22 Ocak 2021

Asya’da rekor LNG fiyatları gevşedi. Sebepleri Japon, Kore ve Çin’de panik alımlar bitti, Kuzey Asya’da nispeten daha ılık hava beklentisi ve daha fazla spot kargo piyasaya sürüldü. Pakistan’a 10.22$/mmbtu’ya teklifle LNG satacak olan ENOC vazgeçmişti, Pakistan şimdi 8$/mmbtu’ya kargo buldu.

Petrol fiyatları Çin’deki Covid vakaları ve ABD’de stok artışları ile düştü. ABD ham petrol stokları 1.2 milyonvaril azalma yerine 4.4 mv arttı.

Elon Musk, karbon yakalama konusunda en iyi teknolojiye 100 milyon $ ödül verecek gibi. O da emisyonları tutturmadan ümidi kesmiş demek. uyanıklar ağaç resmi gönderip para talep etmiş. Ama Musk, ultra-büyük endüstriyel ölçekli bir şey diye cevap vermiş.

ABD’de ulaştırma bakanının konuşmasında, 2030’da yarım milyon şarj istasyonu kurmak için fonlamaya çalışacağını söyledi. McKinsey’e göre gereken şarj noktası sayısı 2025’de 5-9 milyon. 2030’da bunun 3 katı. Fakat bu altyapı da hızlı şarj 30,000$ ve yatırımcılar bu parayı şarj edenlerden çıkaracak.

Araba sektörü daha fazla yazılıma gömüldükçe, arabalardaki ana problemlerde yazılıma kayıyor. WSJ’ye göre VW’in ID.3’ünde güncelleme, görüntüleme sebebi ile tüketicilerin 100lerce yazılım böceğine maruz kalmasına sebep oldu. Artık yazılım çok daha önemli

Temiz enerji hisselerinde bir balon var. Balonlar ne zaman patlar? Ucuz para çekilince.

Nikelde elektrikli arabalar sebebiyle Mart’tan bu yana fiyatlar %70 artarak 18410$/ton’a çıktı. Wood Mackenzie analisti, fundamentallerla alakası yok, elektrikli arabalar çılgınlığı demiş. Nikel’in %8’i pilde kullanılıyor, 2/3’ü paslanmaz çelikte. 2040’da nikelin payı %32’ye çıkabilir. Ve bir çok yeni nikel üretim projesi geliyor.

Çin’in ABD’den nadir toprak metal cevher ithalatı 2020’de %54 artmış.

ABD’de geçen hafta benzin yıldan yıla %6.3 aşağıdaydı. Gelecek haftalardaki eğrinin durumu önemli.

Image

21 Ocak 1865’te Edwards Roberts, 3.5 kg barutu 140 metre yerin altındaki kuyuda patlatarak bir kaç varillik üretimi 40 varil/güne çıkarmış. Enes El-Hacı’ya göre bu fracking-çatlatmanın doğuşu

Biden iktidarı federal kurumlardan “karbonun sosyal maliyetini” güncellemelerini istedi. Bu rakam düzenlemelerdeki fayda maliyet analizleri için kullanılıyor. 30 günde geçici, niha olanı da Ocak 2022’de gelecek.

Dünya alüminyüm üretimi %2.5 artarak 65.3 milyon tona ulaştı. Çin 45 milyon ton/yıl kapasite sınırına çok yakın.

Reuters Graphic

Çin’de yerin yaklaşık 600 metre altındaki altın madeninde mahsur kalan madencileri kurtartmak için çalışmalar devam ediyor. 30 saat boyunca olayı bildirmeyen 2 görevli görevinden alındı. 11 kişi canlı, 1 ölü, 10 kişiden haber alınamıyor.

Goldman Sachs’a göre teşvik paketi, ABD petrol talebini 2021-2022’de 200,000 v/g arttıracak. Yönetimin İran konusunda aceleci olmaması da petrol fiyatlarında görünümü pozitif etkiliyor. ABD dolarının zayıflaması da petrol fiyatlarını etkileyecek.

ABD’de istihbarat kurumları iklim değişikliğini acil bir ulusal güvenlik önceliği olarak belirlemelerine rağmen pratikte birşey yapmıyorlar. Biden ekibi de iklim değişikliğini acil olarak tanımladı, şimdi istihbarat kurumlarının bu sorunu nasıl ele alıp değerlendireceği, söylemden öteye nasıl geçileceği merak ediliyor.

Scientific American’a göre ABD’de emisyonların %10.3 düşmesi 2.dünya savaşından beri en büyük yıllık düşüş. Fakat Rhodium’un raporuna göre politikacılar birşey yapmazsa 2021’de emisyonlar hızla artacak. 2020’de kömürden elektrik %19, sanayi emisyonları %7 düşmüştü.

Güney Kore’nin hurda çelik ithalatı, 2020’de 20 yılın en düşüğünü gördü. 2019’a göre %32 düştü. Yıldan yıla düşüş Aralık’ta da devam ediyor.

Makale – ABD’de yeni LNG ihracat terminallerinin kısıtlanmasının Kuzey Amerika doğalgaz piyasalarını nasıl etkileyeceğini dair makale, baş yazar Baturay Çalcı

Image

Makale – Elektrikli arabalar ve yüksek talep günlerinde şarj

Yenilenebilire hazır elektrik piyasalarına mı ihtiyacımız var?