21 Temmuz 2017

Akıllı sayaçlar ile 2 saniyede bir tüketim verisi ile evde izlediğiniz program bile bilinebilir, arka ışık değişiminden. New York’ta 52 MW talep düşüşü ve 17 MW dağıtık kaynak ile 1.2 milyar $ yatırıma gerek kalmamış (NWA-nonwires alternative). Düşey gaz koridorunda imzalar atıldı. Petrol gene sağlam düştü, OPEC’in Temmuz üretimi senenin rekoru. Bugün okunacak tek yazı Dijitalleşme(enerjide), referansları bile çok zamanımı aldı, ama değer. Otonom bir arada tekerlekli veri merkezi. İtalya’da LNGden gazlaştırma en yüksek dönemini gördü. Ücretsiz bir dergiden(sciencedirect) güzel makaleler var.

Özetler

Ev tüketimini 2 saniyelik aralar ile ölçen akıllı sayaçlar ile evde TV’de hangi programın izlendiğini bilmek mümkün. Dinamik arkaışığı olan LCD ile de mümkün. Makale de ekte.

NWA (Non wires alternative)-hatsız[yapmaya gerek bırakmayan] alternatifler. New York’da 52 MW talep düşüşü ve 17 MW dağıtık kaynak ile dağıtım şirketi 1.2 milyar $ trafo merkezleri güncellemesinden kurtulmuş. Bu tip NWA’lar tarifeleri de düşürüyor.

Sinopec, Çin, Asyanın en büyük rafinericisi, üretimini 4.62 mv/g’e çıkardı. Sinopec jeti arttırp benzini sabit tuttu, etilen üretimi de %2.4 arttı.

Çift taraflı çalışacak düşey gaz koridoru için Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Romanya mutabakat zaptı (MoU) imzaladı.

İtalya’nın toplam LNG sendout miktarı daha önceki zirve olan 27.6 mm3/günü geçerek 31.2 oldu.

Alman araba üreticileri VW, BMW, Audi, Porsche, dizel emisyon temizleyici sistemlerin fiyatlarını etkilecek şekilde rekabeti bozucu olduğu düşünülen bir anlaşma yapmış olabilir. Dizel skandalı hiç bitmiyor ya da bitirilmiyor.

OPEC’in Temmuz üretimi bu yılın en yükseği oldu ve petrol fiyatları tekrar düştü. OPEC üretimi 33 mv/g’e çıktı. İlk 6 aya göre 600,000 v/g daha fazla. Gerçi Suudi Arabistan’ın stokları Ocak 2012’den beri en düşük seviyede.

Fransa’da nükleer üretim 6 haftanın en üstünde. 2014-2015’in altında ama 2016’nın üstünde 41.6 GW üretim zirvesi görüldü. EDF Fransa da 58 nükleer reaktör üretiyor. 2016’da son 16 yıldır ilk defa nükleer üretim 400 TWh’in altına düşmüştü.

MOL, propylene oxide üretimi için Evonik ve thyssenkrupp ile anlaştı. Bu da polyether polyol üretiminde kullanılıyor ki yüksek değerli bir ürün, otomotiv, paketleme ve mobilyada kullanılıyor.

Dijitalleşme, Alman Energiewende (enerji dönüşümünün) bir sonraki adımı olacak. Kompleks bilişim sistemlerine enerji şirketleri “ülkenin en büyük bilişim projesi diyor”. Google yapayzekya talebin yüksek dönemleri ve yenilenebilir arzı tahminlerinde büyük potansiyel görüyor.

Venezuella’nın yabancı para cinsi rezervleri 20 yıldır ilk defa 10 milyar $ altına düştü. PdVSA Ağustos’tan yıl sonuna kadar 3 milyar $ ödeyecek. Venezüella, hafif petrolü kendi ağır petrol üretimi için inceltici olarak kullanıyor. Trump ülkeye yaptırım uygularsa, ABD’yi de etkiler diyor makale.

ABD’de de rafineri üretimi 17 mv/g ‘ün üzerine çıktı. Geçen seneye göre 400,000 v/g daha fazla. 3.çeyrekte ABD talebinin 20.3 mv/g olması bekleniyor. İthalat da düşünce, benzin stokları hızlı düştü.

Ücretsiz yenilenebilir dergisi :”Renewable Energy Focus”, ben Hollanda makalesini okudum biraz.

Pilot dağıtık enerji projelerini nasıl tasarlamak lazım? Pilotlara “varlık tabanlı ArGe” denmiş. “Demo projeler ticari ve teknik riskleri emekli[kaldırmak] etmekle ilgili”

Grafik

Otonom araç tekerlekli veri merkezi (Clean Energy Wire – Intel)