31 Temmuz 2017

Özetler

Cornwall Insight’a göre, İngiltere’de ENGIE tarafından yapılan ankette, nüfusun sadece %1’i yeşil enerji tarifesinde. Katılımcıların %80’i en büyük endişenin fiyat olduğunu, %90’ı ise çevre dostu tarifelerin tedarikçi değiştirmesine etkisi olmadığını söylemiş.

ABD’deki EPA (Environmental Protection Agency)’nın başına Scott Pruitt geldi, daha önceki cumhuriyetçi başkanlarda çok regülasyon olduğunu söylüyor fakat çevreci grupların etkisi ile temel bir değişiklik yapmıyordu. Pruitt’in daha sofistike bir ekiple düzenlemeleri azaltacağına büyük ihtimal vermiş.

Avrupada Haziran da Renult Zoe 4189 araba ile zirvede. Toplam elektrikli araba satışı 28000, geçen sene aynı döneme göre %54 yukarıda. EA’ın satıştaki payı %1.5

Brillante Virtuso isimli tankerin başına ne geldi? 141000 ton petrol ile kaçırılma gibi görünen olayda, Lloyd’un saha elemanı öldürülmüş. 30Milyon$ petrol, 100 milyon $ gemi için tazminat, çok tartışma doğurmuş. Kısaca, gemi sahibi Yunanlı, gemiyi bilerek çalışmaz hale getirmiş diyor.

Küresel olarak Lityum pil kapasitesi, 1.4 milyar cep telefonunda, ortama pil boyutu 10Wh ile 14 Gwh ile lider. Laptoplar 150 milyon satış, 50 Wh/laptop=7,5 Gwh ile ikinci. Tabletler 5,4 Gwh ile üçüncü. 2016’da saf elektrikli arabalar (BEV)’de 472,000 araba, 45 kWh/araba ile 21,2 GWh pil kapasitesi oldu.

Bu hafta şeylcilerin tablolarını göreceğiz. Pazartesi Keane; Salı EOG, Devon; Çarşamba Pioneer vs.

British Gas :”niye elektrik fiyatlarını arttırmak zorundayız” basın açıklamasının altında “blah blah” yani falan filan yazması garipsendi. Sonra geri çekildi. Şirket sözcüsü yok öyle bir şey demiş.

ABD enerji bakanlığından Microgrid tanımı: geleneksel şebekeden koparak, otonom olarak işletilebilen, kontrol kapasitesi olan yerel elektrik şebekesi. Ve DOE aktiviteleri (modeller de var) listesi

Offshore (denizüstü) şebeke planlanması, yatırımı, işletimi konusunda AB’ye yazılmış “Denizüstü şebele planlaması için ekonomik çerçeve raporu”. Rapordan hızlıca geçtim.

Ukrayna elektrik şebekesine saldırıda kullanılan yazılım çerçevesine “Crashoverride” ismi vererek açıklaması yapılmış. Dragos’un blogunda IEC101,104,IEC 61850 ve OPC protokollerini kullandığı, RTU(uzaktan kontrol noktalarında), devreleri açarak, merkezden gelen sinyalleri de dinlememelerini sağlıyor.

Shell, haftasonu elektrik sistemi kaynaklı yangın sebebiyle, Avrupa’nın en büyük petrol rafinerisini kapattı. Rotterdam’daki 404,000 v/g kapasiteli Pernis rafinerisindeki kapanma dizel ve düşük kükürtlü gazyağı fiyatlarını yukarı çekti. Petromatrix’e göre “piyasasa rafineri olayından öncede daralıyordu”

ABD [bu hafta], Venezüella’ya petrol satışını yasaklayabilir. PDVSA bu sene 87,000 v/g rafine edilmiş ürün aldı. Serbest piyasadan bulabilir, ama fiyatlara etkisi olacaktır.

Audi, VW’nin ana kazanç kalemi, 12 milyar $ maliyet kesintisi ile 2022’ye kadar elektrikli arabalara yatırım yapacak. Parayı Ar-Ge’den kesecek, yorum yapmamış ama dizel ArGesi ise ilginç olur.

Tesla 3 cep telefonu veya yoksa kartla açılıyor. Tesla iki farklı menzille geliyor, 220 mil veya 310 mil(EPA). AB’nin menzil ölçümleri traş, kendi arabanız için ABD’nin “EPA” rakamlarına bakın. 100km’ye 5.1 saniye.

Grafik

Dünya petrol üretimindeki BaR (Barrels at Risk – Riskte olan variller) – EnergyFuse

Brillante Virtuoso’nun boğazlardan Aden’e geçişi (Bloomberg)