“Geçen yıl Çin, ABD’den iki kat daha fazla elektrik üretti, 12,6 kat daha fazla çelik ve 22 kat daha fazla çimento üretti. Çin’in tersaneleri ABD üretimi ihmal edilebilirken dünya üretiminin %50’si. 2023’te Çin 30,2 milyon araç, ABD’de üretilen 10,6 milyondan neredeyse üç kat daha fazla. Talep tarafında, geçen yıl Çin’de 26 milyon araç satıldı, bu da ABD’de satılan 15,5 milyondan %68 daha fazla. Çinli tüketiciler, ABD’de satılan 144 milyonun üç katı olan 434 milyon akıllı telefon satın aldı. Bir ülke olarak Çin, ABD’den iki kat daha fazla et ve sekiz kat daha fazla deniz ürünleri tüketiyor. Çinli alışveriş yapanlar iki kat daha fazla harcadı. Amerikalı alışverişçiler olarak lüks ürünler.”
Şili’de iletim hattındaki sorundan dolayı 8 milyon kişi elektriksiz kaldı. ISA InterChile S.A’nın hatları. Son 15 yılın en kötü hadisesi.
“İlk enerji geçişi, Abraham Darby adında bir metal işçisinin kömürün ahşaptan “daha etkili bir demir üretimi aracı” sağladığını anlamasıyla 1709’da başladı. Ve takip eden “geçiş” en az bir yüzyıl boyunca gerçekleşti. On dokuzuncu yüzyıla “kömür yüzyılı” denilse de, enerji bilgini Vaclav Smil, kömürün yirminci yüzyılın başlarına kadar geleneksel biyokütle enerji kaynaklarını (ahşap ve mahsul artıkları gibi) geçmediğini gözlemledi. 1859’da batı Pennsylvania’da keşfedilen petrol, 1960’larda dünyanın en iyi enerji kaynağı olarak kömürü geçecekti. Yine de bu, küresel olarak kullanılan mutlak kömür miktarının düştüğü anlamına gelmiyordu – 2024’te 1960’lardakinin üç katıydı.”
Geçen haftanın en ilginç haberi buydu sanırım. California yangının sebebi, bir elektrik hattındaki akım artışının kullanılmayan bir hatta kıvılcım oluşturması. Daha teori ama araştırılıyor.
Hindistan’ın gaz tüketimi artmak zorunda ve yarısı ithalat. 2023’deki %6’dan 20230’daki %15’e gazın payını çıkarma niyetleri var. Hindistan hali hazırda 20 milyar $ enerjiyi ABD’den alıyor. Bunu 35 milyar $’a çıkaracaklar. Geçenn sene Rusya’dan 630 milyon varil, ABD’den de 65 milyon varil aldılar.