Elektrikte 3D: Dağıtıklık, Dekarbonizasyon, Dijitalleşme. ABD Enerji Bakanlığının bir ay içinde yayınlanacak raporunun sızan hali de çok ilginç. Ekvator OPEC kesintisini yerine getirmeyecek. Herkes petrokimyaya giriyor, bu kapasite fazlası kimya/plastik fiyatlarını 5 yılda ne yapar. Çin’de nisbi kuraklık, emisyonları ve “küresel emisyonları” da arttırabilir, ama yenilenebilir büyümesi kuvvetli. Enerji yoksulluğu raporu, Almanya hükümetine yazılmış, “borç affı” nedense yok. Raporda gelir dağılımlarına göre enerji harcaması grafiğini de bakılabilir. Almanya’da elektrik fiyatlarının gelişimi ve ABD şeyl bilgi haritası grafiklerde….Petrol yine canlandı gibi zayıf dolar olabilir.
Haberler
ABD Enerji Bakanlığı’nın yenilenebilirlerin tehlikeleri ve baz yük gerekliliğini anlatacağı iddia edilen rapor sızdırıldı.(Burada). Baz yük yenilenebilirden değil talebin artmamasından ve düşük doğalgaz fiyatlarından emekli oluyor. Rapor bu hafta yayınlanmayacak.
S&P’nin Küresel petrokimya fiyat endeksi geçen sene haziran’a göre %4.6 yukarıda, ama geçen aya göre %5.3 düştü: 873$/ton. Petrokimya sektörü 3 trilyon $’ın üzerinde bir sektör. Endeks etilen(-12.2%), propilen(+0.4%), tolüen, paraksilen, polyetilen(-4.8%) ve polypropilenden(-1.1%) oluşuyor.
Ekvator petrol bakanı Carlos Perez ülkenin “zor ekonomik durumundan” dolayı, 26,000v/g kesintiyi yerine getirmeyeceğini söyledi. Kamu borcu GSYİH’in %50si ve %7.5 bütçe açığı bekleniyor. Devlet şirketi PetroAmazonas 430,000v/g, Yabancı şirketler de 115,000 v/g üretim yapıyor.
Bilmeyenler için eskiden petrol aramacılarının bir sözü var “bir defa doğalgaz bulursan affedilirsin, iki defa bulursan kovulursun”. Jason Bordoff’a göre, LNG küresel enerji piyasalarını dönüştüren bir diğer aktör, ABD’de küresel gaz gücü olacak ve dünya enerji ticaret şekillerini değiştirecek.
MIT’teki röportajda muhabirin 3Dsi güzel: Decentralization (DAğıtıklık), Dijitalleşme, Decarbonization. Yoksa mülakatta dolu bir kavram yok.
NuScale Energy, küçültülmüş ticari küçük modüler reaktörler de(SMR) 50 MWx12 = 600MW proje değerlendirmede yani. Dünyada bu SMRlardan 50 farklı dizayn plan/geliştirme aşamasında.
Gazın geleceği karışık, elektrik üretimde kömürün yerini alsa da, yenilenebilirler geliyor. Petrokimyada girdi olarak petrol yerine kullanılabilir. Yeni realiteye herkes adapte olmaya çalışıyor. Avrupa gaz talebi 2040 ve 2020’de aynı olacak. Küresel artış Çin ve Hindistan’dan
Yenilikçi elektrik tarifelerine ihtiyaç artıyor. California 2019’dan itibaren çok zamanlı tarifeye(ToU) geçiyor. Yazının araştırma kaynağı da Brattle Danışmanlık raporu. Pik talebe etki, pik dışının pik fiyata oranı ile ilintili. Ama yenilikçi yöntemler: “Akıllı saatler programı” gibi, ama etki %2.5 gibi.
Yenilenebilir enerji geleceği, [fosile göre] malzeme yoğun ve büyük maden şirketlerinin bir kısmı emisyon hedefleri yayınlamadılar. Çok fazla metal ve NTE(nadir toprak elementleri) ister. FT, dünya bankası raporunda çevresel etkilerden bahsetmiş diyor. Rapor burada.
Kuveyt petrokimya’ya 8 milyar $ yatıracak ama Kuveytte değil. Paraxylen tesisi Bahreyn’de, ABD’de 750,000 ton/yıl etilen glukol, Kanada’da 550,000 ton propilen ve polipropilen, Güney Kore’de 400,000 ton propilen tesisi. Kaynak
Çin Nasdaq’ı ChiNext endeksi son iki yılın en dip seviyesinde. Nispeten kurak yıl olduğundan, kömür tüketimi ve emisyonlar arttı. Fakat yenilenebilir de hızlı. Rüzgar 2017 ilk yarıda, 2016Y1’e göre 12.9 TWh’den 20.1 TWh’e; Güneş 3.8 TWh’den 7.5 TWh’e çıkmış.
Portekiz’de Alto Rabagao barajına 840 yüzer güneş paneli konuldu. Güneş paneli toplam gücü 220 kWp. Dünyanın ilk hidro-güneş santrali olmuş.
Enerji yoksulluğu, yüksek enerji fiyatlarından, hanehalkı borçlarından, kötü yaşam koşullarından, ve genel gelir yoksulluğundan etkileniyor. İçinde “borç affı yok”. 4.maddede ise Almanyada artan enerji maliyetlerinin yoksulluğu arttırdığı sebebi ise hükümet [yenilenebilir politikaları okunur] gibi olmuş
Grafik
ABD’de şeyl üretimi (Bloomberg)
Almanya’da ortalama elektrik faturası-Yıllık 3500 kW (Fighting Energy Poverty)