Serkan’ın hafta ortası yorumu burada. Çin’in elektrikli araba kararı gerçekleşirse oyun değiştirici olur. Çin Almanya gibi kendi ölçek ekonomisini oluşturarak “mobilitywende” yapabilir. Elinde zaten tüketemediği fazla elektrikte var. Bakalım….
Haberler
Gelecek seneden itibaren Çin’de araç satışı yapan firmalar, satışlarının %8’ini elektrikli araba olarak yapmak zorunda kalabilir. Hedefi tutturamayan çok satandan kredi alacak. Ford, Çin’de ilk hibriti gelecek sene, Volvo 2019’da %100 elektrik arabalara başlıyor. Yeni elektrikli arabalara 8000$’a kadar sübvansiyon veriliyordu.
Çinko tüm dünyada 4. en çok madenciliği yapılan metali. Yılda 14 milyon ton çıkarılıyor. EnZinc firması lityum’dan %30-50 daha ucuz, %30 daha hafif çinko tabanlı pil üretmiş. Lityum çok aktif, çinko pasif.
ABD’de kömürde yönetici ve işçi arasındaki maaş oranı artmış. Kamyoncuların maaşı %15 artarkan (2004-2016), yöneticilerin %60 artmış. Şirketlerden Peabody 2012-2014 arası 2 milyar $ değer kaybederken de, yöneticilerine 75 milyon $ ödemiş.
Petrol fiyat şokları ABD’deki 2.dünya savaşı sonrası 11 resesyonun 10’undan önce gerçekleşmiş(öncü gösterge). Piyasadan eksilen her 1 milyon varil, 5$ artık demekmiş varilde(yazıda böyle). Eğer Suudi’lerin petrol arzında bir duraksama olursa ve petrol fiyatları %100 artarsa ABD GDP’si %5 düşer.
ABD’li Philips 66 “bundan sonra para benzinde değil, boru hattı ve kimyasalda” demiş. Verimlilik sebebi ile daha az ulaştırma yakıt talebi göreceğiz.
Çin ulusal petrol şirketi (CNPC), ilk ham petrolünü Myanmar-Çin boru hattına yükledi. 770 km boru hattında 1150 m3/saat hızla boru hattında ilerliyor. Boruhattının Çin ucunda 260,000 v/glük Anning rafinerisi var.
Colombia Üniversitesi çalışmasına göre ABD’de faizlerin artması, petrolcülerin verimlilik kazançlarını götürebilir. “Düşük faiz, şeyl’e önemli bir katkı verdi”
Grafik
EIA’in petrol istatistiklerinin 8 haftalık gelişmi (@digstic)