19 Aralık 2017

Bor hidrojen ile nükleer füzyonda nötron çıkmıyor. OPEC ve IEA benzer tecrübeler, aynı veriler ile farklı sonuçlara mı çıkıyor. Çin’de karbon piyasaları başlıyor, bu arada kuzeyine doğalgaz bulabilmek için güneyde devlet binalarında doğalgaz kesilen şehirler oldu. Hindistan LNG anlaşmalarını revize etmişti, bir derlemesi var. AB 3 önemli enerji mevzuatında ortak bir pozisyon belirledi. Çin demir rezervleri ve Şili başkanlık seçimleri 3 şirketi pozitif etkiledi. Texas’ta üç kömür bir doğalgaz santrali kapanınca güvenilir rezerv 2019’a kadar en düşük seviyelerde.

Özetler

Almanya’da ilk havai elektrik hatları olan elektrikli otobanında inşaat başladı. 5km havai hat inşaatı galiba. AB enerji bakanları da Yenilenebilir enerji direktifi, Enerji birliği düzenlemesi ve elektrik piyasa tasarım direktifinde ortak pozisyonda anlaştılar.

Texas’ta elektrikte rezerv marjı bu yaz %9.3’e düşecek. 4300 MW gücünde 3 kömür santrali ve doğalgaz santralinin çıkmasından kaynaklanacak. İkinci California vakasına gidiyorlar bence

OPEC şeyli, IEA’de yenilenebiliri düşük tahmin ediyor. Petrolde ise OPEC daha sıkışık, IEA ise daha üretimi fazla piyasa öngörüyor. Hepsi okumuş çocuklar, ellerinde de deli gibi veri var. IEA arz fazlası seneye kadar gitmez gibi görüyor, OPEC 2018Y2’de talep artışı hızlanır diyor.

Norveç tasarımı Çin’de yapılmış Scarabeo 9 derin deniz sondaj kulesi ile İtalyan Eni, Rosneft ile Karadenizde sondaj yapacak. Yaptırımlara takılmamak için ise başka kazanılmış haklarını ve açıkları kullanıyormuş. Daha önce Exxon bu izni alamadı.

Bor ve hidrojen’den füzyon enerjisi konusunda Avustralyalı fizikçiler bir makale yayınladı. İki güçlü lazer ile iki elementin çekirdeklerini sıkıştıracak. Nötron ve radyasyon yok. HB11 Energy diye de şirket kurmuşlar. Makale burada.

“Gelecek petrol fiyat çöküşü” yazısını okumayın, 4 sayfa da ne demiş: ABD hisseleri düşer, OPEC üretime uymaz ise, Irak ve Rusya üretim miktarında hile yaparsa, ABD şeyl üretimi artarsa…

Yemen’den Suudi Arabistan’da Riyad’a atılan misil havada imha edildi. Sarayı hedef alıyormuş.

Çin dünyanın kalanından daha çok kömür yakıyor. Şimdi dünyanın en büyük karbon piyasasını kuracak(2020), önce sadece devlet şirketlerinin domine ettiği elektrik sektörü olacak. Ama sıkı bir takvim yayınlanmadı, herşey adım adım. Önce yılda 10,000 ton kömür yakanlar dahil olacak.

Irak petrol ticaret şirketi SOMO, 2 milyon varil ağır Basra ham petrolünü Dubai Mercantile Exchange de satmak için teklif verecek. Iraklılar haber yapmış…

Çin’in kuzeyindeki gaz talebini karşılamak için güneydeki Hunan’ın başkenti 7 milyon nüfuslu Changsha’da, devlet binalarında doğalgaz kesildi.

Hindistan 4. Büyük LNG alıcısı. 2020lerin başına kadar yılda %10 talep artışı bekleniyor. Petronet hem ExxonMobil hem de RasGas ile anlaşma şartlarını ve sürelerini değiştirdi.

Çin’in aradığı yüksek kalite demir cevheri BHP Billiton ve Rio Tinto’dan geliyor. Şili’de Pinera’nın başkanlık seçimlerini kazanması pozitif görülüyor, iki şirkette Şili’de madencilik yapıyor.

21 yıllık müzakerelerin ardından Hazar’ın statüsü netleşiyor, iki devlet boru hattı yapmak için diğer devletlerden izin almayacak. 2018 ilk yarıda anlaşma imzalanacak diyor Chatham house.

Grafikler

ABD ve Çin emisyon miktarı (Bloomberg) bir de kümülatif görmek lazım