Bugün çok rapor vardı. En azından raporları açıp page-down yaparak son sayfaya kadar göz atıyorum. IEA Dijitalleşme raporu çok ilginç geldi, OPEC World Oil Outlook yayınlamış, veriler açık. Vakit ayırıp “Elektrik Piyasa Tasarımı” makalesinin %60’ını okudum. Nature Energy makalesinde ise enerji sektörü ile davranışsal bilimden, tüketicileri nasıl akıllı sistemler yerine email ve davranış ile elektrikli arabalarını şarj yöntemlerine ikna var. COP23’te en fazla delege Afrika ülkelerinden. Petrol ve dolar korelasyonu pozitif yönde güçlendi. Artan petrol fiyatları ABD tüketicisinin hızla artan talebine ne yapacak bakalım.
Özetler
Petrol fiyatları tekrar yükselişte. Art Berman’a göre, her ne kadar kasırgalardan da olsa, ABD’de Ağustos-Ocak döneminde 1.4 mv/g düşen talep şimdiden Ağustos-Ekim’de 1.2 mv/g düştü. Yüksek fiyatlar ABD tüketicisini de vuruyor, petrol ihracatı da artıyor.
OPEC’in dünya petrol görünümü(WOO) raporu çıktı. Verilerde indirilebiliyor (data download kısmı).
Petrol dolar ile iki yıldır en yüksek pozitif korelasyonu görüyor. Petrol üretici ülkelerin bir çoğu ise en zayıfını.
Rolls Royce dahil bazı firmalar küçük nükleer santraller peşinde, İngiliz bakanlar da destekte. 300 MW’lık.
Almanya’da Yeşiller, kömür ve içten yanmalı motor son tarihlerinde geri adım atmaya hazır. Merkel söz verdiği emisyonları tutturamadığından ve linyitten kötü örnek diyor yazar. Siemens Gamesa 6000 kişiyi işten çıkaracak. Hindistan piyasasındaki duraklamadan gelir kaybı var.
COP23’te en fazla delegeyi Fildişi sahilleri(492), Gine (355), DRC Kongo(340), Kongo(308), Fas(253), Avrupada en fazla Almanya 230, İngiltere 45, ABD 48.
AB’de toplam imalat %4.4 büyürken Norveç’te %0.2 büyüdü. Petrol ve gaz sektörü etkisi.
Avrupa eğer 2C için karbon bütçesini tutturmak istiyorsa doğal gaz bağımlılığından da kurtulmalı. LNG ise sıradan gaz kullanımına göre %20 daha fazla emisyon salıyor.
Texas piyasasında kömür santrallerin devreden çıkması fiyatları yükseltebilir ve rezerv marjlarını azaltabilir. Gelecek yıl 5625 MW fosil kapasite devreden çıkıyor.Marj Ercot hedefi %13.75’in altına düşecek.
(Makale – Nature Energy). Şeytani bir makale, elektrikli araba tüketicileri diğer tüketiciler gibi genelde ilk buldukları durumu değiştirmiyor, doğrudan çoklu tarife ile başlat, baştan email açıyorlar o sırada uyar… Bu davranışsal bilim çok acımasız, hani sayaçla uzaktan kapatacaktık.
(IEA Rapor) Dijitalleşme.. 3D yazıcıların etkisinde, uçak üretiminde 20000ton/yıl çelik talebini düşürü, yakıtlarda %6.4 tasarruf sağlar(s54). Elektrikte bağlantılanmak ile veri ve analitikbaşta geliyor (s77) Dünyada talep yönetiminde 2040’da 185 GW esneklik imkanı var.
Bütçe açığı ve çok hevesli yatırımlar ile Suudi Arabistan petrol fiyatlarındaki esnekliğini kaybetmiş, belirli fiyatların üstünde petrol fiyatına mahkum hale gelmiş olabilir.
Saudi Aramco’nun petrol rezervlerinin bağımsız sertifikasyonu 2017 öncesinde bitirilemeyebilir.
(Makale-Oxford Review of Economic Policy)Elektrik piyasa tasarımında, önemli noktalar. İki piyasa mimarisi var: entegre model (ABD doğu yaka), borsa modeli (Avrupa). Amaçlar kısa ve uzun dönemli verimlilik. PJM ve Ercot’u anlatıyor. Conclusion’dan önceki bölüme dikkat.
İtalyan hazinesi %4.34 hissesine sahip olduğu Eni hisselerini borçlarını ödemek için satabilir.
Grafikler
1990’dan günümüze büyük petrol arz kesintileri (Christopher Johnson)
ABD’de petrol talebi beklenenden hızlı düşüyor (Art Berman)