Çin’de 16 GW kapasiteli Baihetan hidroelektrik santrali su tutmaya başladı. Yıllık üretimi 60.2 TWh olacak santral, Çin’deki Three Gorges barajından sonra dünyanın 2. en büyük barajı olacak.
Suudi Arabistan 7 anlaşma ile ülkeye 3670 MW güneş kapasitesi eklemeyi düşünüyor. Fiyatlar arasında 1.04 c/kWh de var. Enerji bakanı AbS(Abdülaziz bin Salman)’ göre bu ve yeni gelişmeler 2030’da 1 mv/g petrolün yerini alacabilir. Bakan “bazı yıllarda 5-7 GW yıllık güneş kapasitesi göreceğiz” dedi.
Geoengineering denen, atmosfere parçacıklar saçarak soğutma yaratma çabalarında havaya tebeşir tozu ve deniz suyu püskürtme gibi çalışmalar zaten yapılmış. Mart 2020’de Avustralya’da Great Barrier Reef üzerine sprey şeklinde deniz suyu püskürterek tuz parçalarıyla ile daha yansıtıcı bir atmosfer denenmiş.
RBC’ye göre ABD-İran görüşmeleri iyi gidiyor ve Cuma günü bazı önsonuçlar çıkabileceği gibi, gelecek haftalarda önemli miktarda İran petrolü (beklenti 2021 2.çeyrek) piyasalara gelebilir. Hindistan’ın aydan aya ham petrol ithalatı da, covid19 sebebiyle düşmeye devam edebilir.
Çin’de hanelerin sadece %1.9’u kömür kullanıyor. Çin’deki toplam araç sayısı da 360 milyona yaklaşıyor. Araba emisyonları Pekin’deki hava kirliliğinin %45’inden, Şangay’ınkinin %30’undan sorumlu. PM2.5 parçacık hava kirliliği Çin’de 2019’da 1.42 milyon erken ölümün sebebi oldu. Hindistan ve Çin, hava kirliliği ölümlerinin yarısından sorumlu. Çin’in en verimli 100 kömür santrali ortalama 1 kWh için 286 gr kömür tüketiyor.
ABD’de demokratların verdiği kanun taslağına göre ülkede kendi haline bırakılan petrol kuyularının kapatılarak metan emisyonlarının önlenmesi için 8 milyar $’lık bir paket önerildi.
Hindistan’ın en büyük termik elektrik üreticileri NTPC(devlet) ve Adani sadece yenilenebilir yatırımı yapmıyor aynı zamanda dağıtım şirketleri alıyorlar. Hindistan’da şirketler kendi dağıtım şirketlerine uzun dönemli anlaşmalar ile satabiliyor. NTPC meritte yer bulmak için pahalı termal üniteleri ucuz yenilenebilir ile paçallayarak satıyor. Fakat dağıtım şirketleri elektrik üreticilerine para ödemiyor. Yani hem dikey bütünleşik yapı hem yenilenebilirler kömürün yaşamını uzatıyor olabilir.
Net sıfıra geçtikçe rekor miktar bakıra ihtiyaç olacak. 2030’a kadar 10 milyon tona kadar arz eksiği olabilir. Bakır cevherlerinin %65’i su riskleri olan bölgelerde.
Türkiye’ye ithal edilen çelik hurda fiyatları $8.9/ton artarak 432.4$/ton’a çıktı. Marmara’da bir çelikhane (mill) iç piyasada 625$/ton (kdv hariç) satış yaptı. Biga’daki bir diğer çelikçi de 610$/ton’a satış yaptı.
Reuters’in gördüğü ABD Ulaştırma Bakanlığı emailine göre Biden paketinde 100 milyar $ tüketici araba değişim programların (consumer rebate), 15 milyar $ 500,000 şarj noktasına, 20 milyar $ elektrikli okul otobüsleri ve 25 milyar $ sıfır emisyon transit araçlara harcanacak.
Dünyadaki petrol talebinin %10’u yakılmayan plastik, asfalt, kimyasallar gibi ürünlere gidiyor. Suudi Arabistan’ın petrol üretimi de 2.8 $. Suudiler CCS (karbon yakalama ve saklamada) bir araştırmaya göre petrol kuyularında 5-30 milyar ton karbondioksit saklayabilirler. Suudiler 2030 gibi elektriğin %50sini yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi planlıyor ayrıca 2030’da en büyük hidrojen ihracatçısı olmayı planlıyorlar.
GDP artışına göre emisyon düşüşlerini inceleyen metodolojide , “mutlak ayrışma(absolute decoupling)” kavramını 4 aşama ile tanımlamışlar.2 tanesi: 2005-2019 arası ülkede düşen ve tüketimden düşen emisyonlar olmalı. Belki de en ilginci tüketim emisyonları ve bölgesel emisyonlar kısmı