IHS Markit, 2040’a petrol talebi 115 mv/g olur demiş, Bloomberg’in BNEF’i de gelecek güneş-pil-elektrik diyor. Vaclav Smil’in Energy and Civilization kitabından bir anekdota göre Edison’un AC’ye karşı çıkma sebeplerinden biri de, varlıklarının[patenr&yatırım] DC teknolojilere dayalı olabilir. Büyük danışmanlarda müşteri portföyüne göre gelecek önerisi veriyor. Tesla söz verdiği gibi 100 günde 100 MW’ı yerine getirdi. Shell, hızlı şarj işine girdi. ABD kömür fiyatlarına karbon fiyatı uygulansa, taşımacılar indirim yaparak o etkinin bir kısmını emiyor. Müşteri kaybetmek istemiyor. LNG gemilerde düşünülen hızda değil ama ilerliyor.
Özetler
İngiltere’de enerjiden sorumlu bakanlık BEİS, mesken harici akıllı enerji yönetim sistemleri için yarışma açtı. 8.8 milyon pound’a okul, hastane ve perakende(mağaza) sektöründe yarışma düzenlenecek.
Tesla söz verdiği gibi 100 günde 100 MW depolamayı tamamladı. Güney Avustralya’da Eylül 2016 ve Şubat 2017’de bölgesel elektrik kesintileri olmuştu. Cuma günü sabah 8.36’da 2 dakikada 31 MW’a ulaşmış. Yokluk fiyatlamasını bence değiştirir.
Hindistanlı Adani grubun Avustralya’daki Carmicheal madeninden kömür üretip, trenle bağlaması, üretimi Hindistan’a ihraç edecek olmasına “iklim değişikliği” gruplarının tepkisi dinmiyor. Maden 60 milyon ton/yıl kömür üretecek. Adani’nin finansal devamlılığı sorgulanıyor.
Yenilenebilir sadece rüzgar-güneş değil. IEA’in biyo yakıtlar yol haritası FAO ile birlikte yapılmış.
Welt am Sonntag’a göre yeterli kobalt, grafit, mangan ve lityum olmadan gelecek teknolojileri “Made in Germany” olmaz. BMW’de 4 yılda 200 milyon € elektrik pillerine yatıracak. Almanya kömür santrallerini kapatmak yerine, emisyon izinleri satın alsın.
Shell, büyük araba üreticileri ile Avrupa otobanlarını ultra-hızlı şarj cihazları ile donatacak. IONITY (BMW, Daimler, Ford, Volkswagen) 2019’a kadar otobanlarda 80 noktaya yüksek hızlı şarj sistemi kuracak. IONITY ile 350 kW şarj noktasında 5-8 dakikada şarj mümkün olacak.
ABD’de kömür fiyatlarına karbon fiyatı uygulansa, kömür taşıma maliyetleri düşüyor. Çünkü taşımacılar müşteri kaybetmek istemiyor. Tüm kömür santrallerinde değil %44’ünde görülebilecek bir durum.
2012’de DNV GL’e göre 2020’de 1000 LNG ile çalışan gemi olacaktı. Şimdi 400-600’a düşürdüler. Dünyada şu anda 117 gemi LNG yakıyor, 111 de sipariş var. 114 gemi de LNG’ye hazır. Dünyada 60 gemilere LNG sağlama noktası var. 2018’de 6 fa LNG ikmal gemisi olacak.
Petrol oyunları diye bir dökümanın 3.bölümüne göre OPEC piyasa yapısı stabil. Çok ilginç hesaplar var.
IHS Markit raporuna göre, 2040’da satılan yeni arabaların %62si fosil yakıtlar ile çalışacak. Petrol talebi de bugün ki 98 mv/g’den 115 mv/g’a çıkacak.
Nicholas Stern’e sormuşlar 2017 Mayıs’ta 2020 yılı karbon fiyatı 40-80$/ton olmalı demiştiniz, neden diye. Araştırdık, firmalara sorduk, modelledik demiş. Karbon vergisi daha basit, ama kamu sektöründe gölge fiyat ve şirketlerin kendi iç fiyat hesaplamaları ile desteklenmeli.
Grafikler
Stok hareketlerinin dinamikleri (Art Berman)