16 Kasım 2017

Bugün Amrita Sen’in 2.5 dakikalık videosu size yeter, artık petrolde stoklar da azaldığından tampon kalmadı, jeopolitik daha sert fiyatlanır, seneye daha sıçramalı fiyat görürüz demiş. Columbia’nın LNG raporu çok iyi görünüyor, talep tarafında yeni ithalatçılar hızla tesis kurup(FSRU gibi) hızla talep oluştururken, arz bunu kestiremeyebilir, yani bir anda açık da olabilir, fazla da.

Özetler

Columbia’nın LNG raporunda, yeni ithalatçıların piyasayı şekillendirdiği söylenmiş. Sonucu okudum, ithalatçıların tesisleri daha çabuk kurması ve yatırım yapıp yapmayacakları belirsizlikleri talep kestiriminde sorun olur demiş. Bakmışsın LNG yok.

ABD’nin propan(LPG) ihracatı 1 mv/g çoğunluk doğu Asya, 2.3 mv/g akaryakıt ihracatının yarısı benzin yarısı orta damıtılmış ürünler(dizel).

GE havacılık, sağlık ve elektriğe yoğunlaşacak. Planı açıklayınca hisseleri %7 düştü. GE büyük gaz satışı türbin satışlarını 2017 için 40’dan 30’a, 2018 için 75’ten 65’e düşürdü. Yenilenebilirde gelir %13 arttı ama marj yok.

RAND’ın otonom araç raporunda iki senaryo çalışılmış. Otonom araçların mükemmele yakın olması (%90 güvenli) veya ortalama sürücüden biraz daha iyi (%10 güvenli). Otonom araçlar ne kadar erken hatta mükemmel olmadan devreye alınırsa o kadar çok trafik kazası ölümü engellenir.

Venezuella pazartesi 200 milyon $ borcunu ödeyemedi ve S&P Venezülla’nın iflasını açıkladı. 1.9 mv/g üretimi var. Bir sene öncesine göre 240,000 v/g düştü. Çinliler borçta sabrı kalmadı. Ruslar avantaj görüyor ama borç ödenemeyince Rosneft hisseleri de %4 düştü. Tüm petrol sistemi için risk

Intel Cyberhawk ile kullandığı drone da, 1-5 milyon $/gün gelir kayıplarını engelleyecek şekilde gaz terminallerini denetleyebilir.

Tayland’ın en büyük kömür madencsi Banpu’nun fonlamasıyla yatırım yapan şirketi Kalnin Ventures, “insanlar gazla ilgili mesafeli, bu iyi biz onların mesafeli olmasını isteriz”. ABD’de 355 kuyuda üretiminden portföyü var, az risk yeter bize diyor. Para Tayland’dan sanırım.

Yorumlarını kaçırmadığım Energy Aspects’den Amrita Sen: Irak 300,000 v/g üretim düştü, İran üretimi arttıramıyor , Venezüella üretimi düşüyor, stok düştü, üretim kapasitesi de çok yok. Bir tampon kalmadığından jeopolitik daha önemli olacak.

Norveç’in varlık fonu 1 trilyon $ değeri ile petrol ve gaz stoklarından çıkmayı önerdi. Aramco IPO(halka arzına) kötü haber.

Brezilya’nın üretimi ilk 10 ayda 155,000 v/g artarak 2.6 mv/g’e geldi. 2.8 mv/g’e üretimi artarken, talebinin de 1.78 mv/g’e çıkması bekleniyor. Brezilya’dan uzak Asya’ya VLCC ton-mil (deniz taşımacılığı) talebinin yılda %8.4 artması bekleniyor.

“Yanlışlığı ispatlanamayan hiçbir fikir bilim değil” dizi-bilime felsefeci yorumu.

Grafikler

Önemli üretici ülkelerdeki zirve üretimlerden uzaklık (EnergyFuse)

LostProduction

12 gelişen LNG ihracatçısının ithalat tesis tipi (CGEP)