1 Aralık 2020

İskoçya’da 300 eve 100% hidrojen verilmesi için başlatılan H100 Fife projesine yeşil ışık yakılmış. Ofgem 18 milyon pound’a kadar destek olacak.

Amerikan enerji topluluğunun yılın enerji kitabı ödülü “Leah Stokes’un Short Circuiting Policy” kitabı. Diğer adaylar

OPEC üyeleri arasında beklendiği gibi bir anlaşma olmayıp toplantının 3 Aralık’a ertelenmesi petrolü olumsuz etkiledi. Drama devam ediyor.

Bakır 7 yılın en yükseğindeyken, altın 1800$/oz’un altına düştü. Ekonomik büyüme ve risk emtiaları arasındaki ayrıklık. Sanayi metalleri yükseliyor, değerli metaller düşüyor.

Goldman Sachs bakırda çok boğa. 12 aylık fiyat hedefini 7500$’dan 9500$’a çıkarmış. Bakır 2011’de 10170$’ı görmüştü. 2022 ilk yarı da rekor tazeleyebilir.

Eagle Ford’da EOG’nin kuyu maliyet düşüşü sanırım yıldan yıla %7. 10 yılda yarıya düşer. 2030’da şeyl maliyeti 20$/v?

Goldman Sachs, petrolün de 2021’de 65$/v’e doğru çıkmasını bekliyormuş. “A kaynaklı büyük geri sekme-rebound”. OPEC’de yeterli anlaşma olmazsa modellerini 5$/v aşağı ayarlamışlar.

Enerjide yeni küresel güçler:4 kayınçolar Enel, Iberdrola, NextEra,Oersted

Petrol şirketleri ile kıyaslayınca piyasa değerleri de yüksek

ExxonMobil 2020 4.çeyrekte 20 milyar $ zarar yazıyor ama bunlar daha çok kuru gaz varlıkları. Bu petrol sektöründeki en büyüklerden. Fakat varlıkları verdi/sattı değil, değerinden düştü. vergi avantajı var mı acaba.

Texas’da rekabetçi yenilenebilir enerji bölgeleri (CREZ)’de yeni iletim hatlarının karşılaştığı zorluklar konusunda bir araştırma raporu

Pil fiyatları düşüyor denmiş ama Tesla Powerwall2 fiyatları daha çok yukarı gidiyormuş.

Belçika’da Federal İklim Bakanı karbon vergisi istemiş ve tartışma başlamıştı. Yazıdaki sayılar faydalı. Belçikada ortalama hane 3500 kWh/yıl tüketiyor. Gaz 194 gr CO2/kWh. Petrol 2.3 kg/litre, dizel 2.64 kg/litre

20 Nisan 2020’deki -37$ negatif petrol fiyatının kaybedeni belli kazananı arıyorduk. Vega Capital Londra’ya dava açılmış ve oynaklık sebebi gösterilmiş. Kontratları hızla satıp, TAS’yi düşürmeye çalışmış.

Çin’de yerel kömür fiyatları tekrar yükselişte. Kazalar sebebiyle kapatma, Avustralya kömürüne yasak ve tekrar soğuklarla hızlanan termik santral tüketimi

California doğalgazın yeni binalarda kullanımı yasaklanmıştı. Görüş olarak “bu neden felaket bir fikir“. Hem iklim değişikliğine o kadar etki yapmıyor hem de tüketici maliyetlerini yükseltiyor. Vergi ile halk karar versin diyor.

Japonya’da covid etkisini elektrik tüketiminde göstermiş. %1.8 Tokyo talebinde düşüş. Yani Tokyo’nun tüketimi de Türkiye’nin %80’i kadarmış.