27 Şubat 2018

Bugün Alman danıştayı şehirler belirli kurallarla dizeli yasaklayabilir deyince Volkswagen hisseleri düştü. Açıkcası tüm Alman otomobil şirketleri aynı değil. Daimler çok iyi hamleler yapıyor. Ama Volkswagen direnir direnir sonra bir hızlı değişim planlarsa, dizel VW araç sahiplerine yazık eder. Lübnan da jeneratör mafyası, Kenya’da kaliteli elektrik alamadığı için işini kapatan esnaf. İngiltere’de kömür destek isteyen 15 milletvekili. Yeni grup spekülatörler petrol dinamiklerine bakmıyor. AB emisyon sistemi değişiklikleri komisyondan geçti. Danışmanlar petrol talebi düşecek petrokimyaya girin diyor diğer taraftan plastik karşıtlığı yayılıyor. Bu arada CSIS’de çok iyi enerji videoları var.

Özetler

Çin’in petrol ithalat grafiklerinde son grafikte ABD’nin kuzey denizini nasıl geçtiği var, ilk grafikte ABD’nin Çin ithalat artışındaki en büyük paya sahip olduğu da ilginç.

“Canlı bir kömür sektörü İngiltere çelik, çimento, gıda vs için temeldir”. 15 milletvekili imza atarak kömür sektörünü destekleme için hükümeti yasama organı üzerinden düzenlemeye çağırdı

Kenya’da bir cep telefonu tamir dükkan sahibi, çok sık gidip gelen elektrik yüzünden dükkanını kapatıyor. Hükümet istatistiklerine göre elektriğe erişimi var ama her elektrik gittiğinde çalışamadığından işine devam edemiyor. Enerjiye erişim belirli bir kalitede enerjiye erişim

AB konseyi, emisyon ticaret sistemi ETS değişikliklerini 2021-2030 dönemi için onayladı. Karbon izinlerinin(allowances) %24’i piyasadan kaldırılacak. İzinlerin geçerlilik süreleri sınırlandırılacak. İzinlerin %57si açık arttırma ile satılacak.

İspanya’da petrol ürünleri talebi 2015 Mayıs’tan beri her ay artıyor (sayfa 5)

Çinli şirketler 31 ülkede 200 kömür projesinde yer alıyor.

ABD enerji hisseleri ile petrol arasındaki ilişki rekor düşük seviyelere düştü. WTI, %6 artarken, enerji sektörü S&P’500’ün %8 altında kaldı.

Lübnan da jeneratör mafyası. 1975-1990 iç savaş sonrası şebeke gidince bu dizel jeneratörcüler kökleşmiş. Lübnan’da 1 GW arz eksiği var, 12 saate yakın kesinti olabiliyor. Zahle elektrikl şirketi merkezi besleme yapınca sokak olayları çıkmış.

[FT$] Yeni grup petrol spekülatörleri için temel analizin önemi yok. Ed Morse bunlara “emtia balinaları” diyor. Bunlar para birimi, enflasyon ve diğer ticari göstergelere bakarak petrolü bir araç olarak görüyor. Petrol stok değişimlerine tepkileri “Sıfır, biz kantitatif sistem taciriyiz”

Alman danıştayı şehirlerinin dizeli yasaklayabileceğine karar verdi. Mahkeme eski arabalardan başlayarak adım adım, bazı gruplara(küçük esnafa) istisna ile uygulanır demiş. Ülkede 5 model şehirde egzozla mücadelede yeni önlemler alınacak. 2 milyon araba paylaşım müşterisi var.

ABD’de petrokimya sektöründeki etan tüketim artışı tüm diğer petrol ürünleri toplam artışını geçecek. ABD’nin etan ihracatı da artacak. Ham doğal gaz üretiminde etan ve diğer sıvılar ayrıştırılıyor, etan daha sonra etilen yapılıyor.

BCG’ye göre gelecek 20 yılda, hem benzin talebi %35 düşebilir. Doğalgazın payı artabilir. Doğalgaz kömürden, yenilenebilir kömür ve gazdan pay alır. Rafineriler ya jet yakıtı ve petro kimya ürünlerini arttıracak,benzin istasyonları ise petrol şirketlerinin perakende kısmını kesebilir.

Grafik

Büyük petrol şirketleri yenilenebilire yılda ne kadar ayırıyor (Makale)