28 Mart 2018

Bugün Vox’daki ABD kapasite piyasasındaki gelişim basit ve anlaşılabilir olarak anlatmış. Dallas Fed’in enerji anketi sonucunda 2-3$/v maliyet artışları gözüküyor, yani %4 desek ABD enflasyonunun 2 misli gibi. Çin borsası ile ilgili 1980’lerde Nymex petrol kontratlarına “bir dişçi için para kaybetme yollarından biri” diye aşağılama olmuş. Almanya’da 2030’larda da kömür yakılacak. ABD’de otomotiv üreticileri EPA’dan emisyon standartlarını geri aldıracak ama California kendi kurallarını belirleyebilir. Suudiler ve Japonlar 200 GW güneş kuracak. Paylaşımlı otonom elektrikli araçlar taksi maliyetlerini 10’da 1’e düşürebilir.

Özetler

Vox’daki ABD’deki kapasite piyasası yazısı kömür ve nükleeri korumak ve sistem güvenliğini arttırmak için kapasite mekanizmaları hamlelerini, sonuçları ve yeni etkilerini anlatıyor. Bu arada yatırımcıların da aslında rekabet değil “güven” tarafında olduğuna değinmiş.

Almanya’da otomotiv sektörü tüm sanayi üretiminin %22si, Fransa’da %9 İtalya’da %8. Almnaya’da 800,000 kişiyi istihdam ediyor. Fransa sınırındaki Homburg’da(o ile) 60 yaşındaki dizel enjektör fabrikasında 4500 istihdam var. Elektrikli araba endişelendiriyor.

[Nature Makale] ABD enerji sistemindeki 1985-2014 arası öngörü hataları ve 1949-2014 yıldan yıla oynaklık değişimlerine bakan çalışmada, son 10 yıldaki öngörülememezlik ve oynaklığın daha önceye göre arttığını söylüyor. Özellikle şekil 3-4’e bakılır.

Kuzey batı Avrupa’da düşük kalorili gaz (L-gas) doğalgaz piyasasının önemli kısmı. Bu L-gaz daha çok Groningen’den üretiliyordu. Almanya’da L gaz’a ihtiyaç var ama fakirleştirmek için yeterli tesis yok. Hızla H-gaz’a geçmek zor. Bölgesel L-gaz sorunları yaşanabilir

Dallas Fed enerji anketine göre ABD Teksas petrol üretiminde ortalama işletme maliyetleri 33$/v’den 35$/v’e çıkmış. Kafa kafaya rakamı da 48$/v’den 50$/v’e çıkmış, geçen yıla kıyasla. İstihdam artışı beklentisi güçlü. Vergi reformuda ağırlıklı azcık iyi etkiler denmiş.

1980’lerde NYMEX petrol gelecek kontratlarını sunduğunda bir yönetici kontratları “dişçilerin para kaybetmesi için bir yol” diyerek aşağıladı.Çin 1990’larda da bir petrol borsası kurmak istedi.

Almanya’nın yeni ekonomi ve enerji bakanı Peter Altmaier 2030’da “tabii ki taş kömürü ve linyit olacak” dedi. Eğer ülke UN Güvenlik konseyine seçilirse iklim değişikliği sebepli çatışmalarla uğraşmaya da çalışacak.

2015’te AB üye ülkeleri 20 bcm biyogaz üretmiş. Az bir kısmı şebekeye basılmış, geri kalanı usutma ve yerinde elektrik üretimi. Elektrikten gaz üretiminde ise yüksek voltaj hatlara ihtiyaç kalmayabilir. Ama sürekli çalışacak elektrolizörler çok maliyetli

ABD’deki oto üreticilerinin istekleri oldu ve çevre ajansı EPA Obama dönemi emisyon limitlerini çok agresif buldu. California bunun üzerine kendi kurallarını da takip eden 20 eyaletle ayrı(daha verimli) kurallar belirlemek üzere harekete geçti

ABD’de Berkeley Lab ve UC Berkeley çalışmasında paylaşımlı otonom elektrikli araçların (SAEV), taşıma işini taksilere göre 10’da 1 daha ucuza (an order of magnitude) bulunmuş.

Suudi varlık fonu ve Japonya’nın SoftBank grubu 2030’a kadar 200 GW (yanlış değil) güneş kapasitesi kurmak konusunda anlaştı. İlk 5 milyar $’lık kısmı bu sene yapıma başlanacak ve 2019’da 7.2 GW devreye girecek.

Grafikler

Otomotivcilere göre bazı metallerin 2025 taleplerinin 2016 ile kıyaslanması (SocGen)