Yorum
Serkan Şahin, Thomson Reuters Londra’da Petrol Analisti ve öngörü çalışmaları yapıyor. Petrol piyasası konusunda şahsi fikirleri benim için önemli. Şahsi fikirleri: “Geçtiğimiz hafta İran’ın petrol üretim rakamlarında kendisinin biraz farklı rakamları olduğunu, İran’ın hedeflediği üretim rakamına ulaşmasının daha çok zaman alabileceğini, venezüella riskini piyasaların yönetebileceği, kasırganın da ihtimali ile ilgili olarak dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi. OPEC Cezayir’den sonuç çıkması konusunda kötümser olduğunu ama Suudilerin de üretimi bu seviyede tutması zor diyor.”. Bu Pazartesi ingilterede resmi tatil, haftaya Pazartesi de sanırım ABD’de.
Bilgiler
Saxo Bank Emtia Stratejisi Yöneticisi Ole Hansen, alımların %80’inin short pozisyonların kapatılması için yapıldığını, eğer WTI $46.50 altına düşerse bu “long” pozisyonların da tasfiyesini bekliyor. Yani 46.50$ altı WTI gene 40’lara doğru yol alır.
VW, 2025 gibi tüm modellerinin plug-in hibrit modellerini de sunacağına söz verdi. BMW’de. Hyundai 2020 gibi 8 adet plug-in hibrit ve 2 elektrikli araç sözü verdi. Toyota bu sene plug-in Prius’un menzilini iki misline çıkarıyor. GE, Chevrolet Volt plug-in hibrit kullananların yolculuklarının %90 ve millerinin %65’i elektrikliymiş. Volt tek şarj ile 80 km gidiyordu.
ABD’de bir çok yatırımcı uçan arabalara para yatırmıştı. Atlantiğin diğer tarafında ise Airbus’un 2017 gibi sürücüsüz uçan taksileri test edeceği haberi CNBC’den geldi. Otonom sürüşün bir adım ötesi ve geleceği parlak
Ural – Brent farkı -2.55$’a kadar düştü.Geçtimiz 3 ayda bu seviyenin üstünde -2.2 $/v civarlarındaydı
Saudi Aramco, Üstakış Müdürü,(Upstream) şirketin petrol geri kazanım oranını %50’den %70 çıkarma hedefi olduğunu söyledi. Yani bu tarafta da verimlilik devrede.
Tanzanya’da 30 milyar dolarlık gaz sektör yatırımı bekleniyor. Ülkenin güneyinde Lindi’de bir LNG sıvılaştırma tesisi yapılacak. Yatırım ortakları Statoil, Shell, Mobil, Exxon, Pavilion, Ophir. 57 tcf = 1.6 tcm gaz rezervi var. Benim de memleket sayılır.
Indian Oil, LNG fiyatlarını düşük bulmuş, önümüzdeki 6 ayda her ay iki kargo daha almayı planlıyormuş. Geçen sene ise sadece 9 kargo almışlar.
Irak gazı mevcut hat üzerinden İran’a oradan da Azerbaycan’a, oradan da TANAP’a akabilir denmiş. Azerbaycan’daki IAEE konferansında.
Norveç’te işçiler ABD’dekilerden çok daha iyi ücret almalarına rağmen grev ve olayların arkası kesilmiyor. “Norveç tarafında kuyu açmak, İngiltere tarafından iki misli pahalı”. Ortalama işçi senede 180bin$ kazanıyor. KPSS şartı da yok.
Çin’in sadece petrol değil, bakır ithalatı da 17 ayın dibini görmüş.
İstatistik
ABD soğutma ihtiyacı (CDD – cooling degree days), 2016’da %12.1 uzun dönem ortalamasının üzerinde oldu.
2015’te ABD’de satılan her 150 arabadan birinde priz ve pil vardı.
Chevrolet Bolt $37.500’a satışa sunulacak. 320 km menzili var
Türkiye’de üretilecek ilk hibrit’te ekimde Toyota tarafından piyasaya sunulacak. Satış fiyatı 90bin TL.
ABD’de 90.000 benzin istasyonu var.
Ortalama Amerikalı 11 senede arabasını değiştiriyor.
Bir şarj istasyonu 3.000$-7.500$’a mal oluyor.
