5 Haziran 2018

ABD, OPEC üyelerinden bazılarından petrol üretimini 1mv/g arttırmasını istemiş. Permian’dan dışarı petrol çıkarmak 2019 3.çeyreğe kadar zor olacak. Eğer AB 2050’de tüm araçların sıfır emisyonlu olmasını istiyorsa en geç 2035’te tüm satışlar sıfır emisyonlu olmak zorunda. Kasırgalar sebebiyle, Teksas’ta rafinerilerde kapasite artışından vazgeçildi. İngiltere’de 22 Nisan’dan beri her gün benzin ve dizel fiyatları artmış, zayıf pound ve artan fiyatlar. Kakao üreticileri OPEC pardon OCEC olma yolunda. Daimlerin elektrikli EQ serisi gecikecek

Özetler

Mevcut Permian’dan dışarı petrol çıkarabilme kapasitesi 3.1 mv/g. Üretimin 300,000 v/g altında. 315,000 v/g demiryolu kapasitesi var fakat çatlatma kumu için de kullanılıyor. 2019 3.çeyreğe 3 boru hattı planı var: Gray Oak, EPIC midstream ve Cactus II. Tarihe dikkat 2019 3.çeyrek!

AB’de ulaştırma sektörünün sıfır emisyonlu(ZEV) olması sera gazı emisyonlarında %60 azaltım demek. 2050’de 100% ZEV için 2035’te tüm satışların elektrikli araba olması gerekir. Doğrudan saf elektrikli arabalara odaklanılmalı. 2050’de +4,7mv/g petrol tasarrufu olur.

[Rapor] Dairesel ekonomide malzemeleri daha geri dönüşümlü, temiz teknolojiler ile kullanırsak elde edilebilecek kazançlar da belirtilmiş.

Kasırgalar sebebi ile Motiva Enterprises Port Arthur Teksas’taki rafinerisine kapasite eklemekten vazgeçti. Port Arthur rafinerisi 603,000 v/g işleme kapasitesine sahip.

ABD hükümeti, OPEC üyelerinde bazılarını ve Suudi Arabistan’ı arayarak üretimi 1 mv/g arttırmalarını istedi. Talep cumartesi günki 3lü Kuveyt toplantısı öncesinde gelmiş. Gözler 22-23 Haziran’da Viyana’da yapılacak OPEC toplantısında.

Kakao üreticileri OPEC’in adımlarında. Yıllarca fiyatı km öteden Londra ve New York’taki traderlar belirledi. Fildişi sahilleri ve Gana bir strateji belirledi, üretimi koordine edecekler. Geçen sene hasat iyi olunca,fiyatlar düşmüş, hatta Fildişi elektrifikasyon projelerini hayata geçirememiş

Trump’un kömür ve nükleere yardım etme planına Beyaz Saray enerji yardımcılarından açıklama geldi, gerçek teklif aylar alabilir, herşey masada ama net bir anlaşma yok.

[FT$] İngilteredeki sigorta ve yol hizmetleri şirketi RAC’a göre petrol fiyatları Mayıs’ta son 18 ayın en hızlı artışını gördü.Hem petrol artışı hem de dolara karşı değer kaybeden pound, çileyi arttırdı. Petrol ve dizelin fiyatı 22 Nisan’dan beri her gün artmış.

Almanya’da sol parti, kurulacak kömür komisyonunda doğu Almanya’dan temsilci eksiği olduğunu söyledi. Daimler’in hırslı “EQ” serisinde tekik ve pil sorunları yaşanıyor. S sınıfının elektriklendirilmesi de uzun sürecek.

[Rapor] ABD’de eyaletlerin şebeke modernleştirmelerindeki duruma dair rapor.

Grafikler

ABD Enerji bakanlığının verilerine göre Terawatt saat üretim başına gereken malzeme miktarı (Forbes)