordu. Artık yerel destek kaldırılıyor.

Pazartesi Venezüealla’nın başkenti Caracas ve çevresini etkileyen, öğlen başlayıp 5 saat süren bir elektrik kesintisi oldu.

Hindistan’da en yüksek kapasiteli su üstü yüzen güneş projesi Kerala’daki 500 kW santral iken, 10 Gwlık yüzer güneş için EOI, ilgi beyanı dökümanları topluyor. Son tarih 5 Ocak 2018

BHP Billiton Dünya Kömür Birliğinden ayrılıyor. ABD Ticaret Odasına da bildirim yaptı (çıkacağım diye). ACCR, BHP’den doğrudan veya dolaylı iklim ve enerji politika desteklerini açıklamasını isteyince işler karışmış gibi.

Çin’de Yuan bazlı petrol kontratları, 2009’da planlanmış, 2014’te Çin SPK’sından izin alınmış. 6 ay içinde başlayabilir. Şu anda dolara nomine olmayan petrol ticareti 300-350,000 v/g hacminde. Yatırımcı : “ilk yıl ben de yatırım yapacağım, genelde ilk yıl fiyatlar tek yönlü [yukarı] oluyor”

California’da 10 yıl için 1 milyar $, düşük gelirli 150,000 kiracıya güneş panelleri takılacak ve elektrik bedelleri düşürülecek. Evler, aynı apartmanda 5 destek alan aile var ise, dezavantajlı bölgede veya bölge gelirinin en fazla %60ını kazananlar arasından seçilecek.

ABD 1979’dan beri en düşük elektrik için kömür oranını gördü. Doğalgazın 2001’deki %20 oranı, geçen sene %34’e ulaştı. Ama kömürden elektrik üretimi %1.5 düşmüş olacak.

Statoil’in ekspertizi olgun, tepe üretimini geçmiş sahalardan daha çok petrol üretme. Pazartesi Brezilya’da Roncador sahasında %25 pay aldı. Total’de Santos için yatırım kararı aldı, teknik maliyetler 20$/v altı. Ekimde de ülkede büyük yatırım yapan Shell, alanların yarısını almıştı.

Çin doğal gaz ithalatını (temiz hava için) arttırınca LNG fiyatları arttı. Kömür ithalatı da ilk 11 ayda %8.5 arttı.Çin’in yerli üretimi arttırması bekleniyor. Çelik için kömür de güçlüi çelik üretimi 830’dan 832 milyon tona çıkacak.Demiv cevheri +%6. bakır +%5, ham petrol %12. Seneye tek hane

Grafikler

OECD Avrupa daha çok dizel kullanıyor. (CORES, IEA)

Araba üreticilerinin elektrikli araba model sayı ve satış hedefleri (Bloomberg)