Kitap Özeti
Powerhouse, America, China and the Great Battery War
Yazar Steve Levine, @stevelevine
Part 1 : Bölümler 1- 6
|
Steve Levine’in çalışmaları gerçekten takip edilmesini tavsiye ettiğim çalışmalar. Uber ile ilgili Quartz’da yazdığı son yazı ardından da oldukça twitter alemini sallamıştı. Bu kitap ise otomobil için pil üretimini anlatmakta, hızlı ve akıcı bir kitap, yeni dönemi anlamak için okunmalı.
Olay dizisi 2010 yılının yaz aylarında Çin Bilim bakanı olan Wan Gang’ın Argonne laboratuvarlarının pil bölümünü ziyaret etmesi ve pil bölümü başındaki Jeff Chamberlain’in niye bunu dert edindiği ile başlıyor.
Wan Gang’ın yıllarca Audi’de çalıştıktan sonra Komunist parti üyesi olmadan Bakan olan ilklerden biri (1950’den beri). Hu Jintao Wan’dan elektrikli arabalar konusunda bir politika geliştirerek Çin’i dünyanın bir numarası yapmasını istiyor.
Bu sebeple Wan’ın ziyareti Argonne yetkilileri tarafından basit bir ziyaret olarak görülmüyor. Çünkü arabalardaki pillerde kullanılan Lithium Ion’un NMC(nickel, mangan,cobalt) teknolojisi Argonne’da geliştirilmiş bir teknoloji. Bölüm sonunda NMC 2.0 ile de konular gündeme geliyor.
İkinci bölümde Fransız bakanın “elektrikli otomobil savaşı” sözü ilginç. Bölümde Wan’ın neden Argonne’a alındığı anlatılıyor. Aslında Lithium Ion pil pazarını japon ve koreliler (%43,%23) kontrol etmesine rağmen Argonne’un geliştirdiği NMC’nin önemli olmasının altı çiziliyor.
Argonne laboratuvarlarının kuruluşu 1942’ye dayanıyor ve adını Fermi yerine yakındaki yerel bir kasaba olan Argonne’dan alıyor. Şu anda 16.59 km2 alan kaplayan komplekste pil bölümü 1951’de tamamlanan 205 numaralı binada.
Pil’in tarihine kısaca değinilen kısımda 1799’Da Volta’nın ilk pili icad ederek elektrik çağını başlattığı söyleniyor. Pil için iki iletken ve bu iletkenler arasında iyon değişi için bir çözelti/elektrolit bir materyal olması gerekiyor. 1859’da da Gaston Plante şarj edilebilir kurşun asit pillerini icad ediyor. 1966’da da Ford elektrikli arabayı geri getirmek istedi. Ozaman S
Stan Wittingham isimli bir bilim adamı, Lityum iyonlarını elektrokimyasal olarak oda sıcaklığından bir elektrod’dan diğerine taşıyabildiğini gördü. Bu tekrar şarj demekti. Exxon hemen Wittingham’ı işe aldı (O yıllarda petrol bitecek korkusu ile petrol şirketleri böyle yararlı işlerde yapıyordu). Exxon Wittingham’ın pilini promosyon olarak güneş pilli bir saatin arkasında bozuk para şeklinde dağıttı. Sorun şu ki, pili daha büyük yapmaya çalıştıklarında alev alıyordu.
Asıl karakterlerin başında ise John Goodenough geliyor. Zor bir karakter. Ama Wittingham’ın pilini daha farklı yapabileceğini düşünüyor. Sülfit elektrot yerine metal oxitleri deniyor. 1980’de de, Oxford’a geldikten 4 yıl sonra, Lityum-kobalt-oksit pilini yapıyor. Bu ise bugün kullandığımız laptop-cep telefonlarını mümkün hale getirdi.
Mike Thackeray ise ikinci en önemli karakter. NMC teknolojisinin baş mucidi. Güney Afrikalı olan Thackeray, Güney Afrika’nın Zebra denilen eriyik pillerini icat ederek başlıyor. Thackeray Güney Afrikadaki ortamda kalmak istemiyor ve Goodenough’a Oxford’a yazıyor, o da çalışmaya çağırıyor. Thackeray’ın farkı da LiMn2O4, Yani Mangan oksit tabanlı bir lityum pil yapısı deniyor. Kimse başta inanmasa da deney sonucu daha ucuz bir katode (elektrot) elde ediyor. Thackeray ile Goodenough kimin fikri olduğu konusunda anlaşmazlık yaşasa da ikisi de uzlaşıyor. İlk isim Thackeray.
Tarih
16 Aralık 1971 – Milliyet