15 Mart 2018

Özetler

Statoil’in yeni adı Equinor oluyor. Yani eşitlik ve dengeye “nor” eki ile bir İskandinav süsleme yapılmış. Şirket yatırımlarının %15-20sini karlı yenilenebilir ve düşük karbonlu çözümlere aktaracak ama ne zaman? 2030 gibi.

1920’lerde ABD’de elektrik şirketleri buzdolabı satışlarını arttırmak için de ArGE, pazarlama işleri yapıyorlardı. ABD’de yine 1920’lere dönüş, AEP Ohio ile DNV GL müşterilere çok verimli ULC (çok düşük soğutma) buzdolaplarına geçmeyi teşvik ediyor.

Latvia’lı Aeronos’un drone’u rüzgar türbin kanatlarına bir sıvı sıkarak buzlama önleme, böcek, temizlik işlemleri yapıyor. Güneşte drone’lar infrared resimleme için kullanılıyor. Drone’lar yenilenebilir işletme maliyetlerini düşürüyor.

Venezüella petrolüne ABD yaptırımlarına uzmanlar karşı. Büyük ihtimalle borcunu ödeyemeyecek. Petrol şirketi PDVSA, sosyal bir sektöre döndü ve hükümet alabildiği her doları aldı. Son 4 ayda PDVSA ABD’ye 400,000 v/g petrol ihraç etmiş. Rusya ve Çin daha çok müdahil olmak istiyor

ABDli metallurjik kömür üreticisi Corsa Coal Corp, 2017’de 811.905 ton kömür sattı. 2017-2019 arasında bunu iki misline çıkarmak istiyor. ABD tarife kararından pozitif etki bekliyor.

Enerji depolama Avrupa konferansının ilk gününde, şebeke mi arttırılsın, depolama mı gelsin sorusuna cevap, ortadan gidin.Doğru soru “enerji altyapısı ile esneklik opsiyonlarının hangi oranda birleştirilmesi daha iyidir”

ARPA-E’de de elektrik ulaştırma konuşuldu. İki kişilik elektrikli uçak 3 saat uçabiliyor. Uçaklarda verimlilik önemli olacak “lift-to-drag” oranı %20 iyileştirmek, enerji tüketimini %35 azaltıyor. Ulaştırmada ise elektrikli ve otonom araçta faydalar katlanıyor.

Avrupada benzin fazlası çıkınca, tankerde depolama arttı. Traderlar Avrupa kıyıları açıklarında gemilerde tutuyorlar. Sadece bu hafta enaz 3 tane 90,000ton tanker 60 güne kadar benzin depolamak üzere kiralandı. Gunvor 3 tane kiralamış.

AB-ABD ticaret savaşı çıksa hangi sektörler etkilenir. AB28’in ABD’den ithalatında 28 milyar € elektrik üretim ekipmanı, 11 milyar € arabalar, 7.6 milyar € petrol ve ürünleri var.

ABD ilk defa açık olarak Rusya’yı ABD enerji altyapılarını hack etmeye çalışmakla kınadı. Mart 2016 veya daha öncesinden başkayan faaliyetler ile çok katmanlı saldırılar var.

Florida Power&light 74.5 MW güneş santraline 10 MW/40MWh pil ekledi.

Asya spot LNG’lerinin Avrupa’ya göre premium’u 1$/mmbtu’ya düşünce hem ABD hem Rusya LNG’si Avrupa’ya yöneldi.

2017’de enerji sistemleri de dahil SCADA sistemlerini tehdit eden saldırıların değerlendirmesi, rapor olarak